Criteriile de interviu pentru obtinerea vizei de intrare in SUA nu sunt “foarte transparente”,iar lipsa motivarii raspunsului impiedica autoritatile tarilor din Coalitia pentru Egalitatea Vizelor sa ia masuri pentru reducerea ratei de re
Criteriile de interviu pentru obtinerea vizei de intrare in SUA nu sunt “foarte transparente”,iar lipsa motivarii raspunsului impiedica autoritatile tarilor din Coalitia pentru Egalitatea Vizelor sa ia masuri pentru reducerea ratei de refuz,a declarat insarcinatul cu afaceri in SUA, Daniela Gitman, potrivit NewsIn. “Ce sustinem noi in discutiile noastre cu partea americana - impreuna cu ceilalti cinci parteneri - este faptul ca aceste criterii de interviu nu sunt foarte transparente. Faptul ca nu exista o motivatie a refuzului de viza nu ma lasa pe mine sa actionez ca stat, sa iau si eu masurile necesare. Indicele de refuz ramane exclusiv la latitudinea partii americane si atunci numai prin dialog cu partea consulara putem si noi sa vedem care ne sunt responsabilitatile”, a declarat intr-un interviu pentru NewsIn insarcinatul cu afaceri de la Washington. Gitman a recunoscut ca evaluarea de la sectia consulara americana este subiectiva, dar a gasit si o explicatie: “Insasi legislatia americana porneste de la premisa ca aplicantul de viza este un posibil imigrant si atunci consulul are datoria ca - in urma acelui interviu - sa fie convins de contrariu. Asta e datoria lui si de aceea este platit”.

Ea considera ca in problema liberei circulatii a romanilor in SUA s-au inregistrat primele rezultate pozitive, prin adoptarea legislatiei americane in forma in care este acum, cand criteriul ratei de refuz acceptabil este de 10%, nu 3% cum era anterior. Romania are insa o rata de refuz de 34% in 2006, potrivit datelor oficiale furnizate de Departamentului de Stat.“Acesta nu este rezultatul final pe care ni-l doream, dar este un cert pas inainte. Ştiu ca presedintele Bush si intreaga administratie americana si-au declarat disponibilitatea de a lucra in continuare pentru imbunatatirea acestui cadru legal vizand calatoriile in America”, a spus diplomatul roman.

Daniela Gitman a reamintit ca legislatia americana prevede punerea la punct a unui sistem de monitorizare a intrarilor si iesirilor cetatenilor din SUA. “Speranta este ca in urmatorul an acest sistem de monitorizare a iesirilor sa fie implementat de americani”, a spus diplomatul, adaugand ca sistemul - care va permite autoritatilor americane sa aiba o evidenta a celor care raman in SUA - va fi completat cu unul de “preinregistrare electronica pentru toti cetatenii statelor care fac parte UE”.

“Ceea ce poate face Romania in acest moment este sa demareze consultarile tehnice in asa fel, incat sa ne adaptam sistemele nationale la rigorile tehnice pe care partea americana le vor avea in vedere pentru propriul sistem. Undeva la sfarsitul lunii octombrie, echipa noastra de experti se va deplasa la Washington pentru consultari cu partea americana privind detaliile tehnice”, a mai spus diplomatul roman de la Washington. Mai ramane insa si problema legislatiei, domeniu in care actiunea revine firmei de consultanta Dutko Worldwide, in a carei sarcina intra lobby-ul pe langa congresmenii americani. Ţarile aflate in Coalitia pentru Egalitatea Vizelor (Cehia, Letonia, Lituania, Polonia, Romania si Slovacia) vor avea sansa de a fi inscrise in Programul Visa Waiver pe baza pregatirii lor. Este posibil sa existe diferente intre momentul intrarii fiecareia dintre ele in program.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.