Fibromul uterin. Operatie clasica. Laparoscopie. Dar si o alta metoda de eliminare a fibromului uterin prin bombardarea cu ultrasunete. Metoda care confera multiple avantaje pentru femeie.


Fibromul uterin face parte din categoria tumorilor benigne foarte frecvente. Se apreciaza ca aproximativ o femeie din patru, intre 30 si 50 de ani, au acest tip de tumoare. Simptomele specifice acestei suferinte sunt: sangerari abundente in afara ciclului, insotite de dureri, senzatie de greutate in zona pelviana, incontinenta urinara sau cresterea frecventei de urinare etc. Miomectomia presupune extirparea chirurgicala a fibromului. Prin aceasta tehnica uterul nu este afectat, protejand functia de reproducere. Daca fibroamele sunt de dimenisuni mari, indepartarea lor este mult mai dificila si frecvent este necesara histerectomia, extirparea chirurgicala a uterului. Sunt si fibroame situate pe suprafata externa a uterului care sunt accesibile laparoscopic. Aceasta este o tehnica constand intr-un instrument de mici dimensiuni prevazut cu o camera video si efectuarea unei incizii de dimenisiuni mici la nivelul abomenului.

AVANTAJE. Acest tip de interventie prezinta avantajul ca reduce mult durata spitalizarii si a convalescentei. Concret, pacienta sta in spital o zi si are nevoie de trei-cinci zile pentru recuperare, in timp ce prin chirurgia clasica spitalizarea ajunge pana la 18 zile si recuperarea intre sase si opt saptamani.

DISPOZITIV. Este vorba despre un dispozitiv terapeutic numit ExAblate, format dintr-un RMN si ultrasunete destinate distrugerii tumorilor, fara incizie si fara cicatrice. Practic, RMN-ul furnizeaza in direct imagini tridimensionale ale fibromului, ceea ce permite dirijarea foarte precisa a ultrasunetelor asupra tumorii. Conferentiar doctor Daniel Popescu spune ca nu se cunoaste cu precizie cauza fibroamelor. Dar trebuie retinut ca aparitia si dezvoltarea fibromului sunt favorizate de estrogeni si progesteron. In timpul sarcinii nivelul acestor hormoni creste si scade dupa menopauza. De aceea, dupa menopauza, frecvent fibroamele se retrag sau chiar dispar.


CauzeSpecialistul nostru, conf. dr Daniel Popescu, precizeaza ca fibromul poate fi una dintre cauzele pentru care femeia nu poate ramane insarcinata, ceea ce poate afecta considerabil viata de familie. Pe de alta parte, fibromul poate fi cauza pierderii unei sarcini, a pozitiei anormale a fatului. De asemenea, poate provoca travaliu prematur si necesitatea nasterii prin cezariana.Potrivit specialistului nostru, controalele periodice permit depistarea precoce a fibroamelor. Astfel, sunt protejate sanatatea femeii si sexualitatea cuplului.