Ca artizani ai politicii imperiale rusesti, strategii Moscovei sunt geniali. Planurile lor se aplica pe suta de ani, aproape la minut. Situatia actuala a Rasaritului Romanesc fracturat de tara este elocventa. In 1924, pe vremea Romaniei naturale, est
Ca artizani ai politicii imperiale rusesti, strategii Moscovei sunt geniali. Planurile lor se aplica pe suta de ani, aproape la minut. Situatia actuala a Rasaritului Romanesc fracturat de tara este elocventa. In 1924, pe vremea Romaniei naturale, este creata Republica Autonoma Sovietica Socialista Moldoveneasca, la est de Nistru, cu scopul de a acapara in viitor Basarabia. "Autonomia" se intinde apoi pana la Prut cu forta tancurilor Armatei Rosii si a intelegerii secrete dintre Rusia si Germania. Dupa 1944, diabolicele minti de la Moscova impart teritoriul rapit in trei bucati, dintre care doua - Basarabia de sud si nordul Bucovinei - sunt oferite Republicii Sovietice Socialiste Ucrainene, pentru ca Romaniei mici sa-i fie de doua ori mai greu sa se reintregeasca. Apoi, dupa ocuparea Tinutului Herta, in 1948, Moscova fura si Insula Serpilor, punct strategic in Marea Neagra si la Gurile Dunarii. Dupa 80 de ani, creatia artificiala sovietica de la Nistru continua sa dea de furca Europei dodoloate si - de cand americanii au granita cu rusii pe Marea Neagra -, si Statelor Unite.
Astazi, executantii de la Kiev sau Chisinau ai politicii Moscovei isi fac treaba cu aceeasi constiinciozitate. Desi nu sunt prea luminati la cap, reusesc sa angreneze, pe teren, rotitele imensei masinarii de razboi - economic, politic, diplomatic, informational, armat - a Rusiei. Problema nu sunt ei. Ci Bucurestiul. Slabiciunile Romaniei permit pigmeilor din Ucraina si asa-zisa Moldova sa atace la baioneta, de cele mai multe ori sub centura sau pe la spate.
De 17 ani de zile, nici un oficial roman nu s-a gandit sa ceara mintilor stralucite ale acestei tari sa creeze o strategie pe termen lung pentru repararea nedreptatilor istoriei Rasaritului Romanesc. Fie ca vorbim de Basarabia, de Bucovina, de Tinutul Herta sau de Insula Serpilor. Administratia infestata de la Bucuresti a facut jocul Moscovei pentru lung timp, iar cea de azi, pe langa incapacitatea proprie, se confrunta si cu zecile de cartite aflate in pozitii-cheie.
Am intrebat recent un fost inalt responsabil cu securitatea Romaniei cum se explica faptul ca, in aceasta perioada de 17 ani, serviciile romanesti, aflate pe frontul rasaritean al NATO cu spatiul CSI, nu au reusit sa depisteze decat trei presupusi spioni: un turc amarat, un bulgar cioflingar si un ungur parvenit, ramasi oricum nedovediti. Raspunsul a fost frapant: pentru ca agentii dusmani sunt la varf: in politica, administratie, servicii de informatii, societatea civila. Cum sa se auto-deconspire? Eu nu pot sa stiu acest lucru, dar, ca ziarist, nu pot nici sa nu constat ca, in 17 ani, nu am intalnit macar un singur oficial care sa-si dedice intreaga sa fiinta si avere unei cauze nationale. Cum ar fi dreptatea istorica pentru romanii nenorociti de URSS. Dimpotriva.
De exemplu, la atacul continuu si profesionist al Moscovei, via Kiev-Chisinau, Bucurestiul raspunde ca un fatalau cu un avorton de lege a cetateniei si o schelalaiala pentru Insula Serpilor, teritoriu romanesc furat pe sub mana si care, dupa dezintegrarea URSS, trebuia solicitat automat la Haga. Sau infipt direct steagul Romaniei in varful stancii.
Daca vrem ca Bucurestiul sa devina un partener de dialog egal si al Moscovei, si al Bruxelles-ului, cel putin la nivelul inteligentei strategice, maine, Legea cetateniei ar trebui sa contina un singur articol: 1. Este pe deplin recunoscuta cetatenia romana in fata oricarei Instante Judecatoresti din Romania, prin acte doveditoare, a tuturor acelor persoane care la data de 28 iunie 1940 aveau cetatenia romana, precum si a acelora nascute din parinti care la data respectiva aveau domiciliul pe teritoriul Regatului Romaniei, ori erau oficianti ai serviciilor publice sau erau inrolate in Armata Regala a Romaniei si au cazut prizoniere in captivitatea inamicului.
Punct.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.