Este scriitor, iar din anii a€™90 s-a apucat si de gazetarie. A publicat numeroase volume de versuri si trei volume de proza. In prezent este redactor-sef la revista Flacara. Scriitorul Mihail Galatanu implineste maine 44 de ani.

Este scriitor, iar din anii a€™90 s-a apucat si de gazetarie. A publicat numeroase volume de versuri si trei volume de proza. In prezent este redactor-sef la revista Flacara. Scriitorul Mihail Galatanu implineste maine 44 de ani.

"Lumea a uitat ce este idealul""Primesc aceasta aniversare cu dorinta secreta de a-mi aduce cat mai multe carti tiparite, bune si comentate. Scriu de la 8 ani, iar primul meu premiu literar l-am luat la 9 ani. Sunt doua momente care ar trebui punctate: primele carti care pur si simplu m-au fascinat, m-au posedat de-a dreptul, si una dintre ele a fost «O mie si una de nopti», si al doilea - eu mi-am reconstituit acest traseu, fiind foarte indragostit de carti, mi-am dorit sa replic, sa rescriu toate cartile minunate care m-au fascinat.

Exista un ecart intre perioada din tinerete si cea de acum. Fiecare scriitor isi doreste sa fie cel mai bun din toate timpurile. Nu este un tel mic, si telul asta a ramas constant din adolescenta si pana acum. Hai sa zicem ca in perioada asta postmoderna lumea a uitat ce inseamna absolutul sau idealul, dar eu cred ca noi trebuie sa facem goana la ideal, fuguta inapoi la ideal, pentru ca noi am pierdut lucrul acela si perioada postmoderna imparte lumea, o face din ce in ce mai atomizata, ori chiar Dumnezeu nu face altceva decat sa stranga lumea inapoi intr-un singur cheag.

In prezent sunt implicat in mai multe proiecte, majoritatea editoriale. Sunt cateva carti care imi apar sigur, una la Editura Muzeului Literaturii Romane, se numeste «Literatura de cartier sau orbirea lui Tiresias». E o carte foarte aparte, foarte postmoderna, un mixaj de texte de diferite facturi, e o carte ambitioasa prin structura, mixeaza fragmente de jurnal, cu articole, as spune, «jurnalistice pure», cu alte comentarii literare, asa incat o sa fie foarte, foarte postmoderna. O alta carte va fi cu siguranta la Trictonic, o reeditare care se numeste «Strada Plantelor si alte povestiri» si care contine in premiera doua fragmente. Dorinta pentru anul ce vine este o carte la cea mai buna editura din Romania, e un roman pe care l-am predat.

Se poate trai din scris numai daca ai alura de ascent, dar foarte putini oameni traiesc din scris cu adevarat, insa eu pot spune intr-un fel ca traiesc din scris, deoarece meseria pe care o fac este o derivata a scrisului. Mai intai am fost scriitor si pe urma jurnalist. Am reusit sa le duc cat de cat in paralel, dar au fost momente in care daca n-as fi fost scriitor, probabil as fi fost un gazetar mai cunoscut si mai ambitios, dar jurnalistul a facut si el sacrificiul de a lasa scriitorul sa traiasca, pentru ca scriitorul are totusi nevoie de timp. Cea mai mare realizare a mea e de factura personala: am un fiu, Cristian."


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.

9AM recomanda:

Vrei sa fii la curent cu cele mai importante stiri?
Urmareste-ne si pe Facebook

TI-A PLACUT ACEST ARTICOL?

Aboneaza-te la 9AM pentru a primi articole similare.

Sau
Aboneaza-te prin