Directorul Liceului „Miguel de Cervantes“, Tatiana Popescu, a intrat din nou in atentia opiniei publice, dar si a autoritatilor. Procurorii bucuresteni au fost sesizati de Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti (ISMB) cu privire la fapte penale comise de directorul unitatii de invatamant. Activitatea cel putin controversata a Tatianei Popescu a fost verificata atat de o echipa de control a Ministerului Educatiei, cat si de inspectori ai ISMB. Profesorul nu este pentru prima data supus unor verificari, in urma cu sapte ani, fiind chiar suspendat din functia de director al aceluiasi liceu si chiar demis, reusiind, ulterior, sa revina la conducerea unitatii.

Inspectorul-sef al ISMB, Cristian Alexandrescu, ne-a declarat ca a sesizat, in vara acestui an, procurorii cu privire la posibile fapte penale comise de directorul Liceului Cervantes. De altfel, Consiliul de Administratie al unitatii de invatamant a stabilit, la randul sau, ca Tatiana Popescu se face vinovata de o serie de fapte, unele dintre ele penale. Cu toate acestea, directorul liceului nu s-a ales nici macar cu o mustrare. Aceasta situatie cel putin ciuda ta a fost explicata de Cristian Alexandrescu prin aceea ca fie s-a recuperat prejudiciul creat, fie alte situatii au fost rezolvate. Cu toate acestea, legea nu prevede exonerarea de raspundere penala in cazul recuperarii unui prejudiciu.

A fost gasita vinovata, dar a fost iertata
Inspectorul-sef Cristian Alexandrescu ne-a precizat ca verificarile au fost demarate in urma unui raport intocmit de o echipa a Corpului de control al ministrului educatiei, in luna iunie a acestui an. La nivelul ISMB a fost constituita o comisie de cercetare, care s-a lovit de refuzul sistematic al directorului Tatiana Popescu, in incercarile sale de a se eschiva. „Nu a fost de gasit de nici un fel, nici la telefon, nici la liceu, pretextand ca este in concediu, desi eu nu i-am aprobat nici unul. Este foarte abila, foarte priceputa la a se eschiva. Stia de ce nu e bine sa apara in fata comisiei“, ne-a spus Cristian Alexandrescu, adaugand ca, in situatia asta, „m-am vazut nevoit sa sesizez Parchetul, iar membrii comisiei de cercetare a trebuit sa stea de vorba cu reprezentantii Consiliului de Administratie al liceului, care, de altfel, au gasit-o vinovata pe Tatiana Popescu, fara a o trage insa la raspundere“.

Masluirea registrului Consiliului de Administratie
Potrivit unor surse din Ministerul Educatiei, echipa formata din doi inspectori ai Corpului de control a gasit o serie de neregului in activitatea directorului Liceului Cervantes, Tatiana Popescu. Iata cateva dintre problemele grave gasite de cei doi inspectori: n registrul de procese-verbale al Consiliului de Adminitratie este inchis in fiset personal fara sa aiba acces si secretarul consiliului, ceea ce contravine art. 33 alin. (9) din Regulamentul de organizare si functionare a unitatilor de invatamant preuniversitar; n la sfarsitul lunii august 2006 a fost dizolvat vechiul consiliu de administratie, in luna septembrie a fost ales noul consiliu de administratie, pentru ca, ulterior, sa fie reactivat, pentru o sedinta, vechiul consiliu, in care sa fie acordate calificative, ceea ce contravine prevederilor art. 31 lit. f) din acelasi regulament; n la clasa a XI-a A s-a constatat ca nu s-au efectuat orele de la disciplina educatie muzicala, care este prevazuta in planurile de invatamant ca disciplina obligatorie. In aceste conditii elevii au ramas cu situatia scolara neincheiata pentru acest an scolar.