Samuraii, pasiunea pentru detaliile minuscule si reticenta fata de Occident sint citeva din misterele cu care Japonia a fascinat lumea.

„Japonia. Eterna fascinatie" este al doilea volum din noua serie Enciclopedica, al carei debutat a avut loc azi, odata cu „Brincusi. Inventatorul sculpturii moderne". Monografia despre Tara Soarelui Rasare va fi distribuita luni, 17 septembrie, impreuna cu ziarul Cotidianul.

Autoarea Nelly Delay, istoric de arta si specialista in arta japoneza veche, exploreaza spiritualitatea nipona, incepind de la primele mituri fondatoare, trecind prin shintôism si conflictul acestuia cu buddhismul adus de coreeni si pina la opozitia fata de crestinismul venit pe calea corabiilor cu sprijinul primilor misionari portughezi.

Legendele din jurul samurailor sint unul dintre cele mai fascinante aspecte ale culturii din Tara Soarelui Rasare. Compusa din mici state rivale, Japonia de odinioara se bizuia pe o casta aflata in slujba nobililor, razboinicii samurai, al caror cod al onoarei, bushidô, l-a fascinat inclusiv pe marele regizor Akira Kurosawa.

La fel de multa vilva a facut in imaginarul Occidental detasarea si pasiunea pentru detaliile minuscule promovate de filosofia zen. Propagata in Japonia din China, in prima jumatate a secolului al XIII-lea, gindirea zen s-a dezvoltat in manastiri, dar si pe drumurile tarii, datorita calugarilor ratacitori si a poetilor.

Reticenta secole de-a rindul la cultura vestului, Japonia si-a deschis cu adevarat granitele si interesul pentru exterior abia in 1853, odata cu sosirea vaselor amiralului american Perry. Socul a fost imens, iar revolutia culturala produsa a avut dublu tais.

Accesul la tehnici inovatoare precum trenul, tramvaiul sau vaporul cu aburi, au fost contrabalansate de abandonarea kimono-ului in viata de zi cu zi, in momentul aparitiei masinii de cusut.

Tabuuri precum cenzura risului si a umorului au cunoscut o cadere la fel de spectaculoasa, odata cu sosirea primelor ziare si caricaturi de peste Ocean.

Afla mai multe despre Colectia Enciclopedica