Phil Cummins, seismologul care a prezis cu cateva luni inainte cutremurul urmat de un tsunami in Sumatra, in decembrie 2004, avertizeaza ca exista riscul unui nou cutremur in Oceanul Indian, urmat de un tsunami devastator. Regiunea care ar putea fi
Phil Cummins, seismologul care a prezis cu cateva luni inainte cutremurul urmat de un tsunami in Sumatra, in decembrie 2004, avertizeaza ca exista riscul unui nou cutremur in Oceanul Indian, urmat de un tsunami devastator. Regiunea care ar putea fi afectata de aceasta catastrofa naturala este Delta Gangelui, cu consecinte drastice asupra Indiei si Bangladeshului, regiuni dens populate. Placa vizata strabate 900 de km sub ocean, din nordul coastei bengaleze pana la insulele Andaman. Cummins a analizat care ar fi consecintele producerii unui cutremur in partea nordica a placii si a ajuns la concluzia ca 60 de milioane de oameni, care traiesc in zone care sunt cu 10 metri sub nivelul marii, ar fi in pericol. Cele mai optimiste calcule arata ca cel putin un milion de vieti omenesti ar putea fi curmate de valul ucigas. Seismologul isi bazeaza afirmatiile pe o posibila eroare a studiilor recente, care nu au tinut cont de faptul ca deasupra placii s-au depus de-a lungul anilor tone de sedimente, dispersate pe o distanta de 20 de km. Acestea au fost aduse dinspre Himalaya de fluviile Gange si Brahmaputra. Sedimentele influenteaza temperatura si presiunea placilor tecto nice. Noile studii cu ajutorul tehnologiei GPS arata ca 40 la suta din placa este sub apa.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.