Inspectorii Oficiului pentru Protectia Consumatorului (OPC) Bistrita-Nasaud au oprit de la comercializare aproape 400 de kilograme de produse, in urma controlului efectuat la 92 de agenti economici din domeniul alimentatiei publice si al comertului.

Masura a fost luata din cauza faptului ca aceste produse, in mare parte preparate din carne, aveau termenul de valabilitate depasit sau erau pastrate in conditii improprii. Din acest motiv, agentii economici s-au ales cu 35 de amenzi de peste 43.000 de lei, dar si cu 49 de avertismente.

Inspectorii OPC au verificat 20 de restaurante, 14 snack-baruri, sapte pizzerii, 11 fast-food-uri si 40 de magazine si supermarketuri, atat din mediul rural, cat si din cel urban. Cele mai multe amenzi au fost aplicate agentilor economici din zona rurala, care au expus pe rafturi produse din carne expirate.

Inspectorii OPC au aplicat amenzi si in Buzau, la aproape 70 la suta dintre firmele care se ocupa cu comercializarea painii si a produselor de panificatie. La 22 din cele 34 de firme buzoiene cu acest profil, inspectorii OPC au retras de la comercializare 681 de kilograme de produse de panificatie si au aplicat amenzi in valoare totala de 23.000 de lei.

Directorul adjunct al OPC Buzau, Florin Gradina, a declarat ca "cele mai multe abateri au fost semnalate in mediul rural si au vizat lipsa de informare a clientului, cum ar fi denumirea produsului, denumirea producatorului sau termenul de valabilitate". Controlul a avut loc in perioada 1-9 septembrie si a vizat modul de comercializare si de informare asupra caracteristicilor painii si produselor de panificatie.