A incetat din viata, ieri, cel al carui nume era similar cu „bucuria de a trai”: Luciano Pavarotti. Celebrul tenor italian, operat in luna iulie 2006 de cancer la pancreas si spitalizat la inceputul lui august, a murit la varsta de 71 de
A incetat din viata, ieri, cel al carui nume era similar cu „bucuria de a trai”: Luciano Pavarotti. Celebrul tenor italian, operat in luna iulie 2006 de cancer la pancreas si spitalizat la inceputul lui august, a murit la varsta de 71 de ani. Inca de miercuri seara, mass-media din Italia au relatat despre o brusca inrautatire a starii de sanatate a tenorului, iar agentia AGI a afirmat ca starea sa era „deosebit de grava“. In lunga sa cariera, Pavarotti a reusit performanta de a sterge granitele dintre clasic si modern, transformand opera intr-o arta accesibila tuturor, fara a-i stirbi insa din eleganta.

Luciano Pavarotti fusese spitalizat pe 8 august la Modena, in urma unei „stari febrile“. El a fost externat pe data de 25 august pentru a-si continua convalescenta acasa. O interventie chirurgicala la coloana vertebrala, efectuata la inceputul anului 2006, apoi operatia de pancreas, suferita cateva luni mai tarziu, l-au determinat pe tenor sa renunte la un mare turneu de adio, incluzand 40 de concerte in lumea intreaga, pe care il incepuse in mai 2004. De atunci, tenorul nu a mai aparut in public. La putin timp dupa ultima interventie chirurgicala suferita, Pavarotti declarase presei ca doreste sa-si reia, la inceputul anului 2007, turneul sau de adio, dar nu a mai reusit sa concretizeze acest proiect.

'Big Luciano>> se va odihni la Modena
Inmormantarea lui Luciano Pavarotti va avea loc in ziua de sambata, aproape de Domul din Modena, in catedrala din Piazza Grande. Anuntul a fost facut de Giorgio Pighi, primarul din Modena, un oras aflat in centrul Italiei, intr-o zona populata de familii bogate. De asemenea, in apropierea orasului se afla si fabrica de autoturisme Ferrari.
Oficialii din Modena sunt acum in discutii cu ministrul culturii Francesco Rutelli, pentru a pune la punct manifestatiile de doliu orasenesc. “Ne-a parasit un mare artist si un om bun. A dat lumina orasului Modena in lume. Tocmai de aceea as vrea sa numesc Teatrul Comunal 'Luciano Pavarotti>>”, a declarat primarul Pighi. Miercuri, ministrul Rutelli i-a acordat lui Pavarotti Premiul de Excelenta in cultura, destinat sa recunoasca personalitatea cu care s-a afirmat in cultura italiana si internationala, dar si pentru a aprecia marea batalie pe care “Big Luciano“ a dat-o cu boala, “cu aceeasi determinare cu care s-a afirmat in lume cu o cariera formidabila”. Terri Robson, managerul marelui tenor, spune ca “boala i-a dat viata peste cap, dar a ramas pozitiv pana in ultimele clipe ale vietii sale”.

Un tenor pasionat de fotbal si calarie
Genialul tenor s-a nascut la Modena, in Italia, pe 12 octombrie 1935, unic fiu al unui brutar si al unei muncitoare la o fabrica de tigari. In copilarie, a facut mult sport, fiind pasionat chiar si la batranete de fotbal, tenis si calarie. Pavarotti era cunoscut ca un expert mondial in echitatie.
Vocea lui s-a facut auzita pentru prima data la repetitiile corului barbatesc din Modena, unde Luciano a cantat alaturi de tatal sau, mare iubitor al muzicii de opera si tenor amator.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.