Pentru ca opozitia este cea care a pledat pentru pretinsa reformare a PSD. De fapt, un dezastru. Cel mai bine ar fi stat PSD daca l-ar fi avut presedinte pe Adrian Nastase in continuare. Diferenta dintre Basescu si Nastase in turul al doilea pentru p
Pentru ca opozitia este cea care a pledat pentru pretinsa reformare a PSD. De fapt, un dezastru. Cel mai bine ar fi stat PSD daca l-ar fi avut presedinte pe Adrian Nastase in continuare. Diferenta dintre Basescu si Nastase in turul al doilea pentru prezidentiale a fost la limita. Teoretic, vreo 200.000 de voturi. Practic, vreo 1000 de autobuze, autocare si liste suplimentare. Turism electoral.
S-a dovedit ca un primar PD a votat de sapte ori pentru Basescu. Altele nu s-au dovedit. In schimb, Basescu a reclamat intre cele doua tururi ca a fost frauda in defavoarea Aliantei DA, pentru ca, dupa alegeri, sa retraga plangerea. Poate pentru ca nu cumva sa se dovedeasca daca si cine a furat. Cert este ca PSD a pierdut sansa de a fi condus de un lider, Adrian Nastase, cu o legitimitate electorala simili-egala cu a presedintelui ales, Traian Basescu. Si a coborat la jumatate din procentele cu care, de fapt, PSD a castigat alegerile in 2004. Fapt recunoscut ulterior de autorul deturnarii rezultatului alegerilor parlamentare.
Presedintele Basescu a facut, insa, un lucru foarte bun pentru PNL cand l-a numit pe Calin Popescu Tariceanu premier, calcand peste aritmetica electorala, batandu-si joc de PUR, devenit PC, cooptat la guvernare si apoi infierat ca "solutie imorala". Aviz cui se mai lasa folosit si pacalit. Lucrul bun a fost ca Base s-a pomenit batut cu propriile lui arme. A crezut ca PNL e ca PNTCD si a luat o teapa tare. De la Tari. Ca alea in care promitea sa-i traga pe corupti. Il va durea toata viata. Dar despre asta, cu alta ocazie. Deocamdata, ii urez sa se faca bine si sa revina cat mai repede la Cotroceni, ca sa pot sa-l critic in continuare.
PSD, insa, nu se mai face bine. Parea exagerat ca Ion Iliescu l-a numit pe Mircea Geoana "prostanac". Insa el s-a schimbat gramada de cand a iesit de la Externe. Dar si acest aspect necesita tratament separat. Mai ales ca nici nu doare. Daca ar durea, Mircica s-ar apuca de altceva. Politica interna a ratat-o cu brio. Oricum, nici la Externe nu se intoarce. Nici cu premierul, nici cu presedintele. De fapt, Basescu si Tariceanu colaboreaza de parca ar fi Rada si Radoi reuniti la Steaua cand e vorba sa-l prinda la mijloc pe Geoana. Au facut-o si la referendumul pentru suspendare, si la amenintarea cu motiunea de cenzura. Iar PSD e prins intre PNL si PD. Fostii aliati, inca nedivortati, trimit de la unul la altul petitoarea PSD, iar Mircea le trimite scrisorele si presedintelui tarii, si premierului. Nici un raspuns. Din nici o parte. Doar refuzuri. Din ambele parti.
Si in PSD, tot doua parti. Unii vor motiune, altii nu vor. De fapt, unii vor motiune fara cenzura, altii vor cenzura fara motiune. Unii vor cu PNL, altii, cu PD. La mijloc, tot Mircica. Fara frica, el il trimite in direct si la o ora de varf pe Victoras Ponta sa se joace-n nisip, iar "micul Titulescu" se ridica si ameninta cu violarea votului secret. Fostul ministru al Telecomunicatiilor, Dan Nica, avertizeaza tot live ca oricum se afla care cum voteaza. Cu mijloace specifice. Hrebe rade. Geoana pune partidul pe doua coloane si le da dezlegare, una sa incerce cu PNL, cealalta, cu PD. Intre timp, PD propune sa se legalizeze prostitutia. Asta e solutia.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.