Gusa polinodulara
Valeriu Turcan, purtator de cuvant al Presedintelui Romaniei, a dat publicitatii urmatorul comunicat: "In timpul controlului anual obligatoriu efectuat de catre Presedintele Romaniei, Traian Basescu, in cursul lunii iun
Gusa polinodulara
Valeriu Turcan, purtator de cuvant al Presedintelui Romaniei, a dat publicitatii urmatorul comunicat: "In timpul controlului anual obligatoriu efectuat de catre Presedintele Romaniei, Traian Basescu, in cursul lunii iunie la Spitalul Clinic de Urgenta Militar Central "Dr. Carol Davila", a fost identificat un nodul autonom la nivelul lobului tiroidian drept. A fost constituita comisia medicala de specialitate, alcatuita din medici din cadrul Spitalului Clinic de Urgenta Militar Central "Dr. Carol Davila", Institutului National de Endocrinologie C.I. Parhon si Spitalului Clinic Sf. Ioan.
Au fost efectuate investigatii suplimentare (analize de laborator, ecografie la nivelul glandei tiroide, scintigrafie tiroidiana, computer tomografic), fiind stabilit diagnosticul de "gusa polinodulara fara manifestari clinice de tireotoxicoza". Investigatiile au confirmat ca nu este vorba de o situatie grava, care sa necesite o interventie chirurgicala de urgenta. In aceste conditii, interventia a fost planificata pentru o data ulterioara, timp in care presedintele Romaniei a urmat o pregatire pre-operatorie cu medicamente.
Interventia va fi efectuata de catre o echipa anestezico-chirurgicala constituita din medici de la institutiile mentionate mai sus. Presedintele Traian Basescu se va interna in cursul acestei seri (vineri - n. red.) la Spitalul Clinic de Urgenta Militar Central "Dr. Carol Davila", pentru efectuarea unor analize medicale premergatoare interventiei chirurgicale. Aceasta va avea loc in cursul zilei de sambata, 8 septembrie a.c., iar echipa de medici specialisti estimeaza ca interventia chirurgicala va dura circa o ora". (O.B.)
CSAT a stabilit regulile medicale
Consiliul Suprem de Aparare a Tarii a adoptat, in 20 decembrie 2006, o hotarare conform careia asigurarea asistentei medicale este parte componenta a protectiei presedintelui Romaniei, presedintelui Senatului si al Camerei Deputatilor, activitate organizata si coordonata de Serviciul de Protectie si Paza, in colaborare cu Ministerul Apararii. Hotararea privind asistenta medicala a sefului statului si a presedintilor celor doua Camere ale Legislativului nu ii include si pe membrii Guvernului, intrucat premierul Tariceanu a cerut, in sedinta CSAT, ca aceasta problema sa fie reglementata prin Hotarare de guvern.
Lucian Curelariu - Ziua foto Dupa scandalurile provocate de operatia presedintelui Basescu la Viena, CSAT a decis ca directorul Serviciului de Protectie si Paza sa coordoneze activitatile de "investigare, interventie si tratament medical" in cazul in care este afectata sanatatea sefului statului, precum si a presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului. CSAT a hotarat ca Spitalul Clinic de Urgenta Militar Central "Dr. Carol Davila" (U.M. 02482 Bucuresti) este institutia medicala unde vor fi tratati Basescu, Vacaroiu si Olteanu. Numai ca, din cei trei, doar Traian Basescu pare sa respecte aceasta hotarare. In cazul unei interventii chirurgicale, CSAT a stabilit ca Ministerul Sanatatii constituie o "comisie medicala centrala" care are rolul de a decide daca interventia medicala poate fi efectuata in tara sau in strainatate. In cazul in care interventia medicala se executa in strainatate "la cererea expresa a demnitarului", costurile vor fi suportate de acesta, a decis CSAT. Asistenta medicala preventiva este asigurata de Centrul Medical al SPP, iar Spitalul Clinic de Urgenta Militar Central se ocupa de ambulantele care intervin in caz de urgenta si asigura conditiile pentru internare si asigurarea interventiilor medicale.
