Anul viitor vor incepe lucrarile la primul port spatial din lume cu o destinatie comerciala, Spaceport America, un proiect in valoare de 31 de milioane de dolari.     Spaceport America este primul port spatial cu destinatie comerciala d
Anul viitor vor incepe lucrarile la primul port spatial din lume cu o destinatie comerciala, Spaceport America, un proiect in valoare de 31 de milioane de dolari.     Spaceport America este primul port spatial cu destinatie comerciala din lume, situat in New Mexico. Dupa o selectie in care au fost analizate ofertele a 11 firme, o echipa de arhitecti britanici si americani au primit sarcina de a concepe terminalul principal si hangarele auxiliare ale portului. Dupa ce va fi construit, locatia de 9.290 metri patrati va servi ca baza principala a operatiunilor Virgin Galactic, companie privata al carei scop indraznet este de a face calatoriile spatiale accesibile oricarei persoane. Virginia Galactic intentioneaza sa incheie un contract de inchiriere pe 20 de ani, a circa 7.800 de metri patrati din noua constructie.     Planificare. Demararea lucrarilor de constructie este programata pentru 2008, acestea urmand sa se incheie cel mai tarziu la inceputul lui 2010. Presedintele Virgin Galactic, Will Whitehorn, a declarat ca inceperea constructiei Spaceport America, precum si terminarea altor doua proiecte din acest domeniu, WhiteKnight 2 si SpaceShip 2, reprezinta un motiv suficient pentru a sustine ca anul 2008 va fi anul navelor cosmice. Terminalul si facilitatile auxiliare vor costa aproximativ 31 de milioane de dolari, designul ales combina atentia acordata mediului cu utilizarea celor mai noi tehnologii. Conceptul se bazeaza pe un sistem energetic pasiv pentru incalzire si racire. Acoperisul este de fapt o carcasa rulanta din beton, cu ferestre masive pe care se pot vedea navele spatiale si pista. Peretii vor forma o zona expozitionala care conduce deasupra hangarului ce adaposteste nava spatiala. Fondatorul uneia din companiile care lucreaza la acest proiect, Norman Foster, este de parere ca primul terminal spatial al lumii va oferi astronautilor si vizitatorilor, pe langa o experienta inedita, si un model pentru viitoarele facilitati de acest gen in ceea ce priveste minimizarea gradului de poluare fonica.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.