Desi Valentino a confirmat plecarea sa din lumea modei, ramine hot pentru cei 45 de ani in care a facut istorie.Valentino ramine hot si dupa ce s-a
retras din moda „Este momentul perfect pentru a spune adio lumii modei. Am avut sansa sa pot transforma pasiunea mea de adolescent intr-o meserie care mi-a oferit multe bucurii si recunoastere si de a reusi sa-mi mentin stilul, in ciuda schimbarilor pe care le-a cunoscut lumea", a spus Valentino Clemente Ludovico Garavani, cunoscut in lumea modei doar drept Valentino. Sint extrem de putini oameni pe lume care pot face, cu inima deschisa, astfel de declaratii la virsta de 75 de ani. Si mai putini dintre cei care au avut astfel de impliniri pot sa se desprinda de lumea pe care au revolutionat-o si care i-a facut celebri, preferind sa se retraga, desi mai aveau, cu siguranta, multe de spus si de aratat. Din aceste motive, dar nu numai, Valentino face parte dintre acei designeri care vor fi hot si peste multi ani.

Unul dintre episoadele care vor ramine cu siguranta in istorie si care inspira deja toti tinerii designeri il constituie „colectiile albe", care au fost reinterpretate in 2007 si care au fost preluate, la nivel de teme, de laitmotive sau chiar de citate, de la 1968 si pina azi, de majoritatea caselor de moda.

Atit la primele colectii, cit si la versiunea 2007, vedetele de top din lumea intreaga, in frunte cu Jackie Kennedy, s-au zbatut sa puna mina pe o piesa. Un alt tag pe care Valentino l-a lasat modei este o nuanta de rosu care ii poarta numele.

In timpul unei calatorii la Barcelor, creatorul a avut „unul dintre cele mai mari socuri din viata sa" cind a cunoscut-o pe Diana Vreeland, redactor-sef al editiei americane a revistei ,,Vogue’’, care iubea culoarea rosie si care i-a inspirat „rosu Valentino", o nuanta sangvina, profunda si pasionala.

Detalii despre colectiile care l-au facut celebru pe Valentino, pe www.valentino.it