Vineri, Cotidianul se va distribui impreuna cu un CD cu cele mai cunoscute concerte pentru vioara ale lui Vivaldi, din Colectia SIMFONICA, si cu o brosura continind biografia compozitorului.Colectia SIMFONICA va aduce pe 14 septembrie, la doar 7,9 lei, un CD cu cele mai faimoase lucrari semnate Antonio Vivaldi: Concertul pentru vioara in mi major, „Primavara" , Concertul pentru vioara in sol minor, „Vara" , Concertul pentru vioara in fa major, „Toamna", si Concertul pentru vioara in fa minor, „Iarna", in interpretarea prestigioasei The Royal Philharmonic Orchestra, avindu-l ca solist si dirijor pe Jonathan Carney. Inregistrarea a fost realizata in octombrie 1993, in Hallows Church, Gospel Oak.

Antonio Lucio Vivaldi este cel mai de seama reprezentant al barocului muzical venetian. S-a nascut la Venetia pe 4 martie 1678, in familia intemeiata de Giovanni Battista Vivaldi si Camilla Calicchio. Adolescentul Antonio a primit tonsura monahala la 15 ani si a fost hirotonisit preot la 25. Atins de o maladie cronica despre care se presupune ca era astm, cel supranumit Il Prete Rosso (preotul Rosu), din pricina culorii parului, s-a indepartat incetul cu incetul de indatoririle sale ecleziastice si, din 1703, s-a consacrat compozitiei si invatamintului. Numit profesor de vioara la Ospedale della Pietà, asezamint rezervat orfanelor si copilelor ilegitime ale orasului, Vivaldi avea sa ramina fidel acestei functii pina in 1740. La Ospedale della Pietà va infiinta o orchestra de fete devenita celebra in intreaga Europa si va compune intens pentru concertele publice pe care asezamintul le oferea duminica.

A calatorit mult, facindu-si compozitiile cunoscute la Roma, in 1722 si 1724, unde a cintat in fata Papei, la Dresda, Darmstadt, Amsterdam, unde a fost publicata cea mai importanta parte a creatiei sale, la Florenta, Praga si la Viena, unde, in 1741, avea sa moara, uitat de prieteni si de rude, fiind inmormintat in cimitirul spitalului in care a fost internat. Din 1713 a inceput o intensa activitate de impresar si de compozitor de opere, domenii in care a capatat o autoritate suficient de mare pentru a provoca rivalitati tenace, concretizate chiar intr-un pamflet redactat de Benedetto Marcello, numit „Il Teatro alla moda", aparut in 1720.

De-a lungul intregii sale vieti, Vivaldi a fost considerat un artist inovator, extravagant si chiar scandalos. Detractorii lui aveau sa raspindeasca birfe, mai ales in legatura cu atractia lui fata de bani si de fast sau cu aventurile sale reale sau presupuse, printre altele fata de o mezzo-soprana pe nume Anna Girò, fiica a unui peruchier francez, pentru care a scris un numar mare de pagini vocale.

Consacrarea in toate genurile muzicale avea sa-i confere compozitorului o glorie internationala fara precedent in istoria muzicii.

Afla mai multe despre Colectia Simfonica