In privinta modului cum va fi informata opinia publica despre evolutia starii de sanatate a sefului statului, hotararea CSAT stipuleaza ca, "acordarea de informatii cu privire la caz se poate face numai cu acordul pacientului sau al SPP, prin comunicate de presa".
Potrivit aceleiasi hotarari, directorul SPP are acces la dosarul medical al pacientilor. Dosarul, alcatuit de medicul de familie si care cuprinde, printre altele, antecedentele personale patologice, precum si tratamentele cronice efectuate, este "prezentat" directorului SPP. Interesant este faptul ca SPP detine baza de date cu informatii medicale despre toti demnitarii care beneficiaza de protectia SPP, deoarece ei sunt supusi unui control medical periodic. (Doru DRAGOMIR)
"Mana care taie trebuie sa fie de la Parhon"
Prof. Dr Constantin Dumitrache (foto) declara ca chirurgul care opereaza trebuie sa fie de la Institutul de Endocrinologie "C.I. Parhon" unde, in 2006, au avut loc 3000 de asemenea interventii.
Foto: Mediafax Riscul interventiei unor complicatii in cazul interventiei chirurgicale la care va fi supus presedintele Traian Basescu poate sa creasca, in functie de natura structura nodulilor tiroidieni: maligna sau benigna, afirma prof. Dr Constantin Dumitrache, specialist la Institutul de Endocrinologie C.I. Parhon. Riscuri majore pot aparea si daca presedintele are probleme cu inima. Medicii vor afla astazi, dupa biopsie, daca tumora operata este canceroasa sau necanceroasa. "Si interventiile chirurgicale la nivel tiroidian, in functie de tipul de afectiune (n.r. daca tumora e maligna sau benigna, in functie de dimensiunea nodulilor etc.) pot duce la unele complicatii. Insa aceste complicatii tin foarte mult si de mana chirurgului care opereaza. Noi, care suntem o institutie in care interventia pe tiroida este cea mai frecventa - in anul 2006 am avut aproape 3000 de interventii chirurgicale - nu putem vorbi decat de unu la mie complicatii cu adevarat, neluand in calcul lucrurile marunte", ne-a declarat Dumitrache. In opinia sa, presedintele ar fi ales Spitalul Militar, ca locatie pentru operatie mai degraba pentru posibilitatile hoteliere si pentru capacitatea de a asigura siguranta, decat din punctul de vedere al specialistilor. Dumitrache a insistat asupra fapului ca este foarte important ca mana care opereaza sa fie de la Parhon, aratand ca un medic care opereaza zilnic patru-cinci tiroide este altceva decat oricare alt chirurg din tara care opereaza o data pe luna. Printre posibilele complicatii enumerate de Dumitrache se numara probleme de sangerare, daca pacientul nu a fost pregatit suficient de bine. "Una e o gusa hipertiroidizata in care se face tratament o luna - doua inainte sau chiar mai mult si alta este un nodul "rece" care nu necesita decat o pregatire preoperatorie obisnuita", a precizat profesorul. La randul sau, Ileana Marinescu, specialist la Parhon, a mai explicat ca aceasta boala poate provoca tulburari de ritm cardiac, iar operatia ar trebui sa se faca numai dupa ce hormonii tiroidieni au fost adusi la normal. In functie de dimensiunea gusei tiroidiene si de ce se intampla local poate sa apara afectarea paratiroidelor. Mai pot interveni complicatii la gusele foarte mari sau neoplasmele (n.r. tumora) care infiltreaza zona respectiva. "In acest caz, insa, nu se discuta despre complicatii de acest tip. In principal, complicatiile sunt legate mai mult de diagnostic: nodul benign sau malign", a afirmat Dumitrache.
