Seful statului a fost externat ieri la prinz din Spitalul Militar Central dupa operatia de tiroida la care a fost supus simbata.Traian Basescu s-a aratat
foarte bine dispus dupa externare Presedintele Traian Basescu a iesit pe poarta Spitalului Militar Central „Carol Davila" ieri, la ora 13 si 28 de minute, jovial si pus pe glume, alaturi de sotia sa, Maria. Traian Basescu a parasit spitalul dupa 43 de ore si 2 minute de la internare, care s-a petrecut vineri la ora 18 si 26 de minute. Imbracat casual, cu pantaloni de culoare deschisa si celebra camasa in carouri pe care a purtat-o si in posterele de la referendum, presedintele parea bine dispus cind a venit pentru o declaratie de presa in fata spitalului. De sub camasa se zarea, discret, pansamentul care acopera operatia.

Traian Basescu a declarat la plecare ca putea sa se externeze inca de simbata seara, dar medicii nu l-au lasat. Intrebat cind se va intoarce la Cotroceni, seful statului a spus rizind: „Cind vreau eu", adaugind ca medicii l-au convins ca „este totusi o taietura si plaga e inca neprinsa", asa ca le respecta indicatiile „de a sta doua-trei zile pe linga casa". El a precizat ca aceasta problema la tiroida i-a fost depistata inca din luna iunie, cind a facut analizele trimestriale.

Anterior, medicul chirurg care l-a operat pe seful statului, dr. Mircea Ghemigian, a justificat externarea rapida, la 24 de ore de la interventia chirurgicala, prin „starea de sanatate exceptionala" a lui Basescu. „Nu a avut nici o complicatie operatorie sau anestezica, prin urmare s-a decis externarea sa", a mentionat dr. Mircea Ghemigian.

Secretul operatiei

Ora operatiei a fost tinuta secret, secretomania caracterizind aproape intreaga situatie. In jurul orei 14.30, de la Palatul Cotroceni, purtatorul de cuvint Valeriu Turcan anunta ca operatia a fost un succes, a durat o ora si 45 de minute, constatindu-se ca a fost vorba despre o leziune tiroidiana necanceroasa.

Abia la ora 16.00, sub efectul criticilor aspre ale mass-media, care a reamintit maniera profesionista de lucru a medicilor austrieci care l-au operat pe presedinte in 2006, Spitalul Militar Central anunta o conferinta de presa.

„O afectiune frecventa"

Din diagnosticul pus presedintelui Traian Basescu, de „gusa polinodulara fara manifestari clinice de tireotoxicoza", reiese faptul ca nivelul de hormoni tiroidieni din singele lui Basescu era unul normal. Faptul ca unul dintre nodulii prezenti era mai mare si secreta hormoni independent de restul tiroidei este explicat de profesorul de endocrinologie Mihai Coculescu: „Global, tiroida produce acelasi nivel de hormoni, doar ca o parte produce mai mult si alta mai putin". De altfel, afectiunea de care a suferit Basescu se inscrie, dupa parerea specialistilor, in cadrul patologiei determinate de cantitatea scazuta de iod din apele din Romania. „Cind tiroida nu primeste destul iod, ea primeste semnale sa lucreze mai mult pentru a incerca sa capteze orice urma de iod. Asa ea ajunge la dimensiuni mai mari si se formeaza gusa. Dupa 10-16 ani de la dezvoltarea ei, gusa incepe sa prezinte noduli. In tara noastra este o afectiune extrem de frecventa", spune Coculescu. Nodulii tiroidieni nu reprezinta altceva decit organizarea intr-o structura a unor celule care au crescut anormal. Doar 5% din noduli contin semne de cancer, dar chiar si daca ei sint benigni pot deveni suparatori pentru pacient prin faptul ca vor creste in dimensiuni. „Sint oameni care sufera de aceasta boala si se opereaza pentru ca uneori gusa poate creste atit de mult, incit nu se mai pot incheia la camasa", adauga Coculescu. O alternativa la aceasta operatie ar fi fost un tratament medicamentos cu hormoni prin care sa se incerce micsorarea nodulilor.In culisele operatiei

Rezerva medicala in care a stat Traian Basescu a fost denumita in gluma de personalul medical „Arena de bancuri" Presedintele a facut schimb de bancuri cu echipa operatorie, o parte dintre glume fiind pe seama agitatiei presei legate de operatia sa Dintr-o privire, ar fi vazut ca singurul loc mai inalt apropiat de Spitalul Militar Central, si de unde presa ar fi putut lua imagini cu interiorul curtii unitatii medicale, este chiar blocul de pe Calea Plevnei unde locuieste premierul Calin Popescu Tariceanu. Ofiterii SPP imbracati precum chirurgii si carora le-a fost facut un mic instructaj medical au stat in sala de operatii alaturi de medici Ofiterii-medici igienisti ai SPP au luat probe bacteriologice, practic, de pe fiecare ungher al salii de operatie, pentru a se asigura ca nu exista vreo incarcatura microbiana Infirmierele au dezinfectat fiecare ungher al salii de operatie, fie cu substante chimice, fie prin aplicarea de radiatii ultraviolete Basescu a ris cu echipa medicala cind s-a vazut cu „colierul" de pansament in jurul gitului A acceptat legaturi pe telefonul mobil doar cu cei pe care i-a considerat apropiati si care i-au urat sanatate Citiva omologi straini i-au transmis deja, si ei, insanatosire grabnica. Detalii despre operatiile de tiroida, pe www.cotidianul.ro/select