Infiintarea unei companii energetice nationale in Romania nu ar respecta cerintele Uniunii Europene (UE) de separare a marilor grupuri controlate de stat, reprezentand "un pas inapoi" si "o intoarcere la o piata inchisa si lipsita de transparenta", apreciaza reprezentantii E.ON Energie Romania.
"Datoriile mari ale Termoelectrica, producatorii inca neprivatizati si retelele de distributie care necesita investitii majore urgente, deoarece duratele lor de exploatare au expirat, reprezinta motive pentru care UE a cerut ca o privatizare reala - si nu doar o inlocuire a conducerii - in aceste sectoare sa nu fie intarziata", a declarat presedintele directoratului E.ON Energie Romania, GŁnther Schubert, intr-un comunicat de presa. "Ne surprinde foarte mult faptul ca, in cadrul european actual, in care tuturor vechilor mari companii de stat monopol li se impune sa se separe pentru a permite aparitia competitiei pe piata energetica europeana, Guvernul Romaniei reactioneaza la aceasta situatie de criza propunand fondarea a inca unui monopol integrat vertical, care sa revina in proprietatea statului si care nu va fi privatizat in viitorul apropiat", a mai spus Schubert.
In plus, reprezentantul E.ON Energie Romania sustine ca intentia autoritatilor ar reprezenta "un pas inapoi" si revenirea la o piata "inchisa si lipsita de transparenta".
"O companie de stat nu poate asigura stabilitatea financiara necesara pe termen lung si va face intotdeauna obiectul presiunilor politice", a mentionat Schubert.
El a aratat ca listarea la bursa poate sa reprezinte o alternativa viabila doar pentru companii consolidate si stabile si nu ar trebui sa fie privita ca o solutie de finantare pentru o companie de stat.
"Evolutia economica a Romaniei poate fi asigurata prin continuarea privatizarii si a reformelor. In acest mod, Romania poate deveni un jucator regional puternic si poate convinge UE de faptul ca este capabila sa ofere un cadru legislativ si de reglementare stabil si previzibil", a mai spus Schubert.
Varujan Vosganian, ministrul Economiei si Finantelor, a declarat, saptamana trecuta, ca institutia va elabora in termen de 30 de zile un proiect de hotarare de Guvern privind infiintarea unei companii energetice nationale. Din acest holding vor face parte, cel mai probabil, cele mai mari hidrocentrale, reactoarele 1 si 2 de la Cernavoda, doua complexuri energetice, distributiile de energie neprivatizate, cateva termocentrale si Compania Nationala a Huilei Petrosani. Dupa un an de la infiintare, holdingul va fi listat la bursa, cu pachete minoritare, iar dupa alti 2-3 ani firma va avea actionariat majoritar privat, dar statul va pastra un pachet de control. De altfel, si omul de afaceri Dinu Patriciu aprecia, recent, ca infiintarea unei astfel de companii nationale este "o idee proasta". Grupul german E.ON detine in Romania distributia de energie electrica Moldova si de gaze naturale Distrigaz Nord.