Ministerul de externe, prin Departamentul pentru Relatiile cu Romanii (DRRP) de Pretutindeni a facut urmatoarele precizari, legate de con]inutul articolului a€žRomanii acuza MAE", aparut la 5 septembrie in Jurnalul Na]ional:

Ministerul de externe, prin Departamentul pentru Relatiile cu Romanii (DRRP) de Pretutindeni a facut urmatoarele precizari, legate de con]inutul articolului a€žRomanii acuza MAE", aparut la 5 septembrie in Jurnalul Na]ional:   a€žProgramele de finantari nerambursabile derulate de DRRP au ca scop pastrarea si afirmarea identitatii etnice, culturale, lingvistice si religioase a romanilor din afara granitelor. In contextul acuzelor de a€žinactivitate si indiferenta" a DRRP fata de problemele romanilor de peste hotare, mentionam cresterea numarului de proiecte procesate si finantate o data cu integrarea DRRP in Ministerul Afacerilor Externe. Astfel, in 2005 au fost finantate 91 de proiecte, iar in 2006 au primit fonduri nerambursabile 141 de proiecte. In ceea ce priveste situatia proiectelor derulate in Italia, in 2005 nu a fost finantat nici un proiect, in 2006 au primit finantare 6 proiecte, iar in anul curent au fost finalizate sau sunt in curs de finalizare 14 proiecte.   De asemenea, o data cu intrarea DRRP in subordinea MAE, cadrul legislativ privind finantarile din fonduri nerambursabile a fost imbogatit prin elaborarea Legii 321/2007, realizandu-se simplificarea si transparentizarea procedurii de finantare prin elaborarea unor cereri standard, conform procedurilor europene, si prin postarea tuturor informatiilor necesare pe site-ul MAE.   Referitor la proiectul Asociatia Romanilor din Italia (ARI), , consideram ca atitudinea exprimata in scrisoarea deschisa de catre presedintele ARI constituie o reactie emotionala legata de necesitatea respectarii aspectelor legale specifice procedurii unei finantari nerambursabile acordata de MAE, de deficiente manageriale si, nu in ultimul rand, de dorinta de maximizare a cererilor financiare.   Prezenta la eveniment a reprezentantilor Ambasadei Romaniei in Italia, ai Ministerului Afacerilor Externe si ai Bisericii Ortodoxe Romane a revelat dimensiunea reala a participarii publice la eveniment (aproximativ 2.500 de persoane), severe carente de organizare, precum si neputinta ARI de a gestiona un eveniment de anvergura si importanta celui preconizat. De altfel, scrisoarea deschisa a fost transmisa mediilor publice de informare inca din luna iulie a.c., asociatiei raspunzandu-i-se oficial de catre MAE, intr-un context in care si alte asociatii romanesti din Italia au tinut sa se desolidarizeze de tipul de reactie abordat de ARI".  


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.