Adrian Andrici, actionar majoritar al producatorului de bere Haber Hateg, a fost „taxat" de CNVM pentru ca a manipulat piata la zi pentru un cistig pe futures.CNVM l-a amendat pe Adrian Andrici, investitor persoana fizica, cu 887.788,6 lei, considerind ca modul in care acesta a realizat tranzactii cu actiunile Petrom si Rompetrol in 31 martie 2006 a avut ca efect fixarea pretului la un nivel artificial la momentul inchiderii pietei. Amenda reprezinta jumatate din valoarea tranzactiilor efectuate de Andrici in acea zi cu actiuni Petrom si Rompetrol Rafinare.

Andrici a fost membru in Consiliul de Administratie al SIF Muntenia, iar in toamna anului 2005 a devenit actionar majoritar al producatorului de bere Haber Hateg.

Actiunile Petrom au inchis sedinta din 31 martie 2006 in scadere cu 0,9%, la 56,5 bani pe actiune, rulajul fiind de 3,59 milioane de lei, iar tranzactiile totale derulate cu titlurile Rompetrol Rafinare au insumat 5,16 milioane de lei, in conditiile cresterii pretului cu 1%, la 9 bani pe unitate. La inchiderea sesiunii de tranzactionare din 31 martie, in ultimele patru secunde ale ultimului minut, cotatia actiunilor Petrom a inregistrat o scadere brusca, de la 0,5800 la 0,5650 lei, pret la care s-a inchis sedinta, operatiunile care au dus la diminuarea pretului fiind intermediate de Swiss Capital in numele clientului Andrici Adrian, se spune intr-o ordonanta a Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM).

In ultimele sapte secunde ale ultimului minut, actiunile Rompetrol au inregistrat o crestere brusca, de la 0,0880 la 0,0909 lei, cotatie de inchidere, provocata tot de Andrici Adrian. Acesta avea la bursa de la Sibiu pozitii deschise pe contracte futures derivate pe actiunile Petrom (DESNP) pe vinzare (miza pe scaderea pretului) si totodata pozitii deschise pe contracte futures derivate pe actiunile Rompetrol Rafinare (DERRC) pe cumparare (miza pe cresterea pretului). Scadenta acestora era in aceeasi zi. El a motivat vinzarea de actiuni Petrom si cumpararea de actiuni Rompetrol Rafinare la sfirsitul sesiunii de tranzactionare ca fiind solutia de indreptare a unei tranzactii de cumparare Petrom efectuate gresit in cursul zilei de catre agentul sau care, in loc sa cumpere Rompetrol, ar fi cumparat Petrom.

Desi i s-a propus si varianta ca tranzactia gresita sa fie trecuta pe contul house al SSIF, Andrici a insistat ca aceasta operatiune sa se faca pina la sfirsitul sedintei de tranzactionare, arata CNVM. Prin tranzactiile realizate pe emitentul SNP si avind in vedere pozitiile deschise la BMFMS, Adrian Andrici si-a marit profitul cu 181.827 lei, rezultat din diferenta dintre 194.475 lei cistigul pe DESNP si pierderea inregistrata pe SNP, 12.648 lei. In acelasi timp, Andrici si-a micsorat la Sibiu pierderea pe RRC cu 44.283 lei. Adrian Andrici nu a putut fi contactat pentru comentarii.