Politistii din Capitala au inceput, odata cu venirea toamnei, o actiune de "curatare" a strazilor de prostituate, initiativa fiind determinata de faptul ca majoritatea sanctiunilor date acestora nu sunt eficiente. Potrivit purtatorului de cuvant a
Politistii din Capitala au inceput, odata cu venirea toamnei, o actiune de "curatare" a strazilor de prostituate, initiativa fiind determinata de faptul ca majoritatea sanctiunilor date acestora nu sunt eficiente. Potrivit purtatorului de cuvant al Politiei Capitalei, comisarul Christian Ciocan, de la inceputul anului au fost amendate 2666 de prostituate, valoarea totala a amenzilor ridicandu-se la peste sase milioane de lei. De asemenea, potrivit Mediafax, au fost intocmite 289 de dosare penale pentru prostitutie, iar alte 289 de dosare au fost intocmite proxenetilor. "Avand in vedere ineficienta acestor sanctiuni contraventionale si uneori chiar a acestor dosare penale, incepand cu data de 1 septembrie si pana la 31 noiembrie, in Capitala se va desfasura o actiune pentru combaterea acestor tipuri de actiuni", a spus comisarul Ciocan.
Purtatorul de cuvant al Politiei Capitalei sustine ca scopul principal al actiunii demarate este "alungarea" prostituatelor de pe strazi. "In aceasta saptamana au fost date 111 sanctiuni contraventionale, in valoare de 55.000 de lei, dar scopul nu este de a aplica sanctiuni, ci de a le indeparta pe aceste fete de pe strazi, prin omniprezenta patrulelor noastre", a explicat Ciocan. El a tinut sa precizeze si ca, anul trecut, doar aproximativ 30 la suta din amenzile date prostituatelor au fost platite. "Practic, aceste fete nu au proprietati, nu au bunuri, domiciliul lor este in alta localitate decat Bucurestiul si chiar daca sunt trimise aceste procese verbale la localitatile de domiciliu, ele nu sunt platite", a spus comisarul.
Dialog cu presa
Politistii bucuresteni au organizat, in noaptea de joi spre vineri, o actiune la care a participat si presa, jurnalistii avand posibilitatea sa discute cu prostituatele prinse in flagrant. Astfel, politistii de la Sectia 8 Politie au prezentat jurnalistilor sapte prostituate "saltate" de pe strada, doua dintre ele prinse in flagrant delict. Initial retinute in a discuta cu ziaristii, unele dintre fete au inceput sa povesteasca despre ele. "Am trei copii acasa, cel mai mare are opt ani. Am inceput sa ma prostituez acum doi ani pentru ca nu aveam ce sa le dau sa manance, dar a ajuns sa imi placa", spune senina o femeie de aproape 30 de ani. Ea spune ca a fost prinsa de politisti saptamanal, iar in ultima perioada aproape zilnic, are o multime de amenzi neplatite. "Tot acolo ma intorc, tot de acolo ma vor lua", adauga femeia, care refuza sa si dea numele "de rusine". Langa ea, Adriana, o tanara de 29 de ani, care s-a recomandat a fi "combinatoare". "Am sase sau sapte fete in grija. Opresc clientii pe strada, le spun ce preturi au fetele si imi opresc si eu zece la suta. Trebuie sa traiesc si eu din ceva. Am un copil de patru ani de crescut", explica femeia, adaugand ca este singura "meserie" pe care o stie. O alta femeie, Flori, de 29 de ani si cu trei ani vechime in "meserie", a povestit despre vasta sa experienta in domeniul confruntarilor cu legea. "Am o multime de amenzi neplatite. Am avut si dosar pentru prostitutie, am fost judecata si am primit amenda. Aia e singura pe care am platit-o", spune femeia, precizand insa ca uraste meseria pe care o face.
Fetele "de centru"
La Sectia 1 politistii prezinta alte sapte fete, majoritatea saltate de pe Bulevardul Magheru din centrul Capitalei. Spre deosebire de cele prinse de politistii de la Sectia 8, fetele "de centru", mult mai bine imbracate, au chef de glume. Ana-Maria, de 22 de ani, singura fata dispusa sa vorbeasca, a spus ca s-a apucat de "meserie" de sapte ani pentru ca nu are scoala, "decat camin si gradinita". "Am lucrat la o spalatorie auto. Dar cu cat castigam acolo muream de foame. Cateodata nici nu imi dadeau banii. M-am apucat de prostitutie, nu imi place, dar nu am incotro. Castig in jur de un milion de lei pe noapte si ma descurc cu banii astia. Am chirie, am copil de crescut... nu am incotro", a explicat amuzata femeia, dand asigurari ca cei care vor sa mai discute cu ea o gasesc "pe Magheru". Intrebate despre riscuri, fetele au spus ca se protejeaza, fac analize periodic, sustinand ca "ar fi riscuri mai mici daca prostitutia s-ar legaliza".
Ultima oprire din "program", anuntata de politisti, a fost Sectia 3. Aici, politistii prezinta zece fete "saltate" in special din zona Garii de Nord. Una dintre ele, Mirela, sustine ca s-a apucat de prostitutie pentru ca nu a gasit altceva de lucru. "M-am dus la salubritate, la dat cu matura, dar la angajare mi-au cerut spaga 200 de euro. De unde sa dau? Pana acum am vandut fier vechi si ce mai strangeam de la blocuri, dar acum pretul a scazut mult si nici nu se mai gaseste", explica femeia. Ea spune ca sotul ei, cel care o intretinea, a fost inchis, in urma cu un an, pentru talharie, iar prostitutia este o ocupatie temporara, pana la revenirea lui, pentru a-si putea creste copilul. "Se intoarce peste opt ani, atat mai are de facut", precizeaza femeia. Majoritatea prostituatelor de aici, prost machiate si imbracate, nu doresc o lege a prostitutiei motivand ca nu ar face fata concurentei. In urma actiunii din noaptea de joi spre vineri, politistii au prins aproximativ 30 de prostituate. Acestea au fost amendate, fiind intocmite si doua dosare penele, unul pentru prostitutie, iar celalalt, in care sunt cercetate doua persoane, pentru prostitutie si proxenetism.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.