Dupa hotararea de joi a Bancii Centrale Europene (BCE), de a mentine dobanda de referinta la 4%, membri ai Consiliului bancii au declarat ca institutia trebuie sa ramana vigilenta si sa nu reduca intensitatea politicilor antiinflationiste, intrucat p
Dupa hotararea de joi a Bancii Centrale Europene (BCE), de a mentine dobanda de referinta la 4%, membri ai Consiliului bancii au declarat ca institutia trebuie sa ramana vigilenta si sa nu reduca intensitatea politicilor antiinflationiste, intrucat presiunile asupra cresterii preturilor sunt inca puternice. "Bazele economiei din zona euro sunt inca puternice, dar riscurile cresterii preturilor exista inca. Problemele de pe pietele internationale au determinat o reevaluare a riscului si cresterea incertitudinilor", a declarat pentru Reuters, Erkki Liikanen, membru al Consiliului Director al bancii. BCE vrea sa garanteze ca ratele dobanzii de pe piata sunt apropiate de dobanda de referinta, transmite NewsIn. "Responsabilitatea noastra este sa garantam stabilitatea preturilor, prin mentinerea asteptarilor cu privire la rata inflatiei, ceea ce este foarte important in conditiile volatilitatii crescute de pe pietele internationale", a adaugat Liikanen. Investitorii trebuie sa-si asume riscurile, intrucat nu este sarcina bancii centrale de a limita pierderile acestora, iar problemele de pe pietele financiare i-au luat prin surprindere, a mai mentionat Liikanen."BCE nu trebuie sa creada ca stabilitatea preturilor, pe termen mediu, este garantata, intrucat exista o legatura, pe termen lung, intre cresterea rapida a ofertei de bani si o rata a inflatiei ridicata", a declarat Juergen Stark, membru al Consiliului Director al bancii. Presedintele bancii, Jean-Claude Trichet, a aratat la finalul adunarii Consiliului BCE ca orice modificare a ratei dobanzii este posibila in viitor, intrucat banca este mereu pregatita sa intervina pentru a limita riscurile de crestere a inflatiei. Politica monetara se bazeaza pe tintirea inflatiei, insa BCE a luat in considerare si volatilitatea pietelor, determinata de criza de pe piata creditelor ipotecare riscante din Statele Unite ale Americii, a adaugat Trichet.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.