PULSUL MEDICINEI
Principalul semn lasat de accidentul vascular cerebral (AVC) de tip nehranire cu sange a creirului este hemiplegia. Plegia este o paralizie, un deficit motor total. Pareza este tot o paralizie, dar deficitul motor este partial.


Acad. prof. dr Constantin Popa, seful neurologiei romanesti si directorul coordonator al Institutului de Boli Cerebro-Vasculare, explica aceste consecinte ale AVC prin neirigarea creierului. Hemiplegia inseamna paralizia a jumatate din corp, stanga sau dreapta, paralizia unei maini, a unui picior si a partii inferioare a fetei. Bolnavul nu se misca deloc sau are dificultati partiale in a-si misca o jumatate a corpului.

Prin AVC ischemic se distruge tesutul cerebral care comanda acea jumatate a corpului. Aceasta hemiplegie il tine la pat pe bolnav luni sau ani. Daca se incepe recuperarea cu bolnavul hemiplegic din faza acuta, se poate recupera o parte din deficitul motor.

Cu alte cuvinte, suferindul poate sa-si redobandeasca mersul si folosirea mainii in conditii ceva mai anevoioase, dar se poate servi de ele. Cand se constata un progres in urma exercitiilor de recuperare, nu este voie sa fie intrerupta gimnastica.