E o mutenie curioasa intr-o tara unde secretele se afla repede. Toate informatiile privind atacul aerian provin de la Damasc si notabilitatile siriene nu inceteaza de atunci sa dea declaratii belicoase si interviuri. Multe lucruri noi nu sunt dezvalu
E o mutenie curioasa intr-o tara unde secretele se afla repede. Toate informatiile privind atacul aerian provin de la Damasc si notabilitatile siriene nu inceteaza de atunci sa dea declaratii belicoase si interviuri. Multe lucruri noi nu sunt dezvaluite, se stie doar ca avioanele israeliene au zburat in noaptea dintre miercuri, 5 noiembrie si joi 6 noiembrie, survoland Marea Mediterana si teritoriul turcesc si au atacat obiective in tinutul desertic din nordul Siriei. Despre ce fel de obiective este vorba nimeni nu stie cu exactitate, dar probabil ca au fost atacate si distruse concentrari de armament rusesc din cel mai modern, recent furnizat de Moscova.
Raidul israelian nu a provocat sirienilor nici victime, nici daune materiale civile, dar insasi incalcarea spatiului aerian sirian este privita de autoritatile de la Damasc ca un act provocator si o incalcare brutala a suveranitatii tarii. Repet, tacerea neobisnuita pe care si-a impus-o Guvernul si Statul Major al armatei israeliene e un lucru neobisnuit. Ziaristii prezenti ieri la Statul Major al Tzahal, la sarbatorirea de catre militari a Noului An evreiesc - Rosh Hashana - ar fi dorit sa cunoasca punctul de vedere al generalilor, dar nu au primit nici un raspuns.
Au observat insa ca generalul Gabi Ashkenazi, ministrul Apararii, si adjunctul sau, generalul Moshe Kaplinschi au suras satisfacuti, ciocnind un pahar de vin in cinstea Anului Nou sau poate a actiunii reusite din nordul Siriei. Nici premierul Ehud Olmert nu a fost mai vorbaret. Intrebat ce s-a intamplat in nordul Siriei, Olmert a facut o mutra foarte mirata si a raspuns: "Habar n-am despre ce vorbiti".
E si asta o tactica, spun analistii politici si militari. Dupa ce au umilit Siria, si i-a dovedit cat de usor pot ajunge si actiona avioanele de atac israeliene in spatiul aerian sirian, autoritatile israeliene nu au acum nici un interes sa amplifice incidentul. Intrebarea este daca atacul aerian va declansa razboiul siriano-israelian, despre care se discuta atat de mult in ultima vreme, preocupa acum pe analistii militari si politici. Majoritatea acestora subliniaza ca desi Siria si-a marit considerabil arsenalul militar, este exclusa declansarea razboiului. Nimic nu vor avea de castigat nici Siria si nici Israel dintr-o confruntare sangeroasa. Damascul stie ca realipirea Platoului Golan, teritoriul sirian ocupat de Israel dupa razboiul de Iom Kipur din 1973, nu poate fi realizata cu ajutorul armelor. Analistii mai scriu ca razbunarea siriana va tinti probabil obiective israeliene si evreiesti din strainatate.
Ce a urmarit, atunci, Israelul prin atacul din nordul Siriei? Aviatia israeliana a avut nevoie probabil de un test, iar in al doilea rand, Ierusalimul a tinut sa transmita astfel un mesaj, de aceasta data mai grav, ca rabdarea israeliana vizavi de politica duplicitara a presedintelui sirian Assad are o limita. Israel, dar si Statele Unite nu vad cu ochi buni fluxul de armament iranian catre fortele Hezbollah din sudul Libanului si catre Hamas din Gaza, flux favorizat de sirieni, si nici apropierea dintre Siria si Iran si ajutorul pe care si-l dau reciproc aceste state in diverse zone ale Orientului Mijlociu, si in special in Irak. Inca o pagina secretoasa din eternul razboi evreo-arab.
Comando anti-Hamas
Un comando israelian, ai carui componenti erau deghizati in membri ai Fortei executive a Hamas, a rapit un sef militar al miscarii, in sudul Fasiei Gaza, a anuntat sambata Hamas, transmite Rompres. Israelienii, echipati in uniforme bleu ale Fortei executive, au interceptat vineri seara in apropiere de Rafah masina lui Mohawesh al-Qadi si l-au imbarcat in vehiculul lor, retragandu-se. Acesta circula impreuna cu sotia sa, dar israelienii au lasat-o libera pentru a putea semnala rapirea sotului ei, a relatat Hamas. In cursul zilei de ieri manifestanti apartinand miscarii integriste palestiniene Hamas s-au ciocnit de fortele de ordine apropiate miscarii Fatah a presedintelui Mahmud Abbas, in timpul unei manifestatii la Hebron, in Cisiordania. (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.