Profesoara intr-o universitate americana, Sanda Golopentia este o prezenta activa a vietii culturale din Romania. Fiica a sociologului Anton Golopentia, decedat in 1951 in imprejurari tragice si putin elucidate in "ancheta Patrascanu", din momentul c
Profesoara intr-o universitate americana, Sanda Golopentia este o prezenta activa a vietii culturale din Romania. Fiica a sociologului Anton Golopentia, decedat in 1951 in imprejurari tragice si putin elucidate in "ancheta Patrascanu", din momentul cand in Romania usile arhivelor s-au "intredeschis" cercetatoarea Sanda Golopentia s-a consacrat restituirii patrimoniului stiintific romanesc a operei parintelui sau.


Jurnalul National: Stimata Sanda Golopentia, imi vine greu sa cred ca au trecut mai bine de zece ani de la cunostinta noastra in sala de lectura a Arhivelor SRI. Venisesi tocmai din America, sa cauti "urmele" tatalui, sociologul Anton Golopentia, decedat suspect in ancheta Securitatii. Cum ai aflat de existenta acestor dosare?Sanda Golopentia: Ma intalnisem la Brasov cu Ion Opris, care publicase o carte despre soarta intelectualitatii romanesti in inchisorile comuniste. Se intampla in 1994-1995. Mi s-a parut absolut nedrept ca un altul sa vada acele materiale scrise de tatal meu, iar eu sa nu pot. Tatal meu a disparut pe cand se afla la biblioteca Academiei.
N-a mai venit acasa de-acolo.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.