Militarul care a murit intr-o explozie din Afganistan putea fi salvat daca podeaua transportorului era mai bine blindata, recunosc sefii Armatei Romane.Ministrul Teodor Melescanu admite ca, daca
dotarile Armatei erau mai moderne, Aurel Marcu
ar fi avut sanse sa scape cu viata Sublocotenentul post-mortem Aurel Marcu, ucis in Afganistan, a fost inmormintat duminica dupa-amiaza, cu onoruri militare, in cimitirul din comuna sa natala, Matasaru, judetul Dimbovita. La funeralii au participat peste 500 de persoane, membri ai familiei, prieteni, consateni si colegi de unitate de la Batalionul 33 Posada - Vinatori de Munte. Dintre oficiali au fost prezenti ministrul Apararii, Teodor Melescanu, loctiitorul sefului Statului Major al Armatei, gen.-lt. Ioan Sorin, seful Statului Major al Fortelor Terestre, gen.-lt. Teodor Frunzetti, si comandantul Corpului 1 Armata Teritorial, gen. de brigada Ion Birloiu. Slujba de inmormintare a fost oficiata de catre un sobor de preoti condus de catre IPS Nifon Mihaita, arhiepiscopul Tirgovistei. Aurel Marcu a decedat joia trecuta in provincia Zabul din Afganistan, iar alti patru camarazi au fost raniti. El se afla intr-un transportor amfibiu blindat (TAB) care a trecut peste o mina. Specialistii Armatei romane spun ca TAB-urile romanesti au un blindaj bun doar in partile laterale, podeaua transportorului fiind deficitara la acest capitol. „Daca s-ar fi aflat intr-un TAB mai nou, poate ca Aurel Marcu ar fi avut o sansa mai mare. Armata va cumpara 600 de transportoare blindate Piranha de la o firma din Elvetia. 31 au fost deja achitate si urmeaza sa ajunga in tara pina la sfirsitul acestui an. Anul viitor, acestea vor ajunge in Afganistan si vor inlocui TAB-urile romanesti", a declarat duminica pentru Cotidianul ministrul Apararii, Teodor Melescanu.

Seful Statului Major al Fortelor Terestre, gen.-lt. Teodor Frunzetti, a precizat pentru Cotidianul ca Armata romana are doua tipuri de TAB-uri in Afganistan. „Avem TAB 77 si TAB 79, fabricate in anii ’80. Blindajul de sub aceste TAB-uri nu este la fel de bun ca al celor noi, de ultima generatie", a afirmat gen.-lt. Frunzetti.

Ministrul Apararii, Teodor Melescanu, a mai declarat duminica, la ceremonia in memoria lui Marcu Aurel, ca o decizie de retragere a trupelor romane din teatrele de operatiuni nu se poate lua sub „impulsul emotiilor". „Este o tema pe care am supus-o de mult, dar nu a facut obiectul unei dezbateri, insa nu e vorba de a lua decizii sub impulsul unor emotii, cind se intimpla ceva asa de grav cum a fost moartea lui Aurel Marcu", a spus Melescanu. (George Lacatus)

Sotia sublocotenentului Fogarasi a fost la ceremonie Trupul neinsufletit al sublocotenentului post-mortem Aurel Marcu a fost adus in tara, simbata seara, cu o aeronava C 130 Hercules a Fortelor Aeriene Romane. Inainte de imbarcarea in avion, la Kandahar, a avut loc un ceremonial militar si religios, in care colegii militarului i-au adus un ultim omagiu. La ceremonia organizata la Bucuresti au participat, alaturi de sotia, sora si cumnatul militarului decedat in incidentul din Zabul, premierul Calin Popescu Tariceanu, ministrul Apararii, Teodor Melescanu, comandanti ai unor structuri ale Armatei si atasati militari straini. Sotia sublocotenentului Silviu Fogarasi, mort intr-o misiune similara in Afganistan in 2003, a venit special de la Oradea pentru a fi alaturi de familia lui Marcu in aceste momente. Dupa un ceremonial militar si intonarea imnului de stat, a urmat o scurta slujba religioasa oficiata de sapte preoti militari. Au fost citite ordinul de inaintare in grad si decretul de conferire a Ordinului National „Steaua Romaniei" in grad de Cavaler. Premierul Tariceanu a subliniat, la finalul ceremoniei, ca e un moment trist pentru Romania, un moment dureros pentru familia militarului, pentru camarazii sai, pentru toti romanii. „Aurel a dat dovada de mult curaj, de devotament fata de Romania si fata de armata, de aceea sintem mindri de el", a spus premierul. (S.M.)

Militarul grav ranit a fost transportat in Germania Doi dintre camarazii lui Aurel Marcu s-au intors la baza din Qalat, iar al treilea ramine internat la Kandahar. Fruntasul Alex Octavian Zafiu, militarul cel mai grav ranit in incidentul de TAB din Afganistan, a fost transportat simbata cu o aeronava a coalitiei multinationale din Kandahar la spitalul Landsthul din baza americana Ramstein in Germania, unde va primi tratament de specialitate. Potrivit Ministerului Apararii, Zafiu a fost operat la Kandahar, dupa ce a suferit leziuni la miini si la picioare si plagi la nivel cervical. Militarul este constient si, conform evaluarilor medicale, starea lui de sanatate este stabila. Comandantul plutonului, lt. Nicolae Grigore, operat si el, va mai ramine internat la Kandahar, sub supravegherea medicilor, citeva zile. Locotenentul Nicolae Grigore avea plagi taiate la umarul sting si arsuri usoare la nivelul toracelui.

Ceilalti doi subofiteri raniti au fost externati, s-au intors in baza si primesc in continuare ingrijiri medicale de specialitate. Este vorba despre sg.-maj. Mircea Daniel Solomon, care are un traumatism la gamba stinga, si despre sg.-maj. Marius Enescu, cu o plaga taiata la umarul drept. Medicii au constatat ca ranile nu sint grave si ca cei doi isi pot relua activitatea in baza militara din Qalat. (Simona Maties)

Detalii despre trupele romane din Afganistan, pe www.cotidianul.ro/select