Trei fotoreporteri, printre care unul de la Cotidianul, au fost loviti la demonstratia de simbata prin care suporterii au protestat impotriva proiectului de lege privind pedepsirea violentei de pe stadioane.Protestul suporterilor de la marile cluburi
a devenit inutil dupa manifestarile unor huligani Peste o mie de suporteri ai marilor cluburi din Capitala si citeva zeci de fani veniti din provincie au manifestat simbata la Bucuresti impotriva anumitor prevederi ale proiectului de lege privind prevenirea si combaterea violentei pe stadioane. In timpul marsului, desfasurat pe traseul Kiseleff-Calea Victoriei-Palatul Parlamentului, unii fani si-au varsat nervii pe trei fotoreporteri care nu isi faceau decit datoria. Doi dintre acestia, de la MEDIAFAX si ProSport, au fost imbrinciti si injurati, in timp ce un al treilea, Mircea Restea de la Cotidianul, a fost lovit cu pumnul in figura. „Imediat dupa ce am trecut de Piata Victoriei, unul dintre suporteri m-a imbrincit, dupa care a reintrat in formatie. Am inceput sa il fotografiez, m-a observat, a venit la mine si mi-a ars un pumn, mi-a spart buza, dupa care a fost aclamat de ceilalti membri din trupa", a povestit Mircea Restea, care a refuzat sa depuna plingere. Conform purtatorului de cuvint al Jandarmeriei Bucuresti, Marius Militaru, au fost dictate sanctiuni. „Multi dintre manifestanti erau alcoolizati. Colegul dumneavoastra a fost lovit cu pumnul de unul dintre ei, un anume Laurentiu Stemat, care face parte din galeria echipei Dinamo. Dar pentru ca fotoreporterul a refuzat sa depuna plingere, n-am putut decit sa-l amendam cu 500 de lei pentru consum de bauturi alcoolice in spatiul public", a spus Militaru. El a adaugat ca probele de care dispune Jandarmeria in acest moment (fotografii si filmari) nu sint suficiente pentru a-l cerceta penal pe agresor, pentru ca nu au inregistrat momentul agresiunii. Militaru a precizat ca ceilalti participanti la miting nu erau agresivi, ci doar scandau „lozinci jignitoare la adresa presedintelui LPF".

Dumitru Dragomir a fost tinta principala a ultrasilor pentru ca el, in calitate de deputat, a introdus proiectul de lege in Parlament. „Ultrasii poporul, Mitica dictatorul", „Mitica, e cald.

Du-te la racoare!", „Legi aberante, doar pentru a-si face popularitate", „La puscarie, Mitica, la puscarie!", „Mitica, esti o mizerie!", „Ne intoarcem la Ceausescu", „Comunist, Mitica comunist", „Vom ramine ultra, refuzam dictatura", „Sint ultras, arestati-ma!" au fost cele mai importante scandari auzite simbata prin centrul Bucurestiului. „Eu cred ca e prima oara in lume cind suporterii organizeaza o manifestare prin care sustin huliganismul si violentele de pe stadioane. E mai bine ca nu sint in tara ca sa vad protestul acestor nesimtiti, acestor huligani!", a declarat Dumitru Dragomir, care a mai spus ca aceasta initiativa a suporterilor nu poate sa aiba vreun efect, legea urmind sa intre in curind in dezbatere si la Camera Deputatilor.

Proiectul initiat de Dragomir este inspirat, in cea mai mare parte, din legi europene similare. De altfel, Ministerul Administratiei si Internelor, Ministerul Justitiei, Ministerul Public, Prefectura Bucuresti, Patronatul Societatilor de Securitate, Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii, Organizatia pentru Apararea Drepturilor Omului, mass-media, precum si François Despres, consilier al ministrului Administratiei si Internelor din Franta, au conlucrat la proiectul care a fost adoptat deja de Senat.

Romania nu este singura tara in care violenta de pe stadioane este in crestere si trebuie combatuta cu legi speciale. Inca din 1985 exista o Conventie europeana privind violenta la manifestarile sportive, care prevede, printre altele, interzicerea accesului huliganilor pe stadioane si adoptarea unui set de masuri unitare pe teritoriul UE. Asemenea masuri se mai regasesc in doua rezolutii ale Consiliului Europei din 1999 si 2003. Confruntata cu grave violente, soldate cu decesul unui politist la un meci de fotbal, Italia a adoptat una dintre cele mai dure legi antiviolenta. Persoanele care arunca sau utilizeaza pe stadion ori in preajma acestuia artificii, petarde fumigene sau obiecte contondente risca intre 1 si 4 ani de inchisoare, pedepsele putind fi marite in cazul provocarii de daune sau al suspendarii partidei.

