Fostii detinuti politic si luptatori in rezistenta anticomunista se vor intalni si azi la inchisoarea de la Mislea, judetul Prahova, incepand cu ora 9.30, pentru a-si aduce aminte de jertfa celor cazuti pentru credinta lor, in frunte cu Parintele Voi
Fostii detinuti politic si luptatori in rezistenta anticomunista se vor intalni si azi la inchisoarea de la Mislea, judetul Prahova, incepand cu ora 9.30, pentru a-si aduce aminte de jertfa celor cazuti pentru credinta lor, in frunte cu Parintele Voicescu.
Fost detinut politic, Constantin Voicescu s-a indreptat spre Teologie dupa ce s-a eliberat din inchisoare. Intr-una din predicile sale, povesteste din calvarul inchisorii: "Comunismul - trebuie sa stiti acest lucru, iubitii mei - a vrut chiar distrugerea sufletului nostru romanesc, distrugerea credintei. Credinta noastra Ortodoxa, acesta a fost inamicul public numarul unu al comunismului. Dar n-au reusit, iubitii mei, pentru ca pe Hristos nu poate sa-L invinsa nimeni. Toti cati au fost prin inchisori au rezistat, iar daca n-au rezistat, atunci au murit cu gandul ca <<Hristos care s-a salasluit in noi prin taina Sfantului Botez este mai puternic decat cel ce se afla in lume>>. Iar cei mai multi din cati au fost acolo, in inchisori, L-au avut pe Hristos.
Cred ca ar fi foarte nimerit, iubitii mei, sa stiti ce-au gandit oamenii aflati acolo, in mijlocul suferintei. Tocmai de aceea, iata, am sa va retin atentia asupra unui fapt. Undeva, intr-o inchisoare comunista, a trait si a patimit una din cele mai frumoase figuri, un om despre care am certitudinea ca va fi canonizat. E vorba de Valeriu Gafencu. A murit la Targu Ocna. Un tanar cu sufletul de crin, pe care, din pricina puritatii sale, iti era rusine sa-l privesti in lumina ochilor. Nu mai era decat piele si os, plin de boala si de tuberculoza, dar ochii lui erau luminosi numai zambet. A plecat dintre noi luandu-si <<la revedere>>, zambind, si iata cum multe poezii si multe cantece au ramas sa-i tina locul.
Printre altele a alcatuit un Crez, pe care iata, il descoperim intr-o carte aparuta in strainatate - dar noi cunosteam lucrurile astea - in care se spune asa:
<<Din iubirea lui Dumnezeu si a aproapelui rezulta cele sapte nazuinte formulate de detinutii politici romani: Nazuim spre Inviere. Luptam pentru implinirea imparatiei lui Dumnezeu pe pamant. Vrem sa aducem neamurile la biserica pentru a le impaca cu Dumnezeu. Vrem sa creem o scoala de inalta cultura si educatie crestina, care sa canalizeze toate energiile creatoare omenesti>>." n(V.R.)
Parintele Voicescu despre viata in inchisoare si Patrafirul ascuns
http://www.crestinortodox.ro/Parintele_Constantin_Voicescu___Despre_patrafirul_ascuns-53-7866.html
Cinci predici ale Parintelui Martir Constantin Voicescu
http://webpages.charter.net/adevar-ortodox/PrediciPVoicescu.html


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.