Romanii au mai avut parte de o lectie de anatomie pe pielea presedintelui Traian Basescu. Dupa ce anul trecut a aflat in amanunt care este relatia dintre vertebrele 4 si 5, cu exemplificare pe coloana sefului statului, publicul a descoperit acum si c
Romanii au mai avut parte de o lectie de anatomie pe pielea presedintelui Traian Basescu. Dupa ce anul trecut a aflat in amanunt care este relatia dintre vertebrele 4 si 5, cu exemplificare pe coloana sefului statului, publicul a descoperit acum si ca lobul stang al tiroidei poate sa traiasca linistit fara perechea lui dreapta.


Seful statului a plecat ieri din Spitalul de Urgenta Clinic Militar doar cu jumatate de tiroida, fiindu-i extirpat lobul drept al acestei glande din cauza unui nodul care s-a dovedit a fi benign. Dupa ce a facut o fotografie cu echipa medicala care l-a operat, presedintele a declarat ca se simte bine si ca pregatirea operatiei a fost "excelenta". "Puteam sa ies de aseara, dar nu m-au lasat doctorii", a completat seful statului, precizand ca in urmatoarele zile va sta mai mult "pe langa casa". Traian Basescu a facut si istoricul nodulului tiroidian, precizand ca problema i-a fost depistata inca din luna iunie, cand si-a facut ultimul set de analize, pe care si le repeta o data la trei luni.


NODULUL-VEDETA. Nodulul presedintelui a devenit vedeta in urma cu cateva zile, joi seara, cand in presa centrala au aparut informatii ca seful statului urmeaza a fi operat din nou. Cum Administratia Prezidentiala nu sufla un cuvant despre starea presedintelui, primele speculatii s-au dus spre ideea ca acestuia i se va face o interventie chirurgicala tot la coloana vertebrala, pentru ca nu a respectat sfaturile medicilor de a avea o viata echilibrata. Abia noaptea un comunicat al Cotrocenilor a precizat insa ca este vorba despre o operatie la tiroida, care ar fi programata "in urmatoarele zile", spulberand temerile ca presedintele ar fi dansat prea mult in vacanta de la mare. Comunicatul laconic al Cotroceniului, care nu preciza decat ca este vorba despre "o operatie de rutina" preferata de presedinte in locul "unui tratament indelungat cu medicamente", a dat insa apa la moara speculatiilor privind diagnosticul si momentul interventiei. S-a speculat ca presedintele ar avea chiar cancer, iar medici specialisti au fost chemati de televiziuni pentru a inventaria toate bolile de tiroida existente. Mai mult, presedintele s-ar duce in strainatate, spuneau unii, sau vin medici straini sa-l opereze aici, spuneau altii. Si aflarea datei operatiei a fost dificila, speculandu-se ca presedintele va fi operat chiar vineri, desi acesta avea program la Cotroceni pana la ora 14:30. Speculatiile le-a amplificat chiar presedintele, care, la intalnirea de vineri cu seful Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, anunta, mai in gluma mai in serios: "Acum il las pe Barroso si ma duc sa ma operez".


SURPRIZA LA GUVERN. Misterul de joi seara a fost amplificat de faptul ca nici ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, nu stia nimic de operatia presedintelui, fiind luat ca din oala de ziaristi. Nici ministrul Apararii, Teodor Melescanu, de al carui minister apartine Spitalul Militar, nu stia nimic. "M-a intrebat si pe mine colegul Nicolaescu, dar nu stiu nimic. Acum am dat dispozitie sa fie respectate toate procedurile legale pentru interventiile asupra demnitarilor, avand in vedere cazul Patriarhului Teoctist", declara si Melescanu, chestionat de ziaristi.


Ministrul Sanatatii a fost ocolit in timpul pregatirii acestei operatii, intrucat, printr-o decizie a CSAT, de asistenta medicala a primilor demnitari ai tarii, adica seful statului si presedintii celor doua Camere ale Parlamentului, se ocupa Serviciul de Paza si Protectie, iar singurul spital autorizat sa asigure interventiile chirurgicale pentru acestia este Spitalul Militar. Purtatorul de cuvant al SPP, Bogdan Onea, a declarat ca Serviciul asigura protectia si comunicatiile necesare sefului statului pe toata durata spitalizarii acestuia. Mai mult, legea SPP arata ca Serviciul "intreprinde, in colaborare cu organe specializate, masuri pentru asigurarea asistentei medicale, profilactice si terapeutice a demnitarilor a caror protectie intra in competenta sa si realizeaza, prin mijloace proprii, masurile antiepidemice pentru prevenirea imbolnavirilor de natura infectocontagioasa, toxico-chimica sau produse de radiatiile ionizante, precum si alte activitati de profil in obiectivele permanente si temporare". LECTIE DE ANATOMIE LA TELEVIZOR. Sambata dimineata, presedintele s-a prezentat la spital, Presedintia estimand ca operatia ar trebui sa inceapa la ora 9:30. Ministrul Sanatatii, pus la curent intre timp, a anuntat ca interventia a inceput abia la ora 10:30, durand o ora si 45 de minute. Operatia sefului statului a fost prilejul pentru toate televiziunile sa faca lectie de anatomie, sa prezinte scheme si sectiuni despre tiroida. Avand in vedere obiceiurile televiziunilor noastre, bine ar fi ca presedintele nostru sa se opereze, bineinteles cu succes, si la alte organe, pentru ca romanii sa mai invete putina anatomie.

Tratament toata viataTratament substitutiv pe viata, regim alimentar obisnuit, fara obligatia de a se lasa de fumat. Acestea sunt primele recomandari facute de medici pacientului Basescu. "Dupa operatie, presedintele Basescu va primi o substitutie tiroidiana. Poate fi un tratament pentru toata viata, in cantitati diferite, in functie de anotimp si de alti factori", a anuntat doctorul Mircea Ghemigian, seful echipei de medici care l-au operat pe presedinte. Prof. dr Dumitrache ne-a precizat ca tratamentul substitutiv este "un tratament continuu, in doze bine calculate, in functie de o serie de factori. De exemplu, dozele scad vara si cresc iarna. Este foarte important ca tratamentul sa fie bine condus si dozat. Deoarece un tratament in cantitati prea mici poate provoca stare de lentoare, luarea in greutate, ingrosarea vocii, iar excesul de tratament cauzeaza cresterea pulsului inimii si scaderea in greutate. Magda Marincovici


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.