Dar ce sanse poate avea PSD sub o noua domnie a lui Adrian Nastase? Poate PSD recupera electoral pana la viitoarele alegeri parlamentare? Poate recuceri redutele pierdute? Sau redevine un instrument in mana Parchetului si a altor institutii abilitate
Dar ce sanse poate avea PSD sub o noua domnie a lui Adrian Nastase? Poate PSD recupera electoral pana la viitoarele alegeri parlamentare? Poate recuceri redutele pierdute? Sau redevine un instrument in mana Parchetului si a altor institutii abilitate? Cu certitudine, Adrian Nastase este un politician de forta, cu mult mai puternic si mai eficient decat Mircea Geoana, a carui umbra nu sperie pe nimeni.
Adrian Nastase are, dupa propria lui opinie, probleme de imagine. Dupa parerea lui Geoana are probleme in justitie. Diferentele de perceptie asupra problemelor lui pleaca de la sentimentul de nesiguranta care il incearca acut pe actualul presedinte al PSD. Sa trecem sa vedem ce face dl. Nastase pentru propria revenire. Nastase si-a facut blog, a lansat teme de dezbatere cu adevarat inteligente (reforma constitutionala, un proiect de guvernare alaturi de liberali etc.). Nastase a inceput sa apara la reuniuni, in mass-media, oriunde se poate da un mesaj.
Nastase apare ca un personaj inteligent, informat, plin de resurse, cu fidelitatea echipei neatinsa de scandaluri (decat partial). Nastase are realizari, are ce "vinde" despre el.
Pana aici toate bune. Totul il recomanda pentru revenire.
Un singur lucru lipseste - de ce sa-l credem ca s-a schimbat? De ce sa creada Andrei Gheorghe ca nu va mai fi dus la Procuratura sau Iane ca nu va fi arestat pentru o "abureala" de armaghedon, sau Paun? De ce sa creada electoratul ca Adrian Nastase este altfel decat cel refuzat la urne in 2004? Ce a schimbat in jurul lui nu este atat de important ca ce a schimbat in el insusi. Infrangerea si umilinta au si o dimensiune initiatica, in afara de suferinta pura. Oare Adrian Nastase a devenit alt om? Oare a invatat ca exista limite in actiunea politica sau, daca i s-ar da "cheile de la masina" l-ar "infunda" pe Traian Basescu in prima secunda?
S-a impacat oare cu trecutul sau ceea ce face este doar o revenire din frica, ura si dorinta de razbunare? Ce are de oferit Adrian Nastase poporului?
Aceasta este problema reala a lui Adrian Nastase - increderea ca s-a schimbat in bine. Or, semnalul referitor la incredere este absent. Simptomele schimbarii, ale adevaratei schimbari, lipsesc cu desavarsire. Nici un personaj nu a aparut in jurul lui care sa marcheze cotitura. Nici instrumentele de actiune nu s-au rafinat. Nici o "garantie" nu a aparut.
Departe de noi gandul de a-l psihanaliza pe fostul premier. Dar din malaxorul analizei de discurs din ultima perioada reiese, fara rezerve, teama. Poate frica de a pierde, de a ajunge un fel de Petre Roman - simpatizat, dar ignorat. Iar frica ucide mintea. Si atunci tindem sa mergem pe caile batatorite, sa nu ne asumam schimbari, sa nu experimentam solutii.
Intr-un editorial anterior sustineam ca revenirea lui Adrian Nastase se poate face prin schimbarea "planului de joc". Una dintre formule este candidatura lui la Primaria Capitalei. Un loc legitimant, cu potential. Dar riscant. Pentru ca a pierde o astfel de competitie in fata lui Becali, Mitica Dragomir, Razvan Murgeanu sau cine mai stie cine ar fi o catastrofa pentru fostul premier.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.