"Puteam sa ies de aseara, dar nu m-au lasat doctorii", a spus acesta, adaugand ca se simte bine si ca atat pregatirea operatiei, cat si interventia chirurgicala au fost "excelente". Nu mi-a fost teama. Eu stiu ce simte un medic care trebuie sa operez
"Puteam sa ies de aseara, dar nu m-au lasat doctorii", a spus acesta, adaugand ca se simte bine si ca atat pregatirea operatiei, cat si interventia chirurgicala au fost "excelente". Nu mi-a fost teama. Eu stiu ce simte un medic care trebuie sa opereze langa coardele vocale ale unui presedinte. Am avut incredere de la inceput, iar profesionalismul s-a vazut prin decenta. Echipa se stie din iunie si nu a vorbit nimeni", a adaugat Basescu. Intrebat de jurnalisti cand se va intoarce la Cotroceni, seful statului a raspuns razand "cand vreau eu", dupa care a continuat spunand ca "doua-trei zile va sta pe langa casa". "Pot sa ma duc direct la Cotroceni, dar este totusi o taietura si plaga e inca neprinsa, asa ca respect indicatiile medicilor de a sta doua-trei zile pe langa casa", a spus Basescu. Acesta a amintit din nou de situatia de anul trecut de la Elias, spunand ca nu mai simtea nimic de la jumatate in jos, statea in salon si vedea cum medicii si ministrii erau in conferinte. A precizat ca si atunci intentiona sa se opereze in tara, insa un medic i-a spus ca fiecare minut este extrem de important si cand i s-a spus ca nu poate fi operat decat a doua zi dimineata, a trebuit sa plece pentru ca nu mai avea timp.
Referindu-se la informatiile privind interventia chirurgicala, Basescu a spus: "Stabilisem sa se dea vineri, dupa program, un comunicat de presa". El a declarat ca s-a recurs la aceasta varianta intrucat vinerea trecuta a avut mai multe intalniri importante si nu a vrut sa explice de fiecare data ca este intr-o stare buna de sanatate si ca poate sa aiba acele discutii.
Dupa discutia cu jurnalistii, presedintele a mai multumit inca o data echipei de medici si, in timp ce-i strangea mana doctorului Mircea Ghemigian, i-a spus: "in sfarsit vad si eu un armean bun", dupa care a corectat si a spus "un armean competent".
Tratament toata viata
Lui Traian Basescu i-a fost extirpat lobul drept tiroidian. Comandantul Spitalului Militar, Ioan Sarbu, a precizat ieri ca problemele de sanatate ale acestuia au fost rezolvate cu succes, iar in prezent starea acestuia este foarte buna, astfel ca echipa medicala a apreciat ca poate fi externat. Doctorul Mircea Ghemigean a spus ca starea acestuia de sanatate este foarte buna si ca evolutia post-operatorie a fost favorabila. "Nu a avut nici o complicatie operatorie sau anestezica, prin urmare s-a decis externarea sa in dupa-amiaza zilei de azi (duminica-n.r.)", a precizat Ghemigean. Acesta a spus ca presedintele se afla intr-o stare buna, precizand ca seful statului isi poate relua chiar si astazi (n.r. -ieri. ) activitatea daca doreste, insa recomandarea medicilor este de a-si mai luat cateva zilei de repaus. La randul sau, medicul anestezist Lauretiu Ene a declarat ca din punct de vedere anestezic perioada post-operatorie a trecut exceptional, astfel incat presedintele nu mai are in acest moment nici o problema de sanatate. Doctorul Ghemigean a precizat, citat de Mediafax, ca presedintele va trebui sa urmeze un tratament medical cu substitut tiroidian toata viata, dozarile urmand sa fie stabilite de medici in functie de dozarile hormonale specifice, tratamentul fiind unul discontinuu. Acesta a precizat ca presedintele nu are nevoie de regim alimentar, intrucat are un regim de viata echilibrat. Medicii au mai spus ca presedintelui i-a fost extirpata jumatate din tiroida, acesta fiind motivul pentru care va trebui sa urmeze tratament substitutiv si ca boala sa a fost diagnosticata imagistic precoce, presedintele neavand o simptomatologie specifica. Nodulii autonomi ai presedintelui au avut peste doi centimetri si daca nu ar fi fost extirpati ar fi putut deveni hiperfunctionali, ceea ce ar fi dus la manifestari de hipertiroidie. (B.C.G.)
Tumora necanceroasa
Medicii declarau sambata ca, intraoperator, a fost efectuat un examen histo-patologic si ca a fost vorba despre o tumora benigna, necanceroasa. Mircea Ghemigean a spus ca Basescu a fost diagnosticat in urma cu cateva luni cu un nodul tiroidian de lob drept, hiperfunctional, pentru care a primit un tratament preoperator de echilibrare, obligatoriu in cazurile de hiperfunctie tiroidiana. "
Nodulul hiperfunctional este singurul nodul care nu se opereaza la prezentare direct, ci trebuie sa primeasca un tratament specific, de blocare a functiei lui. Domnul presedinte a urmat acest tratament, a fost pregatit preoperator cu un alt tratament specific, timp de doua saptamani, si, conform unei programari dinainte stabilite, s-a intervenit chirurgical, sub anestezie generala cu intubatie orotraheala, practicandu-se o aplatie in totalitatea nodulului tiroidian drept", a explicat Ghemigean. Acesta a mai declarat ca Basescu a adormit si s-a trezit la fel de repede din anestezie.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.