O proprietate in Croatia se poate dovedi o investitie buna, atit ca locuinta de vacanta, cit si pentru a obtine profit.

Zona turistica a Croatiei ofera proprietati la preturi atractive, comparative cu cele din cartierele Capitalei. Una dintre cele mai frumoase din Europa, coasta croata a Marii Adriatice este una dintre cele mai crestate din lume, avind 1.185 de insule si insulite, dintre care cea mai mare este Insula Krk, variata, cu sate micute, sute de plaje si golfuri ascunse, iar cea mai intinsa peninsula este Istria, regiunea cea mai nordica de pe coasta croata. Recent, Istria a cunoscut o mai mare crestere la pretul proprietatilor, dar se poate spune ca intreaga tara a cistigat in valoare, dovedindu-se mult mai scumpa decit vecinii sai balcanici din est. Aici se afla cele mai dezvoltate statiuni ale tarii, cu orase in stil venetian precum Rovinj. Inspre sud gasim regiunea Dalmatia, cu Zadar, principalul oras din peninsula, si Split, o asezare romana antica, in sudul careia se afla orasul medieval Dubrovnik.

Desi este pozitionata foarte bine in sudul Europei, atit pentru comertul international, cit si pentru turism, fiind marginita de Slovenia, Ungaria, Serbia, Bosnia si Hertegovina, Muntenegru si Italia (pe mare), Croatia a cunoscut o scadere economica in ultimii ani, dar se preconizeaza ca va creste puternic mai ales in urmatorii ani, cind se asteapta sa devina stat membru al UE. In ultimii doi ani, preturile proprietatilor din mai multe zone, mai ales cele de coasta, au crescut cu 20%. Cu toate acestea, piata este una dintre cele mai ieftine din regiune, iar autoritatile croate au fost atente, asigurindu-se ca piata imobiliara ramine foarte solida prin lipsa proprietatilor disponibile si apetitul crescut al investitorilor.

Un apartament in Istria, situat la maximum 200 m de plaja, costa 70.000 de euro. Locuinta se vinde nemobilata, are 38 mp, se afla in orasul Funtana, are living, dormitor, bucatarie si o gradina de 40 mp. Tot in Istria, in orasul Porec Cervar, un apartament de vacanta de doua camere cu vedere la Marea Adriatica si suprafata de 52 mp costa 75.000 de euro. Locuinta se afla la 5 minute de mers de plaja, se vinde complet mobilata, inclusiv cu toate utilitatile: Internet, tv, aragaz, frigider etc.

De asemenea, in partea sudica a Ciovo, o peninsula linga Trogir, un apartament de lux intr-un complex rezidential nou, situat la 100 m de mare, cu suprafata de 36 mp, avind dormitor, baie, bucatarie, living-room si terasa de aproximativ 18 mp, costa 95.000 de euro. Trogir este unul dintre orasele medievale, plin de monumente istorice, vechi de peste 2.000 de ani. Insula Ciovo, dominata de clima mediteraneana, este una dintre cele mai insorite destinatii din Croatia, anul aducind aici peste 2.700 de ore insorite. Okrug Gornji este un satuc situat pe aceasta insula, legata de Trogir printr-un pod basculant. Aici locuintele dintr-un complex de apartamente noi, finalizat la sfirsitul lui 2006, sint la aproximativ 200 de metri de mare, fiecare proprietate avind aer conditionat. Un apartament de 43 mp, cu living, dormitor, baie si balcon cu vedere la mare, costa 65.000 de euro.

In Insula Brac, cea mai mare din regiunea Dalmatia, un apartament nou, de 3 camere, construit in 2006, costa 60.000 de euro. Proprietatea are o suprafata de 40 mp, are aer conditionat, terasa, acces la piscina si vedere la mare. Tot in regiunea Dalmatia, o casa de tara, in Dubrovnik, nu este cu mult mai scumpa, ajungind sa coste 68.000 de euro, dar are nevoie de renovare. Proprietatea are vedere la mare si se vinde impreuna cu terenul aferent de 300 mp.

In orasul Hvar, aflat pe insula cu acelasi nume, tocmai s-au construit apartamente cu excelenta vedere la mare, care ofera toate conditiile si care se pot constitui ca investitie cu mare potential de inchiriere. Aici pretul unei proprietati de 35 mp porneste de la 73.250 de euro.

In Dubrovnik se pot cumpara proprietati chiar
si cu mai putin de 70.000 de euro Multi specialisti ai pietei se asteapta ca preturile sa creasca cu 200% in urmatorii ani, fapt care determina tot mai multi investori sa vina aici, interesul cel mai mare fiind pentru regiunile de coasta. In cazul achizitiei realizate de o persoana fizica, aceasta trebuie sa aplice pentru permisiunea acordata de Ministerul de Externe croat, formalitate care dureaza 12-18 luni. Cumparatorii pot completa toate procedurile de achizitie, inclusiv plata integrala a proprietatii, inainte de a aplica. Ruta „persoana fizica" este recomandata celor care nu intentioneaza sa vinda proprietatile in intervalul a 18 luni. Varianta a doua este ruta „achizitie corporatista". Aceasta presupune existenta unei companii prin interme-diul careia se cumpara respectiva proprietate. Companiile croate detinute de straini sint recunoscute ca entitati croate si au aceleasi drepturi ca firmele locale. Persoanele fizice care cumpara astfel pot finaliza achizitia imediat, fara a aplica pentru permisiunea din partea Ministerului de Externe. Peter Ellis, director la Croatia Property Services din Istria, recomanda potentialilor cumparatori sa angajeze un avocat croat care intelege piata si care se asigura ca actele sint in ordine. Agentii imobiliari croati sustin ca sint multi straini care cumpara cu gindul ca Croatia va adera la UE in 2009, iar valoarea proprietatilor va exploda.

Un sondaj realizat de Savills Research si Holiday-Rentals.co.uk, la care au participat 12.000 de proprietari straini, a dezvaluit ca 53% dintre cumparatorii de proprietati in Croatia sint motivati de investitii si profit. Ceilalti 18% au raspuns ca achizitia este o casa de vacanta, 11% au vazut-o ca o metoda de a-si spori veniturile, iar restul de 14% au afirmat ca o proprietate in Croatia este o a doua casa, potrivit CroatianVenture.com.

Cum cumperi o locuinta in Croatia Procesul de achizitie este simplu si poate fi realizat in 3 etape, durata acestuia fiind de maximum citeva luni. In prima faza, ambele parti semneaza contractul de rezervare, care confirma interesul pentru proprietate. Pasul urmator il reprezinta contractul preliminar, care se semneaza atunci cind un cetatean strain este interesat sa cumpere o proprietate si prin care se stipuleaza un depozit de 10% pentru vinzator. In cazul in care vinzatorul doreste ruperea contractului, acesta este obligat sa plateasca celeilalte parti 200% din valoarea depozitului. Contractul final este semnat in momentul in care este gata toata documentatia necesara, iar cumparatorul are toti banii pentru a finaliza achizitia. In cazul in care cumparatorul nu poate asista la intilnirea de final, ii este acordat un avocat „din oficiu, care va semna in calitate de cadru legal.