-S-a speculat mult in jurul motivatiilor motiunii de cenzura. S-a vorbit de o strategie a PSD de a prelua initiativa politica inainte de alegerile europene. Pana la urma, de ce ati initiat aceasta motiune de cenzura?
- Nu ma surprind aceste speculatii pentru ca mi se pare ca s-a creat o adevarata concordie nationala a celor care nu vor ca Romania sa iasa din aceasta confuzie. Motivatiile motiunii noastre sunt simple. Ele pornesc de la nemultumirea profunda a populatiei fata de un Guvern incompetent care nu a fost capabil sa transforme cresterea economica din ultimii sapte ani in beneficii directe pentru oameni. De asemenea, motivatia priveste si electoratul nostru pentru care este inacceptabil ca noi sa fim asociati cu un Guvern de dreapta. Motiunea de cenzura este atat o solutie de a pune capat proastei guvernari, cat si o actiune de clarificare a noastra, ca partid de opozitie care nu face compromisuri imorale.
- Si daca motiunea nu trece de votul Parlamentului?
- Motiunea ne clarifica pozitia de partid de opozitie indiferent de deznodamantul ei. Daca este votata de Parlament, inseamna ca am reusit sa dam jos un Guvern de dreapta - adica realizarea suprema pentru un partid de opozitie, de stanga. Daca nu este votata de celelalte partide, PSD va trece la o opozitie radicala in care nici o lege a Guvernului, cu exceptia celor care privesc strict interesul national, nu va mai trece de Parlament. Si atunci Guvernul minoritar tot va trebui sa plece. Intr-un fel sau altul, vom ajunge la un nou Guvern, iar noi suntem dispusi sa participam la o noua majoritate care sa guverneze insa dupa o filosofie si cu proiecte alternative de stanga.
- Multe voci isi exprima neincrederea ca demersul dvs va fi dus pana la capat. Ca, de fapt, in timp ce PSD vorbeste despre motiune, se negociaza pe sub masa?
- Haideti sa vedem care sunt aceste voci. Nu vi se pare straniu faptul ca aceasta motiune de cenzura provoaca atata patima politica? Au mai fost motiuni de cenzura si in trecut, dar niciodata pana acum nu am vazut mai multa disperare in a discredita un demers care, pana la urma, isi propune sa dea jos un Guvern slab si nepopular. Stiti de ce se intampla de fapt asta? Pentru ca motiunea noastra are toate sansele sa treaca, iar acest lucru deranjeaza cumplit foarte multa lume. Am zgandarit cuibul de viespi care a intrat in panica. Toate grupurile de interese din jurul Guvernului, toti cei care au facut si fac bani cu complicitatea acestui guvern, dar si in administratia locala isi vad acum afacerile ruinate si lovesc in PSD. Traian Basescu si Partidul Democrat sunt, de asemenea, deranjati de demersul nostru. Lor le convenea cel mai mult situatia de ambiguitate in care PSD era asociat cu Guvernul de dreapta, iar ei aveau monopolul asupra administratiei locale. Motiunea de cenzura este un act de curaj si o demonstratie de forta a PSD, care regleaza liniile principale ale politicii romanesti. Iar in fata unui asemenea tavalug, grupurile de interese deranjate de motiunea noastra au ridicat un baraj politic si de presa incredibil, care arata disperarea vechiului sistem in a-si apara privilegiile.
Nu ascund ca aceasta motiune a produs deranj si in interiorul PSD. Unora le este teama din motive personale, legate de dosare sau afaceri private, fara nicio legatura cu interesul partidului. Dar acest lucru este bun pentru PSD pentru ca in felul acesta se vor separa apele, vom vedea cine vrea un partid de stanga puternic, de opozitie adevarata, si cine doreste mentinerea sa intr-o stare de confuzie. Tragand linie, este evident ca multi se tem de motiunea PSD si isi doresc sa ne faca sa ne indoim de temeinicia demersului nostru. Acest lucru nu se va intampla.
- Totusi, concret, cine se teme de motiunea PSD?
- Concret, se tem cei cu dosare grele, cei care tin cu dintii de putere, cei care nu lasa loc generatiilor tinere, politicienii rosi de vulnerabilitati, depasiti de timpuri si de evenimente, inclusiv de la PSD.
- PD si PNL au refuzat negocierile cu PSD. Sunt sanse sa se deschida in viitorul imediat un canal de comunicare cu vreunul dintre cele doua partide?
- Nici acum canalele de comunicare nu sunt inchise, iar negocierile nu sunt blocate. Declaratiile dintr-acestea arogante ca ‘nu negociem cu nimeni’, care vin cand de la liberali, cand de la democrati, nu sunt altceva decat mici ipocrizii politice pe care electoratul inca le mai permite partidelor. Nici PD si nici PNL nu au curajul sa dea un mandat formal pentru aceste negocieri si prefera sa discute pe holuri variante de compromis. Ambele partide se lauda cu politicieni la nivelul anului 2007, dar cand vine vorba de practici, au ramas la nivelul anilor ‘90. Noi am spus foarte clar: negociem cu orice partid capabil sa-si asume si sa puna in practica un program de guvernare in care sa fie incluse proiectele PSD. Domniile lor, prefera insa o politica primitiva, in care ura fata de adversari este mai importanta decat respectul fata de electorat. Si in 1996 si in 2004, ura i-a adus pe liberali si pe democrati la guvernare si, din acest motiv, isi imagineaza ca tot prin ura vor putea castiga viitoarele alegeri. Pe langa acest puritanism populist pe care il afiseaza democratii si liberalii, exista probabil si calcule politice foarte concrete. PNL are aroganta de a-si imagina ca PSD nu risca o motiune de cenzura si, din acest motiv, pana nu se va ajunge la votul pentru motiune, nu cred ca liberalii vor opta pentru o negociere oficiala. PD, in schimb, asteapta comanda de undeva, de mai sus. Deocamdata au dispozitie sa-i determine pe anumiti colegi din PSD sa nu voteze motiunea. Ii anunt si pe unii si pe altii ca stiu de acest plan si ca nu le va reusi. Vor reusi, in schimb, si PD si PLD, sa se faca de ras daca nu vor vota motiunea cu bilele la vedere.
