Organizarea alegerilor europarlamentare reprezinta un moment de care Romania ar trebui sa profite prin initierea unor dezbateri rationale si productive pe plan european, a declarat presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, la sfarsitul int
Organizarea alegerilor europarlamentare reprezinta un moment de care Romania ar trebui sa profite prin initierea unor dezbateri rationale si productive pe plan european, a declarat presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, la sfarsitul intalnirii cu premierul Calin Popescu Tariceanu.

"Romania va avea o ocazie foarte buna de a se implica pentru prima data in alegerile pentru Parlamentul European si as vrea sa profitati de aceasta ocazie pentru a participa la dezbateri rationale si productive la nivel european. Abia astept sa vad si contributia dumneavoastra activa in acest proces. Cetatenii oricum au deja anumite beneficii datorita acestei calitati de membri ai UE, dar beneficiile de acum incolo vor veni, vor fi cu totul diferite", a spus Barroso.

Seful Guvernului roman s-a referit la randul sau la alegerile pentru Parlamentul European, aratand ca Romania doreste ca acestea sa reprezinte un moment de referinta, care sa confere o legitimitate puternica europarlamentarilor romani.

"De data aceasta, vom dezbate teme de interes european", a spus Tariceanu.


MONITORIZARE. Comisia Europeana va continua sa monitorizeze procesul de reforma derulat de Romania in sectorul judiciar, urmatorul raport al CE, prevazut pentru 2008, urmand sa se concentreze asupra coruptiei la nivel inalt, a mai spus Barroso. El este convins de faptul ca Executivul, "cu sprijinul fortelor politice din Romania" si al Comisiei Europene, poate si trebuie sa acorde atentie unui proces de reforma care nu trebuie sa se opreasca odata cu aderarea la UE. "Sunt foarte fericit ca primul-ministru sustine eforturile noastre de avansare pe toate domeniile critice. Pe de alta parte, vrem sa vedem angajament si din partea celorlati politicieni pentru a avea un succes in acest sens. Consideram ca primul-ministru si echipa sa, cu sprijin din partea noastra si a fortelor politice din Romania, poate si ar trebui sa acorde cea mai mare atentie si suport la nivelul cel mai inalt reformelor", a spus Barroso. El a precizat ca l-a informat pe Tariceanu de faptul ca viitorul raport al Comisiei Europene va fi prezentat in 2008 si se va concentra pe sectoare de preocupare majora, cum ar fi coruptia la nivel inalt.

"Dumneavoastra trebuie sa faceti totul pentru a participa mult mai activ in procesele europene. Acest lucru este foarte important pentru noi. Si cand vorbesc de Romania si Europa, nu ma refer numai la politicieni si Guvern, ci si la societate. Noi avem incredere in viitorul acestei tari si de-abia asteptam sa vedem toate contributiile pe care Romania le poate aduce pentru acest proces de integrare europeana", a adaugat Barroso. Oficialul european a fost asigurat de premierul Tariceanu ca Executivul de la Bucuresti va continua reforma in sectorul judiciar si combaterea coruptiei, avand ca prioritati si cresterea gradului de absorbtie a fondurilor UE.

Premierul a apreciat discutiile cu oficialul CE, aflat pentru prima data in vizita oficiala la Bucuresti dupa aderarea Romaniei la UE, ca fiind "utile si pragmatice", inaintea alegerilor pentru Parlamentul European. Tariceanu si Barroso au discutat si despre Tratatul de reforma al UE, seful Guvernului de la Bucuresti aratand ca Romania doreste sa se ajunga cat mai rapid la o intelegere astfel incat Consiliul European sa poata aproba Tratatul Constitutional pe baza caruia sa fie organizate viitoarele alegeri pentru PE. Alte subiecte discutate de Tariceanu si Barroso, apreciate ca extrem de importante pentru Romania, s-au referit la situatia din Kosovo, Republica Moldova si problemele cauzate de seceta, oficialul european asigurandu-l pe premier de sprijinul CE pentru organizarea la Bucuresti a unei conferinte regionale la nivel inalt pe tema schimbarilor climei. "Romania are inca deficiente in sectorul agricol, legate in special la identificarea parcelelor de teren, iar Comisia Europeana va analiza masurile care trebuie luate, pe baza auditului aflat in derulare, fara a activa clauzele de salvgardare, a mai spus Barroso.


