Corespondent a din Zvolen (Slovacia)
Romania a facut senzatie la Grand Prix-ul de Locomotive Mici cu Aburi al Slovaciei. Cele doua vagoane-restaurant ale CFR Gevaro au obtinut premiul de excelenta din partea organizatorilor.


Tre
Corespondent a din Zvolen (Slovacia)
Romania a facut senzatie la Grand Prix-ul de Locomotive Mici cu Aburi al Slovaciei. Cele doua vagoane-restaurant ale CFR Gevaro au obtinut premiul de excelenta din partea organizatorilor.


Trenule, masina mica, mica, unde-l duci pe Ionica? Parca asa suna o melodie plina de nostalgie. Feroviarii romani au fost dusi pana la Zvolen, in inima Slovaciei, pentru a lua parte la a 8-a editie a Grand Prix-ului de Locomotive Mici cu Aburi.
ONOARE. Suna ciudat pentru un roman numele unei astfel de competitii, dar la fata locului te cuprinde fascinatia din cauza mirosului de locomotiva veche, a aburilor care danseaza prin aer si a fluieratului pe care numai o astfel de masina din prima epoca a transportului feroviar il poate scoate. Invitatia pentru CFR Gevaro a fost facuta pentru a intregi show-ul feroviar de la Zvolen, astfel ca Romania a fost prezenta cu doua vagoane de tip restaurant.


TRADITIE. Dupa ce s-au distrat la intrecerile organizate intre locomotivele cu aburi, care au umplut de nostalgie si caneala orice curios care a incercat sa se apropie mai mult, localnicii au dat navala peste romani. Astfel, vagonul-restaurant, amenajat in stil "retro", si barul-bistro au devenit cele mai atractive lucruri din gara din Zvolen. Slovacii intrau cu gura cascata in expozitia organizata chiar pe peron de catre romani. Berbecutul la protap i-a lasat masca pe toti, vinul s-a vandut tot, in vreme ce copiii au fost fascinati de Gabi Tiron, un sculptor care nu lucreaza cu lemn sau piatra, ci cu pepeni, pe care ii transforma in corabii. Un adevarat Brancusi al gastronomiei romanesti.


REPETITIE. Daca polonezii sau cehii s-au laudat cu locomotivele lor cu aburi, care au dovedit ca pot tracta sI trenuri moderne, romanii au primit un premiu de excelenta din partea organizatorilor. Asta chiar daca pentru CFR Gevaro, prezenta la Zvolen nu a reprezentat decat un "antrenament util" pentru concursul gastronomic ce va avea loc la sfarsitul saptamanii la Budapesta. Romanii au castigat ultimele doua editii si pornesc acum ca mari favoriti la castigarea premiului cel mare.


EVENIMENT. La Zvolen, Romania nu a participat in concursul de locomotive pe aburi. Au facut-o, in schimb, echipaje din Marea Britanie, Cehia, Ungaria, Slovacia si Polonia. Pentru localnici, care inainte de startul curselor au putut urmari un compatriot de-al lor care a tras singur doua vagoane de tren, Grand Prix-ul de Locomotive Mici cu Aburi reprezinta cel mai important eveniment al anului. In plus, televiziunile de la Bratislava au realizat transmisii live de la fata locului, imaginile de la Zvolen fiind cele care au "deschis" jurnalele de stiri.


MERCURIAL. Comparativ cu Romania, Slovacia nu are prea multe lucruri in plus. Salariile sunt ceva mai ridicate ca la noi, dar nu cu mult, iar orasele sunt mai linistite si mai curate ca la noi. Preturile la mancarea din restaurante sunt comparabile cu cele pe care le gasesti in Romania, dar in supermarketuri. In schimb, hainele au preturi mai mari chiar si decat in Romania. Zvolen este un oras de 50.000 de locuitori aflat intr-o zona de deal, la 20 de kilometric de Banca Bistrica. Industria este reprezentata de fabrica de celuloza si hartie si de uzina de reparatii feroviare.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.