Principalele fonduri de investitii care au demarat deja afaceri in Romania promit alocari de peste 1,7 miliarde de euro pentru piata imobiliara romaneasca in urmatorii trei ani, cei mai multi bani fiind folositi pentru achizitia de centre comerciale, parcuri logistice si locuinte.

1,7 miliarde de euro in trei ani

Principalele fonduri de investitii care au demarat deja afaceri in Romania promit alocari de peste 1,7 miliarde de euro pe piata imobiliara romanesca in urmatorii trei ani, cei mai multi bani fiind folositi pentru achizitia de centre comerciale, parcuri logistice si locuinte.

Unul dintre principalii investitori straini de pe piata imobiliara romaneasca, cu proiecte de peste 1,4 miliarde de euro, este fondul de investitii Immoeast. Reprezentantii companiei au anuntat ca dispun, pina in anul 2010, de un buget de peste 700 de milioane de euro pentru achizitii si dezvoltari imobiliare pe piata romaneasca, astfel ca valoarea portofoliului detinut in Romania va creste in urmatorii trei ani la 2,1 miliarde de euro. Un alt fond de investitii, Equest Balkan Properties (EBP), isi propune sa atraga in cel mai scurt timp fonduri cu o valoare de circa 50 de milioane de euro de la bursa AIM de la Londra, unde compania este listata, iar valoarea proprietatilor Equest urmeaza sa depaseasca 200 de milioane de euro. Banii vor fi utilizati pentru finalizarea proiectelor aflate in curs de dezvoltare pe piata locala, precum parcul de retail Vitantis, parcul logistic Bucharest West sau parcarea Europark din Bucuresti. Reprezentantii companiei sustin ca pentru planurile de viitor isi propun investitii in parcuri de retail, centre logistice, dar si parcari.

Strategia fondului Fabian Romania Property Fund Limited pentru 2007 vizeaza investitii atit in proiecte deja existente, cit si finantare a dezvoltarii de noi constructii. Fondul a fost infiintat in 2005 si are in vedere plasamente in principalele sectoare ale pietei imobiliare din Romania. Fabian se axeaza pe achizitia de spatii de birouri si centre comerciale, dar si pe parteneriate pe segmentul retail si rezidential.

Grupul britanic Dawnay, Day si-a propus un plan de investitii in Romania pentru urmatorii ani de aproximativ 900 de milioane de euro. Compania si-a anuntat intrarea oficiala si pe piata de real estate din Romania inca din luna mai anul curent, urmind sa construiasca centre comerciale in Arad, Cluj, Baia Mare si Satu Mare sub numele de Atrium Centers. Valoarea totala a acestor investitii se ridica la 246 de milioane de euro. Compania intentioneaza sa construiasca centre comerciale pe intregul teritoriu al Romaniei, in orasele cu o populatie de cel putin 70.000 de locuitori. In prezent, pe linga cele patru proiecte aflate in derulare, Atrium Centers are in curs de negociere si cumpararea altor terenuri si si-a propus ca pina la sfirsitul anului sa finalizeze inca cinci-sapte tranzactii pentru achizitionarea acestora.

Finantare de 175 de milioane de euro

Iulius Group a incheiat cu banca Eurohypo AG un contract de finantare imobiliara in valoare de 175 de milioane de euro. Tranzactia a constat in refinantarea proprietatilor detinute de grupul de companii Iulius, adica Iulius Mall Timisoara, Iulius Mall Iasi, Iulius Mall Cluj si Terra Center, transmite corespondentul NewsIn. „Am ales Eurohypo ca partener in dezvoltarea imobiliara, fiind o banca lider in Europa. Prin aceasta finantare de potofoliu, compania va demara alte proiecte imobiliare, printre care si proiectul Palas. Consider ca parteneriatul Iulius-Eurohypo va adauga un plus de valoare proiectelor noastre", a comentat luni tranzactia presedintele Iulius Group, omul de afaceri Iulian Dascalu.

Pe 20 octombrie, grupul Iulius va inaugura Iulius Mall Cluj-Napoca, cu o suprafata inchiriabila de 38.000 mp, plus o componenta de birouri de circa 7.200 mp, investitia ridicindu-se la circa 60 de milioane de euro. In prezent, compania detine Iulius Mall Timisoara, cu o suprafata inchiriabila de 34.000 mp, Iulius Mall Iasi, cu o suprafata inchiriabila de 20.112 mp, precum si Terra Center in Timisoara, cu o suprafata inchiriabila de 8.000 mp. Eurohypo AG face parte din Commerzbank Group, al doilea grup bancar din Germania ca marime, avind active ce depasesc 600 de miliarde de euro. Eurohypo este banca lider in Europa specializata in afaceri imobiliare si finante publice, avind active in valoare de aproximativ 240 de miliarde de euro.