Perioada de recuperare dupa o astfel de interventie este de circa 10 - 14 zile (recuperarea fizica). Pacientul isi poate relua, insa, activitatea intelectuala, imediat dupa revenirea din anestezie. (Gilda POPA)
Vacaroiu putea fi sef de stat pentru o ora
Presedintele se va afla sub anestezie generala aproximativ o ora - spun medicii - timp in care atributiile de sef al statului ar putea fi preluate de presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu (PSD), numai ca Basescu nu a anuntat ca preda puterea.
Potrivit Constitutiei (art. 98), daca presedintele se afla in imposibilitate temporara de a-si exercita atributiile, interimatul se asigura, in ordine, de presedintele Senatului sau de presedintele Camerei Deputatilor. Pe durata interimatului nu se pot transmite mesaje adresate Parlamentului, nu poate fi dizolvat Parlamentul si nu se poate organiza referendumul.
Vacaroiu se va afla, astfel, in situatia de a exercita pentru a doua oara in acest an functia de presedinte interimar. Liderul PSD a mai fost sef la Cotroceni si in primavara, timp de o luna, cat Traian Basescu a fost suspendat de Parlament in vederea demiterii. "Nicolae Vacaroiu promite ca nu-l va nominaliza pe Mircea Geoana premier, atata vreme cat va fi presedinte", a glumit ieri, la Realitatea TV, Andrei Alexandru, purtatorul de cuvant al presedintelui Senatului. Alexandru nu a precizat daca Vacaroiu a fost contactat de Basescu, mentionand ca Presedintia trebuie sa faca anuntul privind interimatul. Surse de la Cotroceni, citate de Rompres, au declarat ca presedintele Basescu nu-si va delega atributiile in perioada in care va fi internat, intrucat este putin probabil ca, in intervalul de o ora, sa se puna problema unei decizii atat de importante astfel incat sa nu poata fi amanata. (O.B.)
Pot aparea multe boli
"Tiroida este un organ unic care poate prezenta foarte multe boli. In functie de patologia acestora, unele necesita interventie chirurgicala, altele nu. Chirurgul este acela care stie daca, in functie de afectiune, operatia este una laborioasa sau una banala, ca in cazul celei de apendicita sau ca in cazul interventiei la amigdale. Oricum, in cazul presedintelei Traian Basescu, parerea mea este ca mai multe detalii nu pot fi oferite, deoarece este vorba de un pacient, iar aici intervine Juramantul lui Hypocrat" a declarat Prof. dr. Eduard Circo, membru al Comisiei de Diabet si Endocrinologie a Ministerului Sanatatii.
Lipsa de iod provoaca afectiuni tiroidiene
"Pornind de la o gusa endemica; care apare destul de frecvent in tara noastra - tinand seama de carenta de iod pe care o avem, specifica teritoriului - poate sa fie o gusa mare, pana la gusile uni sau multinodulare. In ce priveste nodulii care apar, trebuie sa privim trei aspecte: structura, dimensiunea si functia. Cand ma refer la stuctura, inseamna celula respectiva - exista celula beningna sau maligna (n.r. canceroasa). Cand vorbim de dimensiune, vorbim de fenomenele pe care le poate induce mecanic: de compresie; nodului pe tiroida poate compresa ce este in jur - traheea cu tulburari de respiratie, esofagul cu tulburari de inghitit, nervii care trec pe acolo si de obicei laringeul, cu modificari de voce, sau vascularizatia - vasele importante de sange care trec prin zona afectata. Proportional cu dimensiunea nodulului si cu pozitia sa poate da fenomene de compresie. In ce priveste functia poate fi normofunctional, hipofunctional sau hiperfunctional", afirma prof. Dr Constantin Dumitrache.
