Ministerul Agriculturii a propus Guvernului in urma cu cateva zile reorganizarea Statiunii de Cercetare Pomicola. Proiectul a stat in sertarele institutiilor abilitate atat cat a fost necesar ca o buna parte a terenului din Baneasa sa fie impartit intre afaceristi imobiliari cu viziune si firma lui Omer Ragip, care a cumparat creanta unitatii.


Jurnalul National a publicat o serie de materiale in legatura cu situatia unitatii pomicole din nordul Bucurestiului. Semnalele de alarma privind modul in care HG 1.881 ar fi salvat patrimoniul bogat al unitatii au ramas fara raspuns. Statiunea detine, cel putin in Capitala, o avere imobiliara - 60 de hectare de verdeata. Legea 290/2002 prevede reorganizarea activitatii de cercetare. Unitatea din Baneasa ar fi trebuit sa fie trecuta intr-una din anexele acesteia. De altfel, numai cateva statiuni au ratat reorganizarea. Intamplator sau nu, una dintre ele a fost si unitatea din Bucuresti, renumita si vanata de ani buni pentru pamantul pe care il detine. Tergiversarea aparitiei proiectului de reorganizare a scos patrimoniul pomicol la mezat. Dosarele de retrocedare s-au tinut lant, iar validarile nu au intarziat sa apara.


"Noi nu am beneficiat pentru o buna perioada de timp de un statut bine definit. Speculantii de tot soiul au gasit tot felul de tertipuri pentru a ne distruge patrimoniul. In fata unor astfel de presiuni si a unor oameni cu bani, unitatea pe care o administrez a rezistat cu greu", a declarat Adela Barbulescu, directoarea Pomicola. De altfel, situatia complicata in care s-a aflat pentru multa vreme unitatea pomicola a fost explicata si de fostul presedinte al Agentiei Domeniilor Statului, Barna Tanczos: "Hotararea de Guvern 1.881 se refera la reorganizarea catorva statiuni de cercetare. Ea se gaseste pe circuitul de avizare de peste un an si jumatate. La Pomicola au aparut niste probleme mai ales datorita procedurii de retrocedare, dar au fost si probleme legate de o executare silita, datoriile unitatii fiind cumparate de o societate privata - Florom. Au fost foarte multe complicatii. Ce va pot spune eu este faptul ca, la ADS, acest proiect a fost semnat de cel putin trei ori. Mai departe nu ma pot pronunta, nu cunosc exact locul unde s-a blocat pe circuitul de avizare".


TIMP PIERDUT. La ora actuala, cand institutiile statului au catadicsit sa scoata din sertar proiectul de reorganizare, Statiunea Pomicola a pierdut prin validarile comisiei municipale o buna parte din teren. In numele retrocedarilor s-au semnat mai multe protocoale de predare de catre Agentia Domeniilor Statului. Dosarele validate si aprobate de institutiile abilitate nu mai pot fi schimbate. Mai exact, terenul care a fost retrocedat va ramane in posesia noilor proprietari, indiferent de prevederile proiectului de reorganizare. Si nu vorbim de o suprafata mica. Aproximativ 20 de hectare din cele 60 pe care le detinea initial unitatea si-au gasit noi proprietari. Prin diverse metode, cea mai cunoscuta fiind cumpararea drepturilor litigioase, pamantul unitatii a fost scos de pe harta verde a Bucurestiului si servit intreprinzatorilor cu viziune.


DIFICIL. Proiectul prezentat Guvernului de Ministerul Agriculturii precizeaza: "Noua statiune va avea in patrimoniu mai multe imobile si terenuri, in valoare de 4,84 milioane lei. Totodata, Statiunea de Cercetare-Dezvoltare va prelua de la Agentia Domeniilor Statului mai multe terenuri situate in Baneasa (60 hectare) si in localitatile Afumati (Ilfov) - circa 200 hectare, Poroschia (Teleorman) - aproximativ 168 ha, Fetesti si Soldanu, ambele localitati din judetul Calarasi - 213,06 ha".

Pe hartie, toate bune si frumoase. In realitate, situatia arata insa cu totul altfel. In primul rand vor trebui inventariate suprafetele retrocedate. Acestea nu se vor mai intoarce la statiune. Exista apoi foarte multe validari de drepturi care vor complica la un moment dat chiar si situatia terenului ce ii va ramane unitatii pomicole.

Jurnalul National a relatat de altfel si modul in care s-a derulat procesul de retrocedare din nordul Capitalei. In spatele dosarelor ce primeau avizele autoritatilor nu se gaseau vechii proprietari, ci afaceristi, avocati, camatari si chiar functionari publici. Miza unui astfel de joc o reprezinta banii, foarte multi bani, de ordinul zecilor de milioane de euro. In acest moment, statiunea a mai ramas cu aproximativ 40 de hectare. Aceasta este suprafata pe care o va primi Pomicola prin protocol de la Agentia Domeniilor Statului, potrivit proiectului de reorganizare. "Nu pot sa va spun decat ca ma bucur ca avem un statut clar acum. Bunurile vor intra in administrare si nu vom mai avea statutul de concesionari. Mai bine mai tarziu decat niciodata", a precizat Barbulescu.


Daniel Dragan, presedintele Agentiei Domeniilor Statului, a explicat la randu-i ca proiectul nu salveaza terenul care a fost dat spre retrocedare: "Titlurile de proprietate eliberate si protocoalele semnate raman valabile. Inca nu se stie forma finala a proiectului, ce suprafete vor fi cedate catre unitatea pomicola. Nu mai putem gandi insa ca in jurul Bucurestiului mai pot functiona astfel de unitati. Dar nu vreau sa apar in situatia de a fi groparul acestor unitati. Raman la parerea ca cercetare agricola se poate face pe loturi de cercetare, dar nu in coasta marilor orase, care au nevoie de cu totul altceva. Orice capitala moderna nu se poate lauda cu o astfel de situatie".


LICHIDATORUL. Proiectul de reorganizare, aparut destul de tarziu, nu numai ca a ratat hectarele bune ce au fost retrocedate, dar a dat aripi si firmei ce a cumparat creanta unitatii pomicole. In conditiile in care aceasta hotarare ar fi aparut in timp util si nu ar fi zacut prin sertarele diverselor institutii, unitatii pomicole i-ar fi fost sterse datoriile pe care le are catre statul roman. Astfel, Omer Ragip, omul de afaceri turc, nu ar mai fi executat silit una din bazele Statiunii Pomicole - Ferma Moara Domneasca. In acest moment, Florom Prodimpex a concesionat deja cele 200 de hectare din Afumati. Proiectul de reorganizare poate anula insa contractul de cesiune a turcilor. "Daca suprafata este precizata clar in proiect, acesta va reveni unitatii pomicole, iar contractul cu Florom va fi anulat", a confirmat Dragan.


SpeculatiiDaca vreo secretara indragostita scapa o greseala in redactarea actului si terenul ADS trece din public in privatul unitatii Pomicola, situatia se complica si rastoarna multe din asteptarile celor interesati. Astfel, daca pamantul se va intoarce catre statiune, in domeniul privat al statului, atunci vor fi anulate toate retrocedarile si validarile. Cei care se stiu acum proprietari in Baneasa se vor trezi cu teren in cu totul alta parte. In aceasta situatie, creditorii unitatii vor fi cei care isi vor freca manile. Ei vor putea sa execute silit baza unitatii, pe un pret de nimic. O alta situatie vehiculata este posibilitatea asocierii in participatiune a viitoarei statiuni, care va fi cu siguranta curtata de investitori pentru valoarea imobiliara pe care o va detine.