Este ziua 253 a anului
Au mai ramas 112 zile


SoareleRasare la 6:48 a— Apune la 19:37

LunaRasare la 5:24 a— Apune la 19:10
Luna noua 11 septembrie a— Primul patrar (Luna in crester
Este ziua 253 a anului
Au mai ramas 112 zile


SoareleRasare la 6:48 a— Apune la 19:37

LunaRasare la 5:24 a— Apune la 19:10
Luna noua 11 septembrie a— Primul patrar (Luna in crestere) 19 septembrie a— Luna plina 26 septembrie a— Ultimul patrar (Luna in descrestere) 3 octombrie


Sarbatoare crestinaAstazi, crestinii le sarbatoresc pe Sfintele Mucenite
Minodora, Mitrodora si Nimofodora. Aceste fericite, surori dupa trup, au trait in Bitinia in timpul domniei imparatului Galeriu Maximian. Din dragoste pentru Hristos s-au retras in munti, aproape de apele cele calde numite Pitia. Departe de oameni si de grijile lumesti, ele au cultivat florile sfintelor virtuti si s-au indulcit cu mierea vederilor dumnezeiesti, astfel ca au devenit locasuri ale Duhului Sfant si multi veneau la ele ca sa ia vindecare, atat de bolile trupesti, cat si de cele sufletesti. Fiind parate lui Fronton, mai-marele cetatii, si amare chinuri suferind pentru marturisirea lui Hristos, si-au dat sufletele catre Domnul.


a— Calendar crestin-ortodox: Sf. Mucenite Minodora, Mitrodora si Nimfodora

a— Calendar romano-catolic: Sf. Nicolae din Tolentino, proroc

a— Calendar greco-catolic: Sf. Mucenite Minodora, Mitrodora si Nimfodora


Psalmul 51 al lui David
Ce te falesti intru rautate, puternice? Faradelege toata ziua, nedreptate a vorbit limba ta. Iubit-ai rautatea mai mult decat bunatatea, nedreptatea mai mult decat a grai dreptatea. Iubit-ai toate cuvintele pierzarii, limba vicleana! Pentru aceasta Dumnezeu te va dobori pana in sfarsit, te va smulge si te va muta din locasul tau si radacina ta din pamantul celor vii. Vedea-vor dreptii si se vor teme si de el, vor rade si vor zice: "Iata omul care nu si-a pus pe Dumnezeu ajutorul lui, ci a nadajduit in multimea bogatiei sale si s-a intarit intru desertaciunea sa". Dar eu, ca un maslin roditor in casa lui Dumnezeu, am nadajduit in mila Lui, in veac si in veacul veacului. Amin!


Click istoricAstazi se implinesc 135 de ani de la moartea lui Avram Iancu, democrat revolutionar roman si unul dintre conducatorii revolutiei de la 1848-1849 din Transilvania. S-a nascut la Vidra, in Muntii Apuseni, din parinti tarani. In preajma izbucnirii revolutiei facea parte dintre fruntasii intelectualitatii romanesti transilvanene, luptatoare pentru eliberarea sociala si nationala a romanilor. A fost conducatorul cetelor inarmate de tarani si de mineri din Muntii Apuseni. Bolnav si adanc indurerat de nedreptatile ce se faceau taranilor, a caror eliberare reala nu o putuse vedea infaptuita, Avram Iancu a ramas printre moti, in Muntii Apuseni. A fost ingropat la Tebea.


S-a intamplat aziIn Romania
a— 1883 - Apare bilunar la Iasi, revista de muzica Astra. A publicat articole si studii de orientare, cronici;
a— 1914 - Acord romano-italian, la Bucuresti, prin care cele doua parti se angajau sa se consulte reciproc in problema mentinerii neutralitatii, iar daca aceasta va fi incalcata, sa se actioneze de comun acord, in vederea salvgardarii intereselor lor;
a— 1919 - S-a semnat la Saint Germain-en-Laye Tratatul de pace intre puterile aliate si asociate si Austria. Articolul 59 stipuleaza ca Austria renunta in favoarea Romaniei la toate drepturile asupra partii fostului Ducat al Bucovinei, recunoscandu-se astfel unirea Bucovinei cu Romania;
a— 1939 - Al doilea razboi mondial. Guvernul german atrage atentia guvernului roman ca acordarea de azil politic guvernului polonez "ar constitui o violare a neutralitatii".

In lume
a— 1898 - Imparateasa Elisabeta a Austriei este asasinata de Luigi Lucheni;
a— 1991 - Mihail S. Gorbaciov convoaca la Moscova prima conferinta asupra drepturilor omului din URSS.

Nascuti la 10 septembrie
a— 1709 - Antioh Cantemir, scriitor (m. 1744);
a— 1950 - Joe Perry, muzician (Aerosmith).


Credinte populare, traditii, semneIn conceptia celor vechi, casa copilului se intemeia, ca oricare alt adapost, dupa un scenariu ritualic care cuprindea, printre altele, descoperirea locului favorabil intemeierii, de obicei prin vanatoarea rituala, intemeierea adapostului prin actul batutului parului sau stalpului (actul nuptial), insufletirea adapostului creat printr-o jertfa. Crearea omului de catre om e un act divin, care putea fi implinit de mire si mireasa dupa consacrarea acestora prin cununia crestina si colacaria precrestina. Dupa colacarie si cununie, mirii devin trecator personaje sacre, care pot aduce, prin actul nuptial, pruncul din lumea de dincolo in lumea de aici. In timpul nuntii, tot ce vine in contact cu corpul lor sacru poarta noroc, fertilitate, prosperitate: nuntasii cauta sa prinda si sa manance din bucatile de colac sau turta rupte deasupra capului miresei si aruncate de nanasa nuntasilor ca hrana sacra, obiceiul vechi de a pastra camasa de mire sau mireasa, odajdii care au invelit trupurile divine la nunta, pentru infasarea copilului la nastere, imbracarea lor pe patul mortii; obiceiul contemporan de a scrise pe talpa pantofului de mireasa numele prietenelor pentru a le grabi casatoria. Dupa consacrarea rituala prin colacarie si cununie, mirii erau initiati in ce au de facut prin imperecherea in timpul nuntii a unor substitute divine ale masculinitatii (bradul, steagul, toiagul) cu cele feminine (colacul, marul, cununa).
Profesor Ion Ghinoiu


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.