Tratamentul chirurgical (tiroidectomie) consta in ablatia partiala a tiroidei. Riscurile la care se supun pacientii sunt afectarea corzilor vocale si a glandelor paratiroide - patru glande localizate in spatele tiroidei care indeplinesc functia de reglare a nivelului de calciu din sange. In urma acestei operatii, un tratament cu levotiroxina este necesar pe toata durata vietii pentru a furniza organismului cantitatea necesara de hormoni tiroidieni, se arata in revista Ro Medic. (Gilda POPA)
Nastase a preferat Germania
Fostul premier Adrian Nastase a suportat, in luna iulie a anului 2003, o interventie chirurgicala determinata de o infectie a glandei tiroide, operatia desfasurandu-se in Germania. "Interventia a decurs fara probleme", a anuntat atunci un comunicat al purtatorului de cuvant al Guvernului. Imediat dupa operatie, premierul Nastase s-a intors la Bucuresti cu un avion privat si a stat cateva zile in recuperare la Predeal. Dupa o saptamana, Nastase a declarat ca este "in plina forma". "Operatia a decurs foarte bine. Dupa cum vedeti, sunt in plina forma. Colegii mei se asteptau, poate, sa stau mai mult in concediu", a spus Nastase. Potrivit unor informatii aparute in presa in urma cu patru ani, Nastase a decis sa suporte o interventie chirurgicala dupa ce unele analize medicale au aratat ca fostul premier suferea de o afectiune la glanda tiroida. Primul-ministru i-a informat despre operatia pe care urma sa o suporte doar pe fostul presedinte Ion Iliescu si pe cativa membri ai Guvernului. (D.I.)
Cancer sau hipertiroidism?
Specialistii consultati de ZIUA: operatia de tiroida se practica doar in cazuri speciale
In pofida comunicatelor vagi, lansate de Administratia Prezidentiala, romanii se intreaba: care este boala tiroidiana reala de care sufera Traian Basescu si de ce este necesara interventia chirurgicala daca nu este vorba de cancer? Specialistii in endocrinologie consultati de ziarul ZIUA au desfacut firul in patru, plecand de la sumarele date si indicii medicale scapate, ieri, catre public de Administratia Prezidentiala, care incearca sa cosmetizeze starea reala de sanatate a primului demnitar al tarii.
Societatea civila pare a fi ramas socata de vestea referitoare la iminenta interventie chirurgicala pe care trebuie sa o suporte tocmai presedintele Basescu chiar intr-un spital din Romania, dupa evenimentul tragic inregistrat in cazul pacientului P.F. Teoctist. In primul comunicat de presa de la Cotroceni, au aparut cuvinte-cheie de natura a lasa opinia publica intr-o "ceata medicala" care l-a invaluit si pe Patriarhul Teoctist cu ocazia operatie sale nereusite de prostata. Medicul primar endocrinolog Dan Peretianu, doctor in stiinte medicale, opineaza ca utilizarea cuvantului "rutina", care apare langa sintagma "interventie chirurgicala", in textul comunicatului prezidential, "este un termen care induce in eroare, inculcandu-se ideea ca nu ar fi nimic grav". Referitor la nodulii ("polinodulii") sau nodulul tiroidian pe care i-ar avea un pacient, dr. Dan Peretianu precizeaza ca in procent de 4-10% din cazurile astfel diagnosticate, acestia sunt de natura canceroasa, restul cazurilor fiind benigne, potrivit statisticilor medicale.
Ar fi fost necesara o biopsie
Peretianu atentioneaza ca in statele cu o medicina avansata decizia efectuarii unei interventii chirurgicale la bolnavii de tiroida se ia in anumite conditii speciale. "In SUA, de exemplu, intai se vizualizeaza nodulul tiroidian, se face o biopsie, adica o punctie cu ac subtire, si se analizeaza daca este ceva malign sau benign. Dar, de obicei, cancerul de tiroida se opereaza", precizeaza pentru ZIUA dr. Peretianu. Ramane, asadar, un mister, de ce pacientului Basescu nu i s-a facut o biopsie prin metode moderne, care exclud interventia chirurgicala, in actiunea de obtinere a tesutului ce trebuie supus investigatiilor care sa releve malignitatea tesutului organic, extras prin punctie, asa cum se face in SUA. Tratatele de specialitate mai indica o situatie in care este necesara operatia la glanda tiroida. "Daca exista cazuri cu noduli tiroidieni foarte mari, de natura benigna (cu efecte in calcificari, ramolismente etc.), atunci din motive mecanice (dificultati la inghitire, la respiratie, etc.) se intervine chirurgical", mai precizeaza dr. Dan Peretianu.
