Euro ar putea sa incheie anul in crestere pana la o valoare de 3,4 lei, considerata de analistii economici o valoare de echilibru. Criza de lichiditate ar putea determina BNR sa amane reducerea rezervelor minime obligatorii
pentru bancile comer
Euro ar putea sa incheie anul in crestere pana la o valoare de 3,4 lei, considerata de analistii economici o valoare de echilibru. Criza de lichiditate ar putea determina BNR sa amane reducerea rezervelor minime obligatorii
pentru bancile comerciale.

Cursul de schimb este in echilibru la o valoare de 3,4 lei pentru un euro, considera analistii economici. "In iulie-august aveam un curs subevaluat, iar aceasta subevaluare se mentine si acum", a declarat Ionut Dumitru, economist-sef Raiffeisen Bank, in cadrul unei intalniri la Banca Nationala a Romaniei. El a mai adaugat ca euro mai are nevoie de 6-7 procente fata de cursul de 3,20 pentru a ajunge la echilibru. Asta inseamna un curs in jur de 3,4 lei pentru un euro. "Cursul poate sa nu ajunga niciodata la valoare de echilibru. In trecut, BNR a avut interes in aprecierea leului pentru a sustine procesul de dezinflatie. BNR are in continuare interes in aprecierea leului, dar s-a ajuns atat de departe cu acest proces, incat pentru echilibrul macroeconomic este bine sa avem o depreciere moderata", considera Liviu Voinea, director al Grupului de Economie Aplicata (GEA).


EFECTE. BNR va amana probabil reducerea rezervelor minime obligatorii pentru bancile comerciale, in contextul actual al pietelor financiare internationale si al evolutiei monedei nationale, considera Liviu Voinea. De asemenea, BNR nu va mai reduce dobanda de referinta in viitorul apropiat, mai adauga directorul GEA. Aceste decizii sunt efecte ale crizei de lichiditate care se manifesta la nivel mondial. Romania este si ea afectata, deoarece sub efectul crizei unii investitori pot sa-si inchida pozitiile pe leu, insa BNR nu poate controla acest proces, pentru ca aceste tranzactii nu se fac neaparat in Romania, pot fi in banci austriece, englezesti etc.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.