S-au scris carti si articole valoroase despre rezistenta armata anticomunista. Se cunoaste cum au murit in inchisorile comuniste politicieni si intelectualii de marca. Exista marturii pretioase ale luptatorilor anticomunisti, supravietuitori ai regi
S-au scris carti si articole valoroase despre rezistenta armata anticomunista. Se cunoaste cum au murit in inchisorile comuniste politicieni si intelectualii de marca. Exista marturii pretioase ale luptatorilor anticomunisti, supravietuitori ai regimului de exterminare. Se stie insa prea putin despre oamenii simpli care s-au opus noii ordini impuse de catre sovietici, fara sa faca parte neaparat din vreo anumita grupare. Este aproape incredibil ca barbati si femei din satele Romaniei au avut puterea sa infrunte un inamic net superior din toate punctele de vedere. Povestea asasinarii lui Alexa Bel este tulburatoare. Culmea, aceasta a fost scrisa chiar de catre comunisti, douazeci de ani mai tarziu, atunci cand a inceput rafuiala dintre Nicolae Ceausescu si Alexandru Draghici. Cel din urma, mai mare peste Interne in perioada stalinista, a fost unul dintre cei care au incurajat tortura si tratamentul inuman al detinutilor politici. Tot el a ordonat lichidarea unor oameni care nici macar nu erau opozanti ai regimului comunist, chiar inainte de a fi sef la Interne. Insa tortionarul a fost un sup ravietuitor. I-a supravietuit si lui Ceausescu, si sistemului perfectat de acesta, nu prea diferit de cel al lui Gheorghiu-Dej. Arhivele Securitatii cercetate de catre Mihai Pelin, care semneaza si articolul de mai jos, scoate la iveala faptul ca asasinarea unui om chiar de catre cei care trebuia sa apere legalitatea era o practica curenta, un fapt aproape banal in acea perioada de trista amintire. Si ucigasii lui Bel au supravietuit si nici macar nu au fost trasi la raspundere. Sistemul, chiar daca a admis ca au fost facute anumite excese, nu si-a asumat niciodata crimele de care era de fapt responsabil.

(Emil Berdeli)

Nu vom sti niciodata cati oameni au fost asasinati de catre Securitate, fie in hrubele ei de detentie, fie in ograda sau in patul lor de acasa. Azi, vom prezenta un caz din care rezulta ca asasinatul era o practica curenta a institutiei mai sus amintite.

Intr-un raport din 19 februarie 1969 se prezinta cazul lui Alexa Bel, zis Diacu, din satul Cufoaia, judetul Maramures. Conform documentului, in anul 1949, a fost prins in satul sau natal, din fostul raion Targu Lapus, numitul Bel Alexa, zis Diacu, care disparuse de la domiciliu si devenise fugar timp de un an, ca urmare a unei condamnari de drept comun, fiind invinuit de sabotaj economic. Dupa prinderea sa, in seara zilei de 25 decembrie 1949, pe baza ordinului primit de la Nicolae Briceag, fost comandant al Securitatii judetului Somes, numitul Bel Alexa a fost dus langa casa si executat.

Criminalii si complicii
„Din verificarile efectuate in fostul raion Targu Lapus - se consemneaza in raport -, ca si din discutiile purtate cu plutonierul-major Nicolae Filip, seful postului de militie din comuna Cernesti, participant la prinderea lui Bel Alexa, plutonierul-major Gheorghe Vistig, lucrator la biroul de militie din Targu Lapus, participant la executarea lui Bel, Augustin Boar, fost subofiter de militie, in prezent salariat la cooperativa de consum din comuna Santana, judetul Arad, participant la prinderea lui Bel, Fabian Trif, fost subofiter de militie, in prezent domiciliat in comuna Jichisul de Jos, judetul Cluj, participant la executarea lui Bel, Aurel Coc, fost subofiter de militie, in prezent domiciliat in comuna Nima, judetul Cluj, participant la prinderea si executarea lui Bal, Ioan Satmari, fost subofiter de militie, in prezent domiciliat in Dej, strada Dealul Targului nr. 1, judetul Cluj, participant la prinderea si executarea lui Bel, Vasile Pasca, fost subofiter de militie, in prezent salariat la cooperativa Tiblesul din Targu Lapus, participant la executarea lui Bel, Florea Lutu, fost subofiter de militie, in prezent salariat la I.F. Targu Lapus, participant la prinderea si executarea lui Bel, Ion Monda, fost subofiter de militie, in prezent paznic la filiala din Targu Lapus a Bancii R.S. Romania, participant la prinderea lui Bel, Valer Bel, fiul victimei Bel Alexa, Bel Ioan, care a fost prezent dupa cateva minute la locul unde a fost executat Bel Alexa si, apoi, participant la inhumarea lui, au rezultat urmatoarele:

'O sa vina americanii>>
Bel Alexa s-a nascut la 5 decembrie 1897 in satul Cufoaia, comuna Dumbrava, judetul Maramures, fiul lui Iov si Iuliana, a fost de profesie agricultor, fiind categorisit in anul 1949 chiabur, deoarece poseda o batoza de treierat si 82 iugare pamant, din care 12 iugare teren arabil, iar restul padure, fanete, stanci etc. Intre anii 1946-1940, Bel Alexa a indeplinit functia de primar in comuna si a facut atunci si ulterior politica national-taranista. La inceputul anului 1949, Bel Alexa a avut unele discutii cu consateni ai sai, printre care si Ioan Nodis, membru de partid, carora le spunea ca o sa vina americanii. La auzul unor asemenea cuvinte, Ioan Niodis, care se gasea de mai multa vreme in relatiuni de dusmanie cu Bel Alexa, l-a avertizat pe acesta ca il va da pe mana organelor de stat. Datorita faptului ca Bel Alexa era categorisit chiabur si ca se stabilise pe baza informatiilor ca purta unele discutii dusmanoase, a fost trimis in judecata Tribunalului Militar Cluj, care l-a condamnat in lipsa, prin sentinta penala nr. 1748/1949, la un an inchisoare corectionala si 1.000 lei amenda, pentru raspandirea de stiri cu caracter dusmanos.

'Nu s-a dedat la talharii>>


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.