Potrivit lui Gusa, "Guvernul, pe baza notei de fundamentare avizata favorabil de ministrul Chiuariu a dat o hotarare, semnata de ministrul Comunicatiilor, cel al Finantelor si primul-ministru, prin care se scotea din circuitul public al statului aces
Potrivit lui Gusa, "Guvernul, pe baza notei de fundamentare avizata favorabil de ministrul Chiuariu a dat o hotarare, semnata de ministrul Comunicatiilor, cel al Finantelor si primul-ministru, prin care se scotea din circuitul public al statului acest spatiu, dand girul unui sir de ilegalitati care incepuse inainte cu mai bine de un an. Am informatii sigure si precise, verificate, ca, in acest moment, DNA are un dosar de cercetare care il vizeaza pe actualul ministru al justitiei, in calitate de invinuit", a declarat Gusa. Liderul PIN a adaugat ca, in momentul asocierii - august 2005 - Posta Romana nu avea dreptul sa faca acest lucru, deoarece terenul si imobilul reprezentau proprietate publica a statului. "Oricum, Posta Romana nu putea sa intre intr-o astfel de asociere fara licitatie publica, iar terenul a fost subevaluat", a explicat deputatul PIN. El a aratat ca, desi terenul, impreuna cu cladirea, valoareaza circa 100 milioane de euro, participatiunea Postei Romane a fost evaluata la doar 4,5-5 milioane euro. Potrivit lui Gusa, beneficiarul acestei ilegalitati este un grup de companii, controlate de Sorin Creteanu, care, printre altele, face parte din grupul Baneasa-Popoviciu, fiind in acelasi timp partener cu Adriean Videanu. Liderul PIN a solicitat o pozitie publica din partea sefului statului si premierului Tariceanu, prin care sa lamureasca aceasta "situatie limita". In replica, ministrul Justitiei, Tudor Chiuariu, a sustinut ca nu exista dosar penal pe numele sau la DNA.
Tulus, acuzat de ineficienta
Tudor Chiuariu a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii revocarea din functie a procurorului Tulus pe motive de "ineficienta". Motivele invocate pentru revocare vizau lipsa de eficienta si de rezultate in combaterea faptelor de coruptie. La scurt timp de la solicitarea ministrului, Daniel Morar, seful DNA, a declarat ca nu vede fireasca cererea de revocare a subalternului sau, in conditiile in care nu i s-a solicitat si lui parerea. Atat Tulus, cat si Morar s-au aratat revoltati de initiativa ministrului. Tulus, originar din Cluj, de unde provine si Morar, este protejatul acestuia, care l-a adus la Bucuresti. Daniel Morar l-a acuzat pe Chiuariu, la scurt timp dupa ce ministrul a cerut revocarea lui Tulus, ca acesta l-ar fi sunat pentru a-i cere sa-i raporteze la ce dosare de coruptie lucreaza si, mai ales, sa-i ceara sa "blocheze" dosarele in lucru pe perioada referendumului. Acuzele lui Morar, pe care acesta nu le-a probat, au venit nu imediat dupa conversatia telefonica la care a facut referire, ci dupa ce Chiuariu a depus cererea de propunere de revocare a procurorului Tulus.
Desi a sustinut ca ministrul l-ar fi sunat, Morar a recunoscut dupa doua zile, intr-o emisiune televizata, ca el l-a sunat pe Chiuariu. "Eu l-am sunat pe domnul ministru. Dar nu cred ca asta are importanta, cine pe cine a sunat", a spus Morar. Iar Chiuariu l-a acuzat pe Morar ca se converseaza cu Traian Basescu la telefon, in conditiile in care acesta este inculpat in dosarul "Flota" de la DNA. (R.I.P.&D.E.I.)
Pozitia ministrului
Potrivit unui comunicat al ministerului Justitiei, "ministrul Justitiei nu are cunostinta de un dosar la DNA". "Ministerul Justitiei si Directia Nationala Anticoruptie nu trebuie folosite in scopuri politice si electorale. Ministrul Justitiei nu are cunostinta de "un dosar la DNA". Decizia privind adoptarea Hotararilor de Guvern este intotdeauna a Guvernului, Ministerul Justitiei emite doar un aviz. Cu privire la emiterea avizului in cazul Hotararii de Guvern la care s-a facut referire, Ministerul Justitiei va reveni cu un comunicat pentru a informa si clarifica opinia publica", arata MJ. De asemenea, DNA a informat ca astazi institutia va avea un punct de vedere legat de acest subiect. Daniel Morar, seful DNA, nu a facut vreo precizare in legatura cu faptul ca Szolt Nagy si Tudor Chiuariu s-ar afla in atentia procurorilor, declarand in cotidianul "Atac" ca "la ora actuala exista mai multe hotarari de guvern aflate in cercetare la DNA".


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.