"Sanatatea mintala este o prioritate a Guvernului din punct de vedere medical, social si politic", a declarat ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, la sfarsitul saptamanii trecute, cu ocazia lansarii proiectului "Initiativa pentru calitate".
Este vorba despre primul proiect national destinat modernizarii serviciilor spitalicesti de psihiatrie si este initiat de Centrul National de Sanatate Mintala (CNSM) din cadrul Scolii Nationale de Sanatate Publica si Management Sanitar.
Proiectul se va derula in perioada 8 septembrie-3 decembrie 2007 si implica noua spitale de psihiatrie din tara: Vadu Lat (Giurgiu), Poroschia (Teleorman), Domnita Balasa (Ilfov), Siret (Suceava), Schitu Greci (Olt), Gheorghe Preda (Sibiu), Sfantul Pantelimon (Braila), Sapoca (Buzau) si Campulung Moldovenesc (Suceava).
Ministrul Sanatatii considera ca nu ar trebui sa ne comparam "cu ceea ce credem noi ca este bine", ci cu standardele europene in materie si admite ca exista inca multe deficiente, mai ales in ceea ce priveste ingrijirile specializate si sprijinul acordat atat pentru copii, cat si pentru adultii cu dizabilitati mintale.
In Romania nu exista date despre numarul bolnavilor psihic, intrucat in ultimii 18 ani nu s-a facut nici un studiu epidemiologic, insa, potrivit CNSM, o problema de sanatate mintala poate sa apara la 30% din populatie. In 2006, in Romania au fost peste 260.000 de internari la nivel national, in conditiile in care in spitalele de specialitate exista doar 16.000 de paturi. (C.P.)