Reuniunea informala a ministrilor de externe ai UE nu s-a finalizat printr-un consens in dosarul Kosovo. Politica externa europeana risca sa esueze. Un oficial sårb a amenintat cu o interventie militara in cazul autoproclamarii independentei.
Reuniunea informala a ministrilor de externe ai UE nu s-a finalizat printr-un consens in dosarul Kosovo. Politica externa europeana risca sa esueze. Un oficial sårb a amenintat cu o interventie militara in cazul autoproclamarii independentei. Serbia a avut o pozitie dura prin care a cerut ONU sa apere integritatea teritoriala in fata SUA. Washingtonul sustine pe fata proclamarea unilaterala a independentei Kosovo. Europenii sunt prinsi intre SUA si Rusia. Franta a facut apel la unitate in interiorul UE, dar fara succes deocamdata. Bucurestiul se plaseaza in acest dosar pe pozitii diferite fata de Washington. Presedintele Traian Basescu s-a pronuntat saptamåna trecuta pentru suveranitatea si integritatea teritoriala a Serbiei, subliniind ca nu exista nici un fel de acoperire juridica pentru crearea unui stat independent. Romånia si Slovacia sunt ingrijorate ca decizia in cazul Kosovo va crea un precedent pentru minoritatile maghiare de pe teritoriul lor. Pozitiile similare ale celor doua state si sprijinul acordat Serbiei amintesc de Mica Intelegere din perioada interbelica, alianta care se opunea revizionismului maghiar. Spania, Grecia si Cipr u resping si ele varianta independentei.

Ministrii de externe ai UE, reuniti in acest weekend la Viana do Castelo, in Portugalia, nu au dat un raspuns in privinta reactiei pe care o va avea blocul european in cazul in care Kosovo isi va autoproclama independenta. Un oficial de la Pristina a avansat pentru acest eveniment data de 10 decembrie. In ciuda pledoariei lui Bernard Kouchner, seful diplomatiei franceze, pentru unitate in randul statelor membre UE, pozitiile nu s-au armonizat. In schimb, Statele Unite au anuntat ca vor recunoaste unilateral o eventuala independenta proclamata de albanezii din Kosovo. „Slovacia si Romania sunt ingrijorate ca planul Ahtisaari creeaza un precedent pentru etnicii maghiari de pe teritoriul lor. Spania are aceleasi temeri cu privire la basci si catalani. In plus, exista un factor de santaj dat de faptul ca Ungaria este preocupata de situatia minoritatilor maghiare din Serbia, iar Romania are in mod traditional bune relatii cu Serbia. De asemenea, Serbia are aliati in Grecia si in Ciprul grecesc.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.