Banii, argumentul PNL in campanie
Ministrii liberali ai Agriculturii, Sanatatii si Culturii au recomandat ieri alesilor locali ai partidului sa utilizeze ca argument, in campania pentru alegerea primarilor si consilierilor, masurile luate de guvern pentru sprijinirea comunitatilor locale. Recomandarea a fost facuta la Vaslui, unde are loc sedinta Biroului Permanent al Ligii Alesilor Locali din PNL. Potrivit Mediafax, cel mai vehement a fost ministrul Agriculturii, Decebal Traian Remes, care le-a cerut primarilor si conslierilor locali din tara sa se foloseasca in campaniile electorale de argumentul fondurilor guvernamentale date ca subventii agricultorilor. "In orice discutii pe care le aveti cu oamenii, aveti un argument zdrobitor, cel al sumelor pe care Guvernul Tariceanu le-a dat in teritoriu. Cred ca orice alt partid, in afara de liberali, ar fi fructificat mult mai bine acest sprijin financiar. S-ar fi batut in piept si ar fi facut din asta o motivatie de a deveni eroi nationali", a declarat la ministrul Remes. (R.G.)
Pol PNL-AP-PNTCD
Liderii PNL ai Actiunii Populare (AP) si ai PNTCD vor lansa in cursul zilei de astazi, la Timisoara, in prezenta reprezentantilor societatii civile, platforma program a polului de centru-dreapta. Lansarea platformei reprezinta un pas decisiv in constituirea polului de centru-dreapta, conform acordului semnat in data 19 iunie de catre presedintele PNL, Calin Popescu-Tariceanu, presedintele AP, Emil Constantinescu, si presedintele PNTCD, Marian Milut. Prezentarea oficiala a documentului programatic este precedata de o masa rotunda la care se va discuta atat despre respectarea Punctului 8 al Declaratiei de la Timisoara prin adoptarea legii lustratiei, cat si despre necesitatea formarii unui autentic pol de centru-dreapta in Romania. La dezbatere participa, pe langa membri ai celor trei partide, si reprezentanti ai societatii civile si ai mediului universitar din Bucuresti si Timisoara. Lansarea publica a platformei-program are loc in sala Operei din Timisoara, loc reprezentativ atat pentru declansarea revolutiei anticomuniste din decembrie 2007, cat si pentru reforma morala a societatii romanesti. (R.G.)
Frunda, cap de lista pentru PE
UDMR a stabilit, ieri, in urma sedintei Consiliului Permanent, lista candidatilor pentru alegerile europarlamentare, primele trei pozitii fiind ocupate de senatorii Gyorgy Frunda, Sogor Csaba si ministrul Comunicatiilor, Iuliu Winkler. Initial cap de lista al Uniunii, dar si cercetat penal, fostul sef al comunicatiilor, Zsolt Nagy, s-a retras din cursa pentru PE. Lista formatiunii condusa de Marko Bela, din care doar primele trei locuri sunt eligibile, urmeaza sa fie supusa astazi dezbaterii Consiliului Reprezentantilor Unionali, miniparlamentul UDMR. Initial, UDMR ii propusese pentru PE pe Nagy Zsolt, Iuliu Winkler si Korodi Attila. Urmare a refuzului epsicopului Laszlo Tokes de a candida la euroscrutin separat de Uniune, formatiunea risca sa nu obtina nici un loc de europarlamentar. (R.I.P.)
Siria schimba placa
Aviatia israeliana "a lansat bombe intr-o zona nelocuita, in timp ce apararea antiaeriana siriana ataca intens avioanele", a declarat ministrul sirian pentru Expatriati, Bussaina Shaabanun, nuantand acuzatiile anterioare ale Damascului, potrivit carora Israelul a atacat tinte din Siria. "Inca nu stim" daca avioanele au lansat intr-adevar bombe in Siria, iar investigatia continua, a adaugat Shaabanun. Siria acuzase joi aviatia israeliana ca a patruns in spatiul sau aerian, depasind bariera sonica si lansand munitie pe teritoriul sirian si a afirmat ca apararea sa antiaeriana a deschis focul asupra unor avioane israeliene. Oficialii de la Damasc nu au precizat insa tipul sau numarul avioanelor care au intrat in spatiul aerian sirian si nici nu au descris tipul de munitie lansat de acestea. (D.E.)