Dupa o lunga perioada in care pretul unciei de aur a fluctuat intr-un culoar cuprins intre 640 si 680 dolari, vinerea trecuta, pe piata londoneza, a fost depasit, dupa aproape un an si jumatate, pragul de 700 de dolari (maximum 707,10 dolari), dupa c
Dupa o lunga perioada in care pretul unciei de aur a fluctuat intr-un culoar cuprins intre 640 si 680 dolari, vinerea trecuta, pe piata londoneza, a fost depasit, dupa aproape un an si jumatate, pragul de 700 de dolari (maximum 707,10 dolari), dupa ce la inceputul saptamanii pretul era de 672 dolari. Aurul a recuperat peste 9% fata de jumatatea lui august, cand fusese atins un minim de 641,10 dolari, atunci cand investitorii au vandut aur si alte metale pentru a-si acoperi pierderile provocate de criza creditelor ipotecare cu risc ridicat din SUA. Aurul este folosit, in mod traditional, de catre investitori, ca instrument de protectie impotriva nesigurantei din mediul economic si politic. Cu toate acestea, in ultimele luni, aurul s-a comportat asemenea altor instrumente financiare, ca urmare a accentuarii rolului marfurilor in cadrul portofoliilor diversificate. De data aceasta, aprecierea metalului galben a survenit ca urmare a deprecierii monedei americane, dupa publicarea unui raport dezamagitor privind piata muncii din SUA. Cresterea a survenit si ca urmare a unei majorari a cererii fizice de aur din India, China si alte piete emergente. Analistii considera ca cererea din India a crescut in prima jumatate a anului cu peste 70%, fata de perioada similara a anului trecut, in timp ce importurile de lingouri ale Turciei ar putea atinge o valoare record in acest an.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.