LEGEA CETATENIEI. Premierul Tariceanu a mai spus ca modificarile adoptate, miercuri, de Guvern la Legea cetateniei sunt procedurale si permit rezolvarea problemelor de cetatenie intr-un timp rezonabil, eliminand birocratia." Ceea ce am adoptat in aceasta saptamana nu vizeaza modificari ale conditiilor de aplicare ale cetateniei. De aceea am sa ma abtin sa comentez declaratiile autoritatilor moldovene si pentru faptul ca doresc sa analizez cu atentie continutul acestor declaratii", a spus Tariceanu, raspunzand unei intrebari a presei pe aceasta tema la finalul discutiilor cu presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso. Oficialul european s-a abtinut la randul sau sa comenteze aceste declaratii, aratand ca nu cunoaste ce anume s-a spus si ca relatia dintre Romania si Republica Moldova trebuie abordata de autoritatile din cele doua tari. El a aratat ca, in urma aderarii Romaniei la UE, Republica Moldova a devenit un vecin direct al Uniunii."Moldova a inregistrat si ea progrese privind implementarea planului de actiune de buna vecinatate, dar trebuie sa avem niste progrese mult mai semnificative cand vine vorba de reforme, cum ar fi respectarea drepturilor omului, libertatile fundamentale si statul de drept. Uniunea Europeana considera ca atentia trebuie sa fie acordata implementarii planului de actiune privind buna vecinatate romano-moldoveneasca si ca trebuie sa existe si anumite noi aranjamente contractuale. Insistam ca procesul acesta de apropiere a fost conceput pentru tarile din Europa de Est si este deschis si Moldovei", a spus Barroso.






DISCUTII SI CU GEOANA. Presedintele PSD, Mircea Geoana, a declarat, vineri, dupa intalnirea cu presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso, ca acesta isi doreste in Romania o majoritate parlamentara stabila si un guvern eficient Geoana a afirmat ca presedintele Comisiei Europene a dorit, in discutia cu el, sa afle "direct de la sursa" care sunt intentiile politice ale PSD si cum vad social-democratii viitorul politic al tarii. Liderul PSD a spus ca Barroso, ca presedinte al Comisiei Europene, isi doreste ca in Romania sa existe o majoritate parlamentara stabila si un guvern eficient, pentru ca aceste doua conditii ar ajuta la succesul Romaniei in UE."Evident ca nu ii displace ideea unei majoritati transparente si stabile, insa, ca politician si fost prim-ministru al Portugaliei, intelege foarte bine ca PSD are nevoie sa se clarifice in fata propriului electorat, (...) ca PSD trebuie sa actioneze ca un partid de opozitie, care nu voteaza legile propuse de guvern si depune motiuni de cenzura", a afirmat Geoana. Liderul social-democrat s-a aratat convins ca Barroso ii va transmite si presedintelui Traian Basescu, cu care se intalneste in cursul zilei de vineri, aceeasi necesitate a existentei unui guvern bazat pe o majoritate explicita si transparenta. La discutia dintre Barroso si Geoana au mai participat si vicepresedintele PSD Cristian Diaconescu si europarlamentarul social-democrat Vasile Puscas.Geoana a mai mentionat ca printre subiectele abordate cu presedintele Comisiei Europene s-au numarat performanentele Romaniei in primul an de la aderarea la UE, nivelul scazut al absorbtiei de fonduri comunitare, liderul socail-democrat opinand ca in aceasta problema se impune o analiza comuna UE-Romania privind politica din regiune, inclusiv "politica agresiva" a Rusiei.

Dupa discutiile cu Geoana, Barroso s-a intalnit la Cotroceni si cu presedintele Basescu. Cei doi au discutat despre situatia interna din Romania, despre provocarile cu care se confrunta Romania si despre rolul romanilor in strainatate.Barroso s-a declarat convins ca Romania are un viitor mare si ca se va bucura si in viitor de sprijinul UE. El a precizat ca a fost o placere sa-l intalneasca pe presedintele roman si a adaugat ca discutia cu Traian Basescu i-a confirmat hotararea Romaniei de a coopera strans cu UE si sa continue reformele pentru a avea parte de toate avantajele pe care i le confera statutul de membru al Uniunii.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.