Locuitorii din Pericei (Salaj) au prezentat sambata, in carul Festivalului Cepei, o cununa din ceapa lunga de aproape 5 km. Periceii asteapta ca acest record sa fie omologat de Guiness Book. Tot la Peris a fost dezvelit si un monument al ce

Locuitorii din Pericei (Salaj) au prezentat sambata, in carul Festivalului Cepei, o cununa din ceapa lunga de aproape 5 km. Periceii asteapta ca acest record sa fie omologat de Guiness Book. Tot la Peris a fost dezvelit si un monument al cepei. Conform unor documente istorice, in Pericei, se cultiva ceapa pe suprafete intinse inca din anii 1600-1700, recolta care, la sfarsitul secolului al XIX-lea, se comercializa inclusiv in zona Galatiului.  ACUZE. Precedentul record, de numai 134 de metri, este detinut, de anul trecut, de orasul Turda, dar primarul Boncsidai Csaba spune ca ideea i-a fost furata, fiindca anuntase public de mai bine de doi ani de intentia sa de a intra in Cartea Recordurilor. Boncsidai Csaba, primarul comunei Pericei, a declarat, sambata, ca asteapta ca recordul sa fie omologat de Guiness Book, sens in care, in prealabil, a fost anuntat biroul din Londra, birou care e posibil sa-si fi trimis un reprezentant, fara ca acesta sa-si fi declinat identitatea. Csaba a spus ca, oricum, asa cum e procedura, va trimite la Cartea Recordurilor toate documentele necesare, cu masuratorile facute si toate datele care au fost solicitate. Dupa primele date, cununa numara aproximativ 45.000 de cepe, cantareste circa cinci tone, iar la realizarea ei au participat peste 300 de persoane. SI MONUMENT... In Pericei, a fost dezvelit sambata si un monument al cepei. Monumentul este si el unicat in lume, are sase metri inaltime, este realizat din ceara sintetica si reprezinta un bulb de ceapa. Manifestarile de la Pericei se desfasoara in cadrul primei editii a Festivalului Cepei, festival pe care autoritatile locale vor sa-l permanentizeze, pentru a face cat mai cunoscuta ceapa din localitate. Specific cepei de Pericei este faptul ca se produce din rasad, prin replantare, iar gustul ei foarte apreciat s-ar datora si conditiilor climatice si de un sol propice.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.