In primul meci al grupei C la CM de rugby, All Blacks a invins la peste 60 de puncte Italia, una dintre participantele la Turneul Celor Sase Natiuni.

Rugat sa comenteze comparatia facuta de Raymond Domenech, antrenorul nationalei de fotbal a Frantei, intre rugbistul Sebastien Chabal si fotbalistul Gennaro Gatusso, selectionerul reprezentativei de rugby din Hexagon l-a rugat ironic, pe acesta din urma, sa se alature liniei a 2-a a „cocosilor". Poate totusi ca ar fi fost mai bine daca fotbalistul lui AC Milan ar fi luat in serios invitatia, Franta suferind grav in meciul de deschidere a celei de-a sasea Cupe Mondiale de rugby.

Pe Stade de France, din Paris, Argentina a invins cu 17-12 si a paralizat o intreaga natiune, care vedea deja trofeul William Webb Ellis purtat en fanfare pe Champs- Élysées. Sperantele lor nu s-au naruit intru totul, deoarece Franta face parte dintr-o grupa, D, in care mai sint incluse Georgia, Namibia si Irlanda, meciul cu ultima reprezentativa anuntindu-se insa ca finala pentru un loc in sferturi. In grupa care ne priveste, C, Noua Zeelanda a zdrobit Italia cu 76-14, scor care ar trebui sa-i puna pe ginduri pe „stejari" in perspectiva intilnirii cu All Blacks, din 29 septembrie. De remarcat ca neozeelandezii au deschis scorul in mai putin de 90 de secunde de la debutul jocului, iar dupa un sfert de ora aveau deja 24-0.

Japonia (gr. B) a fost facuta si ea groggy, de cealalta forta a rugby-ului de la Antipozi, Australia, care a surclasat-o cu 90-3, insa invingatorii au pierdut un om de baza, pe fundasul Mark Gerrard, diagnosticat cu ruptura de ligamente. Nationala Romaniei debuteaza la aceasta Cupa Mondiala miercuri seara, impotriva Italiei (ora 21.00, in direct la TVR 2).

La fel ca la Campionatul Mondial de fotbal, organizatorii CM de rugby incearca sa atraga atentia asupra competitiei facind referire la personalitati istorice.

Interesant este ca emblema este aceeasi, celebrul revolutionar de stinga Che Guevara, portar la trei echipe columbiene de fotbal in anii ’50, asta dupa ce un deceniu mai devreme si-a exersat priza la balonul oval ca demi de mêlée la cluburile San Isidro si Atalya. Acolo, jurnalistul Diego Bonadeo l-a observat parasind din cind in cind terenul pentru a apela la inhalator, Che Guevara fiind suferind de astm.

Noua Zeelanda a zdrobit Italia la rugby, pe www.cotidianul.ro/select