Problema dezintegrarii formatiunii politice a etnicilor maghiari se pune acum mai mult decit oricind. Sa nu ne grabim sa facem insa profetii in aceasta privinta.

Rundele de negocieri intre cele doua „tabere" politice majore care reprezinta, conflictual acum, interesele comunitatii maghiare din Romania s-au incheiat cu un rezultat previzibil. Trecutul recent, care s-a interpus intre UDMR pe de o parte si Tökes (plus UCM et comp.) pe de alta, era prea plin de acuze reciproce, de atacuri „fratesti" si, in genere, de ascutimi pentru ca varianta „colaborativa" sa aiba sanse mari de cistig.

Deci: UDMR va merge singura in alegeri, iar Tökes Laszlo va candida ca independent, avind insa in spate o platforma de sprijin semnificativa din care fac parte mai multe asociatii politice dure ale maghiarimii din Romania. Cu voturile care trebuie sa se distribuie si care se vor distribui in doua directii, UDMR ar putea obtine, in cel mai bun caz, dar cu foarte mare greutate, doua mandate de europarlamentar, in vreme ce Tökes Laszlo trebuie sa fie autorul unui tur de forta care se anunta aproape imposibil pentru a ajunge in Parlamentul European ca independent.

Asadar, pentru UDMR, la orizont se intrevede spectrul esecului la proximele alegeri. O victorie - asta insemnind ca udemeristii sa sara de pragul de 5% - nu poate fi exclusa. Desi victoria ar asigura Uniunii continuitate si un balon de oxigen mai necesar decit oricind, un esec mai degraba e cel care, paradoxal, poate reaseza si reordona intr-un pachet politic comun energiile reprezentantilor politici ai comunitatii maghiare din Romania.

Un esec la europarlamentare ar produce, fara indoiala, un cutremur in UDMR si ar crea conditiile pentru ca aceasta formatiune sa mai arunce peste bord din indolenta si aroganta acumulate in ritm rapid in ultimii ani, la adapostul unei umbrele mitologice in care crede acum tot mai putina lume: ca Uniunea condusa de Bela, Verestoy s.c.l. e un partid cu viziunea occidental-europeana. Cu o rana deschisa la vedere, in 2008, la locale si mai ales la parlamentare, vom vedea cu siguranta un alt UDMR. Uniunea nu trebuie sa dispara; ea trebuie ajutata sa semene tot mai putin cu ceea ce a devenit in ultima vreme. Alegerile din 25 noiembrie sint, din aceasta perspectiva, un moment crucial.