Scoli in paragina, fara autorizatie sanitara de functionare, instalatii de apa potabila si canalizare lipsa, grupuri sanitare necorespunzatoare, cladiri degradate care stau sa se prabuseasca, elevi care vor invata inghesuiti in alte scoli. Aceasta es
Scoli in paragina, fara autorizatie sanitara de functionare, instalatii de apa potabila si canalizare lipsa, grupuri sanitare necorespunzatoare, cladiri degradate care stau sa se prabuseasca, elevi care vor invata inghesuiti in alte scoli. Aceasta este situatia in Romania, membra a UE, cu doar cateva zile inainte de inceperea noului an scolar.

Ministrul Educatiei, Cristian Adomnitei, a discutat ieri, in cadrul unei videoconferinte, cu prefectii si cu inspectorii scolari judeteni din Bacau, Brasov, Caras-Severin, Calarasi, Cluj, Galati, Mehedinti, Neamt, Sibiu si Bucuresti, judete in care banii alocati de la bugetul de stat pentru construirea si reabilitarea scolilor nu au fost cheltuiti. Ministrul s-a aratat nemultumit de modul in care au fost folosite fondurile destinate invatamantului, acuzand primarii de nepasare si delasare. In aceasta situatie, Adomnitei a declarat ca edilii corigenti din intreaga tara vor pierde banii pentru repararea scolilor daca saptamana viitoare nu se demareaza procedurile de licitatie pentru inceperea lucrarilor de refacere a infrastructurii. Cu doar cateva zile inainte de inceperea anului scolar, foarte multe scoli din tara stau sa cada sau sunt in plin santier. In unele judete, elevii vor fi nevoiti sa invete in serii, cu muncitorii alaturi, iar in altele cursurile nu se vor putea deschide la 17 septembrie.

Mehedinti, Covasna, Sibiu si Gorj sunt judetele codase, in care primarii  au dat dovada de nepasare fata de institutiile de invatamant. Nu surprinde nici in acest an indiferenta autoritatilor locale. Curios este insa faptul ca nu lipsa banilor a fost o problema de data aceasta, ci mai degraba proasta lor administrare.  


NICI UN LEU. In judetul Mehedinti situatia este dezastruoasa. Din cele 250 de miliarde de lei primite de la Guvern pentru reabilitarea scolilor nu a fost cheltuit nici un ban. "Ar fi o crima ca parintii sa-si trimita la 17 septembrie copiii in unele scoli din Mehedinti", a declarat Svetlana Preoteasa, ministrul secretar de stat in Ministerul Educatiei, care s-a aratat total nemultumita de starea unitatilor de invatamant din judet si a cerut demiterea inspectorului scolar general al judetului, Doina Chircu. "Mehedinti este primul pe lista neagra. Nu se poate ca scolile sa arate asa. Noi am iesit cu batista la nas din scolile de la Floresti." Pentru starea deplorabila a institutiilor de invatamant, Preoteasa a acuzat atat autoritatile locale, cat si Consiliul Judetean, Prefectura si conducerea Inspectoratului Scolar Judetean.


COVASNA. Prefectul judetului a incriminat modul de cheltuire a fondurilor alocate scolilor pentru lucrari de investitii: "Din 44 de localitati, 26 de primarii nu au cheltuit nici un leu. (a€¦) Sunt si localitati care au cheltuit suma alocata in totalitate, respectiv Bixad si Valea Crisului. Domnilor primari, apucati-va de treaba, fiindca, daca nu se cheltuiesc banii pana-n 16 septembrie, Guvernul ii ia inapoi", le-a spus Gyorgy Ervin primarilor. La randul sau, sefa Inspectoratului Judetean Scolar Covasna, Keresztely Irma, a spus ca saptamana trecuta, la videoconferinta cu premierul, a fost pentru prima data cand i-a fost rusine ca este inspector general. "Am adus in judetul Covasna, pentru anul financiar 2007, 23,24 milioane lei, din care 19,143 milioane lei au fost alocate in martie, aprilie si mai", a spus Keresztely Irma. Ea a adaugat ca rata de absorbtie din suma totala repartizata judetului Covasna este de doar 14,72%.


SANCTIUNI. Prefectul judetului Arad, Gavril Popescu, a declarat ca va lua masuri impotriva directorilor de scoli din judet care au primit fonduri pentru investitii si nu le-au cheltuit, el afirmand ca ar putea cere demiterea lor si sanctionarea primarilor din localitatile in care sunt probleme. In Arad, doar o treime din fondurile alocate scolilor in acest an pentru programe de investitii au fost cheltuite, astfel ca noul an scolar va incepe cu o mare parte din scoli neautorizate. Gavril Popescu a spus ca au fost alocati scolilor, pentru igienizari, reparatii sau investitii, aproape 25 de milioane de lei, din care s-au cheltuit doar 7,5 milioane. "Directorii acestor scoli, dar si primarii care raspund de acesti bani, trebuie sa gaseasca explicatii pentru necheltuirea banilor. Este inadmisibil ca, dupa ce unii s-au plans ca nu au bani pentru scoli, acum sa nu-i cheltuiasca", a mai afirmat Popescu.


Bucuresti, 100 de scoli in ofsaidInspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti a decis ca peste 4.000 de elevi sa inceapa anul in alte unitati de invatamant decat cele unde au fost inscrisi, deoarece scolile in care acestia invatau nu sunt sigure. In aceasta situatie sunt aproape 20 de scoli din cele 266 aflate in Capitala. Pe langa acestea, alte 80 de scoli nu au primit inca autorizatie sanitara. Conform legii, daca aceste unitati nu vor fi avizate de Autoritatea de Sanatate Publica pana la inceputul noului an scolar, nu ar trebui sa functioneze. Cele 100 de scoli nu au primit autorizatie de functionare din diferite motive. Unele sunt inca in plin santier de reabilitare, in altele salile de clasa, de sport sau curtile reprezinta un pericol pentru sanatatea elevilor, iar un alt motiv ar fi ca unele cladiri au fost revendicate de proprietari si retrocedate. Cea mai grava situatie este in Sectorul 4, care a avut conturile blocate timp de opt luni, dupa care urmeaza Sectorul 5. Stadiul contractarilor in Capitala este de doar 10%.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.