Daca ai intreba orice om cat de cat instruit din afara Romaniei ce-i spune lui "scena balconului", gandul l-ar duce automat, cred, la Shakespeare si la "Romeo si Julieta". Ma indoiesc insa ca la noi toti ar avea acelasi gand. Multi din cei peste cinc
Daca ai intreba orice om cat de cat instruit din afara Romaniei ce-i spune lui "scena balconului", gandul l-ar duce automat, cred, la Shakespeare si la "Romeo si Julieta". Ma indoiesc insa ca la noi toti ar avea acelasi gand. Multi din cei peste cincizeci de ani si-ar aminti probabil de celebra iesire pe balconul C.C. a lui Ceausescu din august '68, cand cu invazia Cehoslovaciei, iesire care l-a determinat pana si pe un opozant radical al comunismului precum Goma sa intre in partid. (Mai cuminte, Dumitru Tepeneag s-a ferit sa faca acest gest, argumentand mucalit ca el are deja un partid al lui: Partidul Oniric...). Tot in acelasi balcon - ironie a sortii - si-a inceput Ceausescu agonia, pe 21 decembrie '89, si tot acolo s-au aburcat a doua zi, pe seara, "emanatii", sub ploaia de gloante, ce-i ocolea in chip miraculos, a unor teroristi care trageau din toate pozitiile (pozitii gresite, evident, de vreme ce nici unul din noii lideri n-a fost atins). Si la nici patru luni de la infratirea shakespeareana dintre revolutie si lovitura de stat, hopa! - se deschide un alt balcon, cel al Universitatii, de unde acest Coriolan Draganescu al vremurilor noastre, Marian Munteanu, ne invata ca mai bine mort decat comunist. (Ceea ce nu l-a impiedecat, nu mult dupa ce s-a dat jos din balcon, sa intre, fara plete, tuns, ras si frezat, in partidul dlui Virgil Magureanu). Poate ca amintirea inca proaspata a concubinajului politic cu dl Iliescu l-a impiedecat pe dl Basescu (caruia ii urez sincer insanatosire grabnica!) sa foloseasca balconul Universitatii in seara victoriei sale asupra lui Adrian Nastase. A avut prudenta sa sarbatoreasca nitel mai jos, langa arteziana de la Arhitectura, unde ne-a promis ca va reveni din cand in cand sa ne informeze despre starea natiunii. Cum se anunta mari ploi, mari vijelii (cod portocaliu, cum ar veni), poate n-ar strica sa se redeschida, ca adapost prezidential, balconul Universitatii.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.