Saptamana trecuta, raportul euro/leu a avut o evolutie crescatoare, fiind depasit, dupa cinci luni, pragul de 3,3 lei. Septembrie a debutat in mod pozitiv pentru leu, cu un curs de 3,2627 lei, pentru ca urmatoarele sedinte sa aduca euro pe un trend a
Saptamana trecuta, raportul euro/leu a avut o evolutie crescatoare, fiind depasit, dupa cinci luni, pragul de 3,3 lei. Septembrie a debutat in mod pozitiv pentru leu, cu un curs de 3,2627 lei, pentru ca urmatoarele sedinte sa aduca euro pe un trend ascendent, acesta atingand miercuri un maxim de 3,3238 lei, pentru ca vineri el sa coboare la 3,3069 lei. Deprecierea leului a inceput in partea a doua a sedintei de luni, dupa ce agentia de rating Standard&Poor's a publicat un raport in care a incadrat Romania in categoria unor tari care ar putea avea probleme de lichiditate. Şedinta de la sfarsitul saptamanii trecute a fost una ceva mai calma decat precedenta, deschiderea facandu-se la 3,3140 - 3,3170 lei, in usoara scadere fata de joi seara, pentru ca la jumatatea zilei euro sa coboare la 3,3030 - 3,3080 lei. Dupa inchiderea pietei locale, euro a revenit pe un trend crescator, el urcand la 3,3190 - 3,3240 lei. "Cresterea leului de a fost una normala, avand in vedere faptul ca si celelalte monede din regiune au inregistrat aprecieri, dupa ce semnele crizei financiare au inceput sa se sterga din memoria investitorilor, observa un dealer bancar. Zlotul si coroana slovaca s-au apreciat, iar lira turceasca si forintul au fost stabile. Saptamana aceasta probabil ca euro va ramane in culoarul 3,3 - 3,35 lei". Cursul dolarului a avut o evolutie la fel de volatila cu cea a euro. De la 2,3920 lei, in sedinta de luni, el a urcat miercuri la 2,4462 lei, nivel care nu mai fusese atins de la jumatatea lui iunie, pentru ca vineri sa coboare la 2,4165 lei. Pe piata monetara, dobanzile pe termen scurt au fost relativ stabile. Cele la o zi au coborat de la 5,6 - 6,6% la inceputul saptamanii la 5,2 - 6,2% iar cele la o saptamana de la 5,8 - 6,8% la 5,7 - 6,7%, valori care le plaseaza in apropierea dobanzii de politica monetara a BNR de 7%/an. Aceasta evolutie s-a datorat faptului ca la inceputul saptamanii banca centrala a atras din piata monetara 5 miliarde de lei in depozite cu scadenta la doua saptamani, iar la jumatatea ei Trezoreria a plasat obligatiuni cu scadenta la zece ani in valoare de 100 milioane lei.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.