Simptomele presedintelui
Conform tratatelor de endocrinologie, mai apare o situatie in care un nodul benign necesita interventie chirurgicala. Endocrinologul consultat de ZIUA arata ca o astfel de stare clinica este cauzata de "existenta unui nodul tiroidian hiperfunctional, incadrat in afectiunea tipica hipertiroidismului, generata de secretarea in exces a hormonilor". Importante sunt in cazul hipertiroidismului, atunci cand nu este vorba de nodul canceros, simptomele bolnavului: nervozitate, iritabilitate, tremur fin al extremitatilor, pierdere in greutate, palpitatii, modificari ale pielii, transpiratie etc.
Surse medicale din Spitalul Fundeni sustin ca astfel de simptome ar fi fost descoperite atrunci cand Traian Basescu a fost investigat de catre anumiti medici, care au incercat - cu oarecare succes, diagnosticarea afectiunii tiroidiene ce macina de o vreme incoace sanatatea presedintelui.
Traian Basescu si-ar putea pierde tonusul social
Cum presa si televiziunile s-au hazardat deja in cursul zilei de ieri sa avanseze varianta nodulilor cancerosi in cazul afectiunii tiroidiene a lui Traian Basescu, dr. Dan Peretianu a incercat sa abordeze si problema posibilului hipertiroidism, cauzat de nodulii aparuti.
Foto: Rompres "Eu personal, ca specialist endocrinolog, intr-un astfel de caz, nu as recomanda interventia chirurgicala, ci as opta pentru tratamentul medicamentos. Repet, eu prefer ca omul sa fie putin hipertiroidian. Si as da spre reflectie si analiza cazul reputatului si regretatului medic Victor Sahleanu, el insusi bolnav de hipertiroidism, tratat prin interventie chirurgicala, si nu medicamentos. Inainte de acea operatie, Sahleanu era un om foarte activ, scria si publica enorm. Insa dupa ce a fost operat de marele profesor Cernaianu, Sahleanu nu a mai scris nimic, si-a pierdut tonusul social. Sa nu se uite ca profesorii Milcu si Pitis, de pilda, au fost si ei hipertiroidieni si ca au ramas activi pana la sfarsitul vietii", subliniaza dr. Peretianu. Literatura de specialitate mai indica si boala numita Graves-Basedow, afectiune care nu mai intra in discutie de vreme ce Administratia Prezidentiala a comunicat ieri dupa amiaza ca diagnosticul cu care Traian Basescu s-a internat pentru operatia de astazi este "gusa polinodulara fara manifestari clinice de tireotoxicoza".
Conform specialistilor consultati de ZIUA, absenta acestor "manifestari de tireotoxicoza" in boala de gusa polinodulara (mai multi noduli - n.r.) a presedintelui Romaniei ar insemna faptul ca nu s-au descoperit indicii biologice, prin analizele de laborator, ale unei suprasecretii de hormoni.
Una peste alta, intr-o asemenea conjunctura, vitale pentru pacientul Traian Basescu sunt rezultatele analizei anatomo-patologice ce va fi efectuata dupa efectuarea biopsiei (investigarea tesutului extras din nodulii gusei) - rezultate care vor confirma sau infirma existenta bolii canceroase.
In functie de acest rezultat - noduli benigni sau maligni - medicii chirurgi vor aborda astazi tipul de interventie, iar medicii curanti vor prescrie tratament oncologic sau neoncologic. (Silviu ALUPEI)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.