In Belgia se pot face 3 ani de inchisoare pentru specula cu bilete, iar in Anglia, delictele sportive sint anchetate special. In Franta, introducerea alcoolului pe stadion se amendeaza cu 7.500 de euro, iar incitarea suporterilor duce la inchisoare. Recidivistii vor avea interzis 5 ani pe stadioane, fiind chemati periodic la autoritatile desemnate de instanta. Chiar si in America de Sud legile sint deosebit de dure, campionatul fiind suspendat pe termen nelimitat in cazurile grave.

Traian Ungureanu este de acord cu legea, dar este sceptic cu privire la efectele ei din cauza promotorului: „Aici sint doua lucruri: legea ar fi buna pentru ca deocamdata violenta domina stadioanele, dar e greu de crezut ca situatia va fi rezolvata prin mijloacele legale. De ce? Pentru ca legiuitorul e lipsit de credibilitate, Mitica Dragomir fiind un personaj prea asociat cu coruptia din fotbal si de mediile pe care incearca sa le cuminteasca astazi. Iar in partea cealalta, cei care urmeaza sa fie cumintiti de lege sint de mult scapati din lesa. In plus, si Anglia are reglementari de genul acesta, aparute in momentul de apogeu al huliganismului, dupa finala Juventus-Liverpool, numai ca acolo legea a fost credibila pentru ca se baza pe recomandarile unui expert independent". Proiectul de lege privind prevenirea si combaterea violentei cu ocazia competitiilor si jocurilor sportive a fost adoptat la 25 iunie de Senatul Romaniei si urmeaza sa intre in dezbaterea Camerei Deputatilor in aceasta sesiune parlamentara.

Priveste mai multe fotografii de la demonstratia suporterilor „Da’ ce, sint fotomodel?"

Cotidianul i-a adresat citeva intrebari lui Laurentiu Stemat (foto), suporterul care l-a lovit pe fotoreporterul Cotidianului.

De ce l-ati agresat pe fotoreporter?

Laurentiu Stemat: Eram la mitingul ala si el tot insista sa ma fotografieze. Libertate, dar nici chiar asa.

Avea dreptul sa va fotografieze pentru ca erati pe domeniul public, nu acasa.

Da’ ce, sint fotomodel? I-am zis, „lasa-ma, nene, in pace!", dar el n-a vrut. Atunci l-am scuipat si l-am imbrincit, ca sa nu ma mai agreseze.

De ce l-ati lovit?

Nu l-am lovit, doar l-am imbrincit, pentru ca nu voiam sa ma pozeze.

Ati fost amendat pentru consum de alcool in locuri publice.

Asta a fost mai tirziu. Si nu consumasem alcool. Aveam la mine o sticla, dar era nedesfacuta.

Articolele din lege care nu le convin fanilor

steagurile de orice tip nu vor mai putea fi folosite pe stadioane, fiind considerate „corpuri contondente"; amenzi de pina la 200 de lei pentru ocuparea unui alt loc decit cel inscris pe bilet; se interzic protestele sub orice forma la adresa oficialilor din fotbalul romanesc, sub sanctiunea amenzii de pina la 1.500 de lei; tortele si artificiile sint scoase in afara legii; simpla detinere a unei torte va fi sanctionata cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani; folosirea unei torte se va pedepsi cu inchisoarea de la 1 la 4 ani. Proiectul de lege privind combaterea violentei in sport, pe www.cotidianul.ro/select Precedentul Tweety

Ca sportul are nevoie de o lege impotriva violentei o dovedeste cazul din luna aprilie a acestui an, cind Catalin Iordan, un huligan suporter al Stelei, a lovit cu lantul peste picioare un cameraman al TVR, provocindu-i leziuni. Potrivit legilor actuale, el este judecat pentru lovire si ultraj (termenul este 14 septembrie) si este posibil sa primeasca interdictia de a intra pe stadioane sau in salile de sport pe o perioada determinata. Pina acum, un singur suporter a primit o asemenea interdictie, liderul galeriei Universitatea Cluj, Mircea Cenan.

Tweety si alti fani

Dinamovistii s-au batut in acest sezon la Buzau

Legea bastonului la Constanta

Scapa cine si cum poate

Citeste si Editorial - Un pumn in gura libertatii, un comentariu de Cristian Teodorescu