Israelienii merg pe imobiliare

Compania israeliana Asim Investments Ltd., specializata in investitii imobiliare, a cumparat un teren cu o suprafata de aproape 150.000 de metri patrati, in Brasov, pentru 4,15 milioane de euro, relateaza editia electronica a cotidianului israelian „Globes", informeaza NewsIn. Asim Investments va continua sa investeasca in Romania si in Bulgaria si posibil si in alte tari europene, a declarat directorul general al companiei Zvi Carmi pentru publicatia citata. Asim Investments Ltd. este listata la bursa din Tel Aviv (Tel Aviv Stock Exchange). Compania isi concentreaza operatiunile in tarile central-europene, in special in Bulgaria si in Romania. La noi in tara, Asim Investments Ltd., prin divizia sa de imobiliare, detine 250.000 de metri patrati de teren achizitionat in vederea dezvoltarii, iar in Bulgaria a incheiat parteneriate cu antreprenorii locali pentru a ridica aproximativ 3.000 de locuinte, conform informatiilor de pe pagina de Internet a companiei.

Vinatoare de terenuri la munte

Investitorii imobiliari cauta in momentul de fata suprafete mari de terenuri, la munte, unde vor sa construiasca ansambluri rezidentiale, fie de blocuri cu apartamente, fie de case individuale. „Se estimeaza ca pe acele terenuri se vor realiza, preponderent, complexuri rezidentiale de vile de vacanta, deoarece exista multi investitori care cauta in prezent terenuri mari pentru a construi astfel de unitati locative", afirma Ciprian Kore, directorul agentiei imobiliare Mervani. „Investitorii sint si societati, si persoane fizice care dispun de capital si au mai avut experiente de acest gen in alte zone decit Valea Prahovei. Vazind ca proiectele imobiliare la munte se vind foarte bine, investitorii incearca si zona aceasta", a precizat Ciprian Kore.

Ca zone cu potential mare de dezvoltare care vor atrage investitii masive pentru construirea de case, individuale sau in complex, se contureaza: Valea Cerbului, Poiana Tapului, zona Ceair din Busteni, Cumpatu si Calea Moroieni, drumul spre Tirgoviste (din Sinaia). La fel de interesante pentru investitorii in imobiliare sint si zonele Cioplea (pe drumul spre Cabana Susai), Trei Brazi (din Predeal) si Azuga (in apropierea pirtiei de schi).

Pretul mediu pentru terenurile mai sus amintite variaza intre 120 si 160 de euro metrul patrat. „Pretul depinde de infrastructura existenta, precum si de utilitati si de caile de acces la respectivele terenuri", a amintit Ciprian Kore.

Marile proiecte imobiliare se muta in provincie. Primul pas: Constanta Cea mai spectaculoasa investitie a ultimei luni s-a anuntat in Constanta, unde doua companii spaniole au anuntat proiecte consistente atit pe segmentul comercial, cit si pe cel rezidential.

Zona de munte se dovedeste si ea atractiva. Citiva investitori israelieni au achizitionat un teren si pregatesc peste 200 de milioane de euro pentru construirea unui ansamblu rezidential in Brasov. Chiar daca si marii investitori au fost in vacanta, planurile acestora nu au ramas o necunoscuta.

Marile fonduri de investitii si-au programat peste 1,7 miliarde de euro pentru operatiunile din Romania. Suma ar fi mai mare daca piata imobiliara din Bulgaria nu ar fi atractiva pentru investitori. Un fond de investitii britanic a anuntat ca va plasa in jur de 60 de milioane de euro intr-un parc de afaceri in orasul bulgaresc Burgas. Nu in ultimul rind, trebuie spus ca englezii anunta ieftinirea locuintelor din mai multe tari din Europa.

Speculatiile ridica preturile

Tranzactiile speculative cu terenuri sint stimulate de usurinta cu care unele banci acorda credite pentru achizitia acestora, iar efectul consta in cresteri nejustificate ale preturilor terenurilor. „Supraevaluarea terenurilor le face tot mai atractive pentru cei care incearca sa obtina un profit din cumpararea si revinzarea intr-un termen cit mai scurt ale acestora. Banca Nationala a Romaniei ar trebui sa intervina in mecanismul de acordare a creditelor pentru terenuri astfel incit acestea sa fie mai interesante pentru developeri, care isi obtin profitul in urma dezvoltarilor imobiliare pe acele terenuri", este de parere managerul general Willbrook Management, Daiana Voicu. Analistii imobiliari se asteapta ca pretul terenurilor extravilane sa creasca cu pina la 40% in acest an, iar pretul celor intravilane, cu aproximativ 20%. Zonele cele mai cautate sint cele din apropierea Capitalei, precum Popesti-Leordeni si Pantelimon, dar si cele din jurul marilor orase, acolo unde exista cai de comunicatie.

