Romania a invins in Belarus, iar Bulgaria a pierdut la Rotterdam, dar nationala lui Piturca are nevoie de victorie cu Olanda pentru a merge la Sofia in excursie.

Romania a evitat surprizele neplacute pe frontul de est, invingind cu 3-1 (goluri reusite de Mutu, minutele 17 si 77, ultimul din penalty, respectiv Dica, minutul 43) nationala Belarusului in preliminariile Euro 2008. Chiar daca si Olanda a trecut fara probleme de Bulgaria, 2-0, iar Slovenia a invins cu 3-0 Luxemburgul, reprezentativa lui Victor Piturca si-a pastrat primul loc in grupa G, sporindu-si totodata sansele de calificare la turneul final din Austria si Elvetia. Urmatorul meci va fi impotriva Olandei la Constanta, iar o remiza nu ar fi suficienta pentru a evita emotiile pe finalul campaniei, din cauza egalului obtinut de bulgari cu Romania, coroborat cu meciul care urmeaza la Sofia. Paradoxal, desi se afla pe locul secund, Portocala mecanica pare sa nu mai aiba griji, in afara partidei cu Romania avind de disputat meciuri facile in aceste preliminarii.

Victor Piturca pare sa fi avut note bune la matematica, deoarece a recunoscut ca mai este mult pina la calificare. „Mai sint patru meciuri, se poate intimpla orice, daca invingem Olanda, putem vorbi ca avem 90 la suta sanse de calificare. Deocamdata, sansele sint impartite", a comentat selectionerul. „Sintem in grafic. Sper sa nu mai predam locul intii. Ar fi extraordinar pentru aceasta echipa, care a ajuns la al 14-lea meci fara infringere. A fost o victorie muncita, asa cum m-am asteptat. Am avut momente cind am suferit, insa nu mai conteaza, important este ca am cistigat cele trei puncte", a adaugat Piturca. De partea cealalta, selectionerul Belarusului, fostul colaborator STASI Bernd Stange, a declarat ca este dezamagit de rezultat si ca tricolorii, mult mai experimentati, au fructificat toate ocaziile. Selectionerul Romaniei s-a aratat multumit de faptul ca nici unul dintre cei patru jucatori care se aflau in pericol sa fie suspendati pentru partida cu Olanda nu a primit cartonas galben: „Aveam patru jucatori in teren care nu trebuiau sa ia cartonase: Lobont, Dica, Mutu si Nicolita. Era foarte important ca ei sa nu ia cartonase si sa nu lipseasca cu Olanda". Piturca l-a uitat insa pe Paul Codrea, care va absenta cu Olanda din cauza cartonaselor.

Adrian Mutu, autorul a 27 de goluri pentru nationala Romaniei, al treilea in top dupa Hagi (35) si Bodola (30), a fost laudat de toata lumea, Piturca declarind totusi ca il baga in sedinta daca scarita aleasa de el la penalty nu se concretiza pe tabela. Atacantul Fiorentinei si-a aparat procedeul tehnic, declarind ca s-a documentat asupra modului de aparare a portarului care a stat anii trecuti intre buturile din Ghencea. „Ar putea sa-l si depaseasca pe Hagi daca forteaza putin si-si vede de treaba. Talent are cu carul. Pleaca de pe loc ca avionul. Nu-l vezi cind pleaca. Da cu stingul, cu dreptul la poarta, ia fata adversarului, da cu capul, e genial. Nu cred ca la aceasta ora sint trei in lume mai buni decit el", a spus Dragomir. Modest, Mutu a declarat la final ca meciul cu Olanda este decisiv, completind ca generatia sa va fi una de exceptie doar atunci cind se va califica si va avea rezultate bune la turneele finale. Si Cristi Chivu este de parere ca „mai avem de transpirat, de spart capete, coate pina la calificare".

Presa internationala a fost preocupata mai ales de marile surprize din celelalte grupe, victoria Romaniei fiind filtrata prin prestatia lui Mutu. „Mutu straluceste. Romania invinge Belarusul", a scris gola.com, in timp ce „The Guardian" a notat: „Romania invinge Belarusul datorita a doua goluri marcate de Mutu". Agentia bulgara Focus scrie sec ca Romania conduce in continuare in grupa G. Resemnati au fost si jurnalistii din Belarus, care, dupa ce au remarcat ca „Mutu a fost fantastic", au scris ca nu era nevoie sa ai calitatile lui Nostradamus ca sa prevezi infringerea in fata Romaniei. Nationala lui Piturca a plecat de la Minsk direct la Köln, unde miercuri va sustine un amical de lux in compania Germaniei.

Scarita lui MutuGolul lui Dica