- Unii parlamentari PSD, inclusiv Ion Iliescu, au declarat ca motiunea de cenzura ii va da lui Traian Basescu controlul asupra situatiei politice. Care este pozitia dvs. asupra acestei probleme?
- Decizia de depunere a motiunii de cenzura a trecut prin mai multe filtre: cadru informal, Birou Permanent, Comitet Executiv, Grupuri Parlamentare. Am facut aceste lucruri pentru a dezbate deschis motiunea cu toate consecintele ei. Era firesc sa existe temeri, indoieli, neclaritati. De aceea, am discutat si am ascultat pe toata lumea. Dar, in Comitetul Executiv, noi am luat o decizie ferma. Iar acolo, nimeni, dar absolut nimeni, nici Ion Iliescu, nici altcineva, nu a votat impotriva deciziei de depunere a motiunii de cenzura. Dupa reuniunea grupurile parlamentare PSD, timpul dezbaterilor a expirat si a inceput vremea disciplinei de partid. Iar pentru aplicarea disciplinei de partid - adica a deciziei de a depune si a vota integral motiunea fara alte comentarii - au o raspundere si presedintele partidului si secretarul general si vicepresedintii si presedintii de organizatii si presedintele de onoare. Presedintele de onoare, in calitatea sa de lider al Grupului PSD de la Senat, are chiar o dubla raspundere de a asigura, impreuna cu liderul Grupului PSD din Camera Deputatilor, coerenta, disciplina si unitatea de monolit a parlamentarilor partidului la momentul votului asupra motiunii.
- Nu mi-ati raspuns la problema transferului controlului asupra situatiei politice in mainile presedintelui Traian Basescu.
- Va raspund clar si fara ocolisuri: PSD trebuie sa depaseasca acest complex. Mai devreme sau mai tarziu tot vom ajunge la mana lui Basescu pentru ca cineva a avut fericita idee de a propune un mandat de cinci ani pentru presedinte. Daca nu la anticipate, atunci la alegerile la termen, Traian Basescu tot va numi primul ministru. De aceea, eu cred ca nu are rost sa pierdem vremea pentru ca nu de Basescu trebuie sa ne temem noi, ci de judecata electoratului de stanga. E mai bine pentru partid sa spargem acest complex si sa iesim din ambiguitate. Pericolul Basescu este mult mai mic pentru PSD in comparatie cu pericolul ca partidul sa fie abandonat de militantii sai pentru ca ramane prizonierul unei stari de confuzie: nici la putere, nici in opozitie, nici la stanga, nici la dreapta. Pana la urma, nu Basescu este problema, ci faptul ca unii, nepriceputi si corupti, vor sa prelungeasca o guvernare aflata in agonie pentru a beneficia cat mai mult de resursele acumulate si nedistribuite catre populatie. Asta e problema adevarata si faptul ca militantii nostri, electoratul nostru nu accepta ca noi sa fim propteaua unui Guvern de dreapta expirat. Fie intram la guvernare, cu un program de stanga, fie facem o opozitie dura si pura. Aceasta este singura viziune curajoasa castigatoare. Nu mai putem dormi pe laurii celor 30% castigati in 2004. Trebuie sa ne gandim la viitor, la cum vom obtine din nou peste 30%. Si nu vom castiga acest scor baltind in preajma unei guvernari proaste de dreapta si fiindu-ne teama de Basescu.
- In cazul in care motiunea de cenzura nu va trece cum isi va asuma PSD esecul? Personal, ati fi dispus sa va dati demisia?
- Treaba asta cu raspunderea conducerii pentru rezultatul motiunii de cenzura este o alta gaselnita inventata de cei disperati ca PSD are curajul sa rupa pisica in doua, iar ei isi vad ruinate iluziile. Cand am castigat de doua ori conducerea partidului, alaturi de colegii votati de membrii nostri,
ne-am asumat un obiectiv: sa readucem partidul la guvernare. Daca reusim sa o facem mai devreme de viitoarele alegeri, cu atat mai bine: am respecta vointa electoratului, care, in 2004, a votat un program social-democrat si pe Mircea Geoana ca prim-ministru. Spre deosebire de alti fosti lideri ai partidului, daca nu voi reusi sa-mi respect promisiunea fata de partid si fata de electoratul nostru, voi pleca, alaturi de echipa noastra de conducere. Sunt convins ca nu va fi cazul. Dupa alegerile parlamentare de anul viitor, tragem linia si masuram. In orice caz, partidul nu se va intoarce in trecut, ci va merge inainte, scuturandu-se definitv de balastul care nu ne face cinste, asumandu-ne decisiv valorile stangii moderne, europene. Cert e ca nici un parlamentar PSD nu va vota impotriva motiunii PSD, decat asumandu-si riscul de a trada cauza stangii si a pleca a doua zi din partid. (Rompres)