Cartier de 450 de milioane de euro Companiile imobiliare spaniole Prasa si Detea au achizitionat cu 60 de milioane de euro terenul fostei baze de transport public din Constanta. Aici vor sa construiasca un complex imobiliar compus din birouri, hotel, centre de retail si unitati rezidentiale. Investitia va fi de 450 de milioane de euro. Terenul este localizat pe malul Lacului Tabacariei, in apropierea Marii Negre, si are aproape 95.000 de metri patrati. Cele doua companii au in plan un complex mixt de functiuni cu birouri, hotel, centre de retail si unitati rezidentiale, care vor insuma aproximativ 380.000 de metri patrati construiti deasupra solului. Proiectarea va incepe in toamna acestui an, iar la inceputul lui 2009 se preconizeaza sa demareze constructia.

Grupo Prasa a intrat in 2005 pe piata imobiliara din Romania si are in portofoliu proiecte imobiliare in Europa, America de Sud si in Africa de Nord. Pentru dezvoltarea proiectelor sale in Romania, compania s-a asociat cu Gea 21 Group, o alta societate spaniola. Cele doua dezvolta impreuna un ansamblu rezidential cu peste 500 de apartamente, pe malul lacului Tei, si un altul cu aproximativ 2.000 de apartamente, in locul fostei fabrici de ulei Muntenia. Prasa intentioneaza sa se extinda in principalele orase ale Romaniei, incepind cu Constanta, unde compania a cumparat un teren localizat in apropierea Portului Tomis.

Detea Group a intrat pe piata romaneasca in 2005 cu trei din cele patru divizii ale sale, si anume Divizia Imobiliara, Divizia pentru Mediu si Energie Alternativa si Divizia de Agricultura. Compania a anuntat ca investitiile imobiliare din mai multe orase ale Romaniei vor ajunge la 680 de milioane de euro atit pentru realizarea de centre comerciale, pe segmentul rezidential, cit si pentru cel de birouri. Grupul Detea si-a stabilit in total proiecte pe o suprafata construita de circa 450.000 de metri patrati. Pentru dezvoltarea de ansambluri rezidentiale, grupul spaniol si-a propus investitii care ajung la 480 de milioane de euro, iar pe segmentul de birouri, Detea a prevazut investitii in valoare totala de 84 de milioane de euro, pentru constructia a 33.500 de metri patrati de spatii.

Englezii prefera Bulgaria

Strainii si companiile cu actionari din strainatate au achizitionat proprietati imobiliare in valoare de 817 milioane de euro in Bulgaria, in primul semestru al anului curent, reiese din datele publicate de banca centrala a Bulgariei, informeaza Sofia News Agency, conform NewsIn. Aceasta cifra reprezinta o crestere de 79% fata de aceeasi perioada a anului trecut, atunci cind strainii au cumparat proprietati imobiliare in Bulgaria in valoare de 457 de milioane de euro. Achizitiile de proprietati imobiliare au reprezentat aproximativ 40% din investitiile straine directe in Bulgaria, in primele sase luni ale anului, contracarind scaderea altor fluxuri, conform datelor prezentate de banca centrala a tarii.

Bulgaria atrage de ani buni investitorii straini datorita climei calde, a statiunilor de la munte si la mare si a pretului relativ scazut al proprietatilor imobiliare, insa interesul s-a transformat intr-un adevarat boom imobiliar in cursul anului trecut. Strainii au cheltuit 1,13 miliarde de euro pe achizitii de proprietati imobiliare in Bulgaria in 2006, cifra ce va fi cu siguranta depasita in cursul acestui an. Britanicii ramin in continuare cei mai interesati de Bulgaria. Acestia prefera proprietati in apropiere de mare, iar banii cheltuiti de ei reprezinta 15,9% din intreaga suma folosita de straini pentru achizitionarea de locuinte in Bulgaria. Austria si Luxemburg urmeaza in clasament, cu 13,2%, respectiv 11,8%, in timp ce spaniolii au contabilizat 7,